Nova generacija RAM memorije donosi dvostruke brzine

Ako se iole razumete u računare, onda znate da je RAM (Random Access Memory) jedan od najvažnijih detalja u mozaiku kvalitetnog, pouzdanog i što je u današnje vreme vrlo bitno, brzog računara.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Poslednji standard trenutno je DDR4 RAM memorija, čiji se razvoj završio još 2012, ali je svoj pravi zamah i ekspanziju na tržištima širom sveta dosrigao tek tri godine kasnije.

Mnogi su bili nezadovoljni i nestrpljivi što se toliko dugo čekalo, a sada se priprema - DDR5.

Organizacija JEDEC, koja je praktično zadužena za standardizaciju računarske memorije, nedavno je objavila na svojim zvaničnim stranicama da stiže novi standard DDR5 RAM memorije.

Ono što prosečnog korisnika najviše zanima je brzina u odnosu na trenutni DDR4 standard i tu su vesti više nego odlične.

Prema JEDEC najavama, DDR5 će udvostrućiti brzine u poređenju s aktuelnim stanjem.

Nešto manje radosti će doneti podatak da se finalizacija DDR5 standarda očekuje 2018 godine, ali će se u produkciji naći tek 2020. jer će do tada svi proizvođači RAM memorije biti spremni za masovnu produkciju i distribuciju.

Svakako, ne treba zaboraviti da će novi RAM standard za sobom povući i mnoge druge promene u računarskoj industriji, jer će sve komponente morati da budu usklađene s novi standardom kako bi sve radilo onako kako je zamišljeno.

Hardver

Logitech G203 Prodigy

Logitech - vrlo dobro poznat svim generacijama gejmera širom sveta. Dok su drugi brendovi pumpali cene, Logitech je nastavio po svojoj tradiciji, gde drži prihvatljivu cenu za poprilično solidan kvalitet. Primer jednog takvog produkta jeste Logitech G203 Prodigy.

Hardver četvrtak 8.06. 18:03 Komentara: 8

NVIDIA GT 1030: Najjeftinija Pascal kartica

NVIDIA porodica je dobila novog člana u vidu pristupačnog GT 1030 modela, orijentisanog ka esport tržištu i HTPC (home theater PC) sistemima. Sama kartica je najavljena prilično tiho bez medijske pompe, verovatno jer se radi o jeftinom modelu.

Hardver četvrtak 18.05. 20:20 Komentara: 6

Vanserijski računar: AMD Ryzen 7

Već duže vremena na polju procesora u personalnim računarima imamo samo jedan relevantan izbor i tu je konkurencija do skoro bila znatno slabija nego na primer na polju grafičkih kartica. Da bi se to promenilo AMD je odlučio da lansira potpuno novu arhitekturu nazvanu Ryzen i bitku za veće tržišno učešće je započeo upravo najjačim, R7, procesorima. Od njih smo dobili celu konfiguraciju kako bismo detaljno mogli da ispitamo mogućnosti njihovog novog čeda što smo vrlo rado prihvatili.

Hardver sreda 17.05. 20:02 Komentara: 45
strana 1 od 50 idi na stranu