Microsoft sprema konkurenciju Appleovim iMac računarima

Glasine kažu da Microsoft radi na Surface all-in-one računaru kojim će na tržištu konkurisati Appleovim iMacovima.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Nakon hibridnog uređaja Surface Pro, Microsoft je prošle godine iznenadio korisnike predstavljanjem prvog prenosnog računara Surface Book. Mnogi tehnološki novinari proglasili su ovaj uređaj jednim od najboljih laptopova na svetu.

Nakon predstavljanja ovog prenosnog računara, dugo su kružile glasine o Surface telefonu na kojem Microsoftovi inženjeri navodno rade već nekoliko godina. Međutim, s obzirom na stanje na tržištu i (ne)popularnost mobilnih Windows telefona, pitanje je da li će ova kompanija zaista predstaviti ovaj smartfon.

Umesto pametnog telefona, čini se da bi Microsoft uskoro mogao da najavi desktop računar. Glasine kažu da je u pripremi Surface AIO (AIO – računar čije se komponente ne nalaze u posebnom kućištu, već su smeštene uz monitor) s kojim će na tržištu konkurisati Appleovim iMacovima.

Iako neke informacije govore da Microsoft planira da predstavi ovaj računar tokom trećeg kvartala, čini se da će ipak sačekati dostupnost nove generacije Intelovih procesora (Kaby Lake) koje bi trebalo da bude ugrađen u Surface AIO, ali i u novu generaciju Surface Booka.

Specifikacije ovog računara, poput veličine ekrana (iMac ima 21,5 i 27-inčne ekrane, tako da i od Microsofta mogu da se očekuju modeli s 27-inčnim ekranima), procesora, grafike i slično još nisu poznate, ali je na osnovu primera Surface Booka koji dolazi sa jakim hardverom (i velikom cenom), moguće pretpostaviti da će Microsoftov prvi desktop računar biti hardverski moćan uređaj s cenom koja neće biti za svačiji džep.

Zvaničnih informacija iz ove kompanije, naravno, nema, pa korisnicima preostaje jedino da se nadaju da su ove glasine istinite i da će do kraja godine Microsoft zaista predstaviti Surface all-in-one računar.

Hardver

Logitech G203 Prodigy

Logitech - vrlo dobro poznat svim generacijama gejmera širom sveta. Dok su drugi brendovi pumpali cene, Logitech je nastavio po svojoj tradiciji, gde drži prihvatljivu cenu za poprilično solidan kvalitet. Primer jednog takvog produkta jeste Logitech G203 Prodigy.

Hardver četvrtak 8.06. 18:03 Komentara: 8

NVIDIA GT 1030: Najjeftinija Pascal kartica

NVIDIA porodica je dobila novog člana u vidu pristupačnog GT 1030 modela, orijentisanog ka esport tržištu i HTPC (home theater PC) sistemima. Sama kartica je najavljena prilično tiho bez medijske pompe, verovatno jer se radi o jeftinom modelu.

Hardver četvrtak 18.05. 20:20 Komentara: 6

Vanserijski računar: AMD Ryzen 7

Već duže vremena na polju procesora u personalnim računarima imamo samo jedan relevantan izbor i tu je konkurencija do skoro bila znatno slabija nego na primer na polju grafičkih kartica. Da bi se to promenilo AMD je odlučio da lansira potpuno novu arhitekturu nazvanu Ryzen i bitku za veće tržišno učešće je započeo upravo najjačim, R7, procesorima. Od njih smo dobili celu konfiguraciju kako bismo detaljno mogli da ispitamo mogućnosti njihovog novog čeda što smo vrlo rado prihvatili.

Hardver sreda 17.05. 20:02 Komentara: 45
strana 1 od 51 idi na stranu