AMD predstavio 7nm grafički procesor sa podrškom za PCI Express 4.0

Iz kompanije AMD dolazi GPU za koji se tvrdi da je prvi na svetu koji je proizveden u najnaprednijoj 7 nanometarskoj tehnologiji.

Tehnopolis

Izvor: AMD, PC Axe

Četvrtak, 08.11.2018.

20:40

AMD predstavio 7nm grafički procesor sa podrškom za PCI Express 4.0
Foto: AMD

AMD je bio prvi sa 55nm GPU-om, daleke 2007. godine. Potom je usledio prvi 40nm, nakon njega prvi 28nm, zatim prvi 14nm, a danas je kompanija odlučila da predstavi novi "Vega 7nm" GPU.

"Vega" prvo dolazi na AMD Radeon Instinct MI60 grafičkim akceleratorima, namenjenim ubrzavanju mašinske inteligencije i donose povoljne performanse, kada je reč o najzahtevnijem procesiranju u FP64 preciznosti, od čak 7.4 TFLOPS-a.

Da bi GPU brzo procesirao podatke, AMD ga je spojio sa čak 32GB HBM2 memorije, omogućivši memorijski protok od 1 TB/s, uz ECC korekciju.

Kako bi omogućio skoro potpuno linearno skaliranje performansi sa dodavanjem više Radeon Instinct akceleratora, AMD ih je opremio sa "Infinity Fabric" linkovima koji obezbeđuju protok od 200GB/s između četiri povezana akceleratora.

Da bi se sva ova sirova hardverska snaga adekvatno iskoristila u svrhe akceleracije najzahtevnijih zadataka iz domena mašinske inteligencije, AMD je lansirao najnoviju verziju svoje otvorene softverske platforme – ROCm 2.0.
Ova platforma je dizajnirana da omogući ubrzani razvoj energetski efikasnih heterogenih računarskih sistema visokih performansi.

ROCm podržava 64bitne Linux distribucije – CentOS, RHEL i Ubuntu i podršku za najpopularnija razvojna okruženja za duboko učenje, kao što su TensorFlow 1.11, PyTorch (Caffe2) i ostale.

"Google veruje da je otvoreni kod na dobrobit svakoga. Videli smo koliko korisne mogu da budu tehnologije otvorenog koda za mašinsko učenje, kao što je TensorFlow. Zato nam je drago što ih AMD svojski podržava. Sa ROCm otvorenom platformom, TensorFlow korisnici će imati koristi od GPU akceleracije i još robusniji ekosistem za mašinsko učenje", izjavio je direktor Googlea zadužen za TensorFlow za AMD-ovu platformu.

AMD Radeon Instinct MI60, baziran na "Vega 7nm" GPU-u, kao i ROCm 2.0 softverska platforma će biti dostupni sledećeg meseca.

Krajem narednog kvartala, dostupna će biti i MI50 verzija Radeon Instinct akceleratora, koja će imati nešto manji broj procesorskih jedinica i 16 umesto 32GB HBM2 memorije, što će omogućiti pristupačniju cenu i dostupnost još širem krugu korisnika, što iz poslovnih, tako i iz akademskih krugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: