MacBook Air 2010

Ako ste Mac fangirl ili fanboy brzim korakom krenite ka najbližoj Apple prodavnici i kupite oba.

Ivan Jelić

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

11:23

Default images

Iako su jaka čikaška dijaspora, rođaci ili prijatelji na izletima preko okeana, ako ne najbrži, onda bar najisplativiji način za dobaviti Apple proizvod, domaći trgovci potrudili su se da se samo nekoliko dana nakon predstave u Kupertinu ponude nove MacBook Airove.

Cene su takođe iznenađujuće ravnopravne sa ostatkom neravnopravnog sveta, iste kao u SAD, samo u eurima.

Na probanje su stigli najsvežiji proizvodi Appleove pameti, ovoga puta sprave koje još uvek najviše liče na ono što većina smatra mobilnim kompjuterom. Osvežena ponuda laptopa, koji su kada se sve sabere i podeli u prethodnoj iteraciji ipak ostali na “neka hvala”, ističe nove ključne reči koji bi trebalo da promene percepciju MacBook Aira koja se stvorila prethodnih godina.

Oštro

Apple je i u novim modelima primenio unibody način konstrukcije, koji je primenjen i na kućište za ekran, koje je takođe napravljeno od jednog komada aluminijuma.

Koncepcija kućišta sada je takva da su svi portovi direktno dostupni, za razliku od prethodne generacije čiji su ulazi bili skriveni pokretnim delovima (setite se konektora za napajanje koji je bilo pod takvim uglom da ivica stola bilo jedino optimalno mesto za Air priključen u struju). To znači nešto oštrije ivice, no opšti je utisak da ovakav pristup ne utiče loše na vizuelni dojam.
Portovi na prethodnoj generaciji MacBook Aira
Još jedan prilično ozbiljan problem koji je prethodna generacija imala rešen je skoro genijalno. Otvori za ventliaciju koji su ranije grejali podlogu (noge između ostalog), budući da su bili pozicionirani odozdo, sada su sakriveni u spoju ekrana i kućišta. Tako su jedva vidljivi, pri čemu se tokom test vožnje nije bilo grejanja dela sa tastaturom čak i kada je ventilator radio punom brzinom.

Tastatura je u punoj veličini, uz istovetni trackpad kao i na MacBook Pro modelima. To znači multutouch pokrete u celokupnu klikabilnu povšinu, te nema tastera kao što je to bio slučaj sa prethodnim modelima. Koliko je trackpad odličan uprade toliko je razočaravajuća činjenica da tastatura nema pozadinsko osveteljenje, koje su prethodni modeli Aira imali.

Zašto je tako još uvek nema racionalnog objašnjenja, da stvar bude još gora, sam dizajn koji podrazumeva tanak i lak laptop u ovom slučaju nije ograničenje, jer je prethodna generacija imala tastere koji svetle. Ekran pruža određenu utehu i blago osvetljava tastaturu u mraku, ali će za sve korisnike kojima su slova koja svetle bila ozbiljna pomoć ovo biti ozbiljan minus.
Osvežene dimenzije sada znače manje milimetara na oba kraja. Oba modela kreću od 17 na najdebljem i spuštaju se na 3 milimentra na najtanjem kraju laptopa. Trinaestoinčni model stoga izgleda nešto efektnije kada se pogleda sa strane. Masa modela sa ekranom od 11 inča je 1,06 kilograma, dok je trinaestoinčni “teži” za 260 grama (1,32 kg).

Kvalitet izrade je kao i uvek odličan, a to znači kompaktnost, čvrstinu i sigurnost, što je u kombinaciji sa masom i dimenzijama svojevrsno zadovoljstvo. Problema sa konstrukcijom nije bilo, oba modela se drže odlično bez obzira na koji način i za koji deo ih držali i pomerali. Iako nije bilo ozbiljnog crash testa, oba modela su bez problema izdrzala sve pokušaje simulacije potencijalnih stresnih situacija u kojima se laptop može naći kod kuće i u kancelariji.

Oba modela imaju po dva USB priključka, mini display port, priključak za napajanje, ulaz za slušalice i ugrađeni mikrofon. Veći model je u prednosti za čitač SD kartica, koga nema na manjem modelu. Wifi i Bluetooth se podrazumevaju, dok je za priključivanje na žične mreže potrebno izdvojiti još 3800 dinara za USB ethernet adapter (što znači i zauzeće jednog USB porta).

Flash storage

Apple je ostao na Intel Core 2 Duo procesorima, uprkos činjenici da su novije generacije procesora već neko vreme tu.

Ars Techica je ubrzo ponudila tumačenje ove situacije koja se svodi na kompromis koji je Apple napravio kako bi spojio perfomanse, malu potrošnju (te i bolju autonomiju baterije) i cenu. Manje izdanje se isporučuje sa procesorom takta 1,4 GHz (postoji opcija od 1,6GHz), dok je veći model opskrbljen nešto bržom varijantom na 1.86 GHz, uz opciju 2,13 gigaherca. Oba modela se prodaju sa 2GB RAM-a, uz proširivost do 4.

Glavno mesto koje direktno i veoma konkretno utiče na performanse je hard disk, odnosno flash storage, kako Apple to sada zove. Umesto konvencionalnog Solid State diska, Toshiba je za Apple memorijske module smestila na štampanu ploču koja je tako bez kućišta uključena u matičnu ploču računara.

Oba modela imaju po dve opcije, 128GB je zajednička za oba, dok se manji model može pazariti i sa 64GB, a veći sa 256 GB storagea. Ukoliko su vam performanse bitnije od količine prostora (Chrome koji se pokreće skoro pa u trenutku klika na ikonu i slično), ove brojke vam apsolutno neće biti problem.
U kontekstu jakih argumenata valja govoriti i o ekranima. Veći model od 13,3 inča ima razoluciju od 1440 x 900 piksela, dok je manji od 11,6 inča rezolucije 1366 x 768 px. To u realnosti znači prilično komforan rad uz nešto sitniji prikaz na koji se nije teško privići. Velika gustina tačaka, budući da se radi o kombinaciji manje dijagonale i veće rezolucije, sliku čini jasnom i kvalitetnom, uz privid rada na nešto većem ekranu nego što on zaista jeste. Tačnije, ovo važi u slučaju prelaska sa većih ekrana (15,4 inča i 1280 x 800 px na primer) sa manjom rezolucijom kada se razlika u dijagonali skoro ne primećuje. Ovo naravno važi za veći model, mada i 11-inčni Air uspeva da minimizuje efekte male dijagonale, s obzirom da i u njegovom slučaju imamo priličan broj tačaka na relativno maloj površini.

Činjenica da se radi o sjajnom (glossy) ekranu nije toliko strašna kao što se na prvu loptu može učiniti, budući da su oba modela bila sasvim upotrebljiva i u kada su bili direktno osveteljeni dnevnim svetlom. Naravno, suvišno je porediti ih sa mat ekranima, koji na žalost ne postoje kao opcija.

Grafički podsistem zasnovan je na NVIDIA GeForce 320M čipu, koji deli 256MB memorije sa ostatkom računara. To znači da novi Airovi nisu inferiorni kada su grafički intenzivni zahtevi u pitanju.

Većinu kućišta zauzimaju baterije, koje su tokom testiranja pokazale za 11-ica može da izdrži oko 4 sata uobičajenog posla (surf sa Adobe Flashom, mejl, IM, office programi) uz puno osvetljenje ekrana. Veći model je uspeo da izdrži oko 5 sati u istim uslovima, a spuštanje nivoa osvetljenja ekrana na 50% (što su uslovi o kojima Apple govori kada se radi o trajanju baterija) dovodi do uštede koja može produžiti vek baterije za, prema našim procenama, oko sat vremena.

Jedan po jedan

Do sada je govoreno u množini, ali kada se radi o pozicioniranju na tržištu i poenti kupovine, radi se o dve značajno različite situacije.
Ono što je najjasnije je da MacBook Pro sa ekranom od 13 inča sasvim izvesno nema budućnost pored novog Aira sa istovetnim ekranom. Ako krenemo od pretpostavke da su mobilnost i dimenzije glavni motivi za kupovinu MBP “trinasetice”, Air je tu u prednosti.

Sa druge strane, ukoliko govorimo o računaru za ljude koji svoj posao žele da nose svuda sa sobom MBP sa ekranom od 15 inča je logičan izbor kako zbog veličine ekrana, tako i zbog resursa (Intel Core i5 procesor npr.). Šta više, novi Airovi imaju isti grafički čip kao MBP 13, ali i osetno bolju rezoluciju (MBP je na 1280 x 800). Pitanje za šta je Air od 13 inča najbolji svodi se na kancelarijske poslove, lakšu obradu fotografija, eventualno video materijala. Svakodnevne aktivnosti u vidu internet surfa (sa naknadno instaliranim Flashom, budući da ga Apple ne isporučuje preinstaliranog), korišćenja kancelarijskih paketa, mejl i IM klijenata, audio/video reprodukcije i svega što vam može pasti na pamet, MacBook Air 13 obavlja besprekorno.

U pojedinim situacijama poput reprodukcije HD video materijala ili obrade većih fotografija grejanje računara i rad ventilatora postajali su primetniji, što može biti manje prijatno pri držanju kompjutera na krilu (zanimljivo je da je krivac za jedinu situaciju u kojoj je laptop postajao zaista vruć bio iTunes koji je odbijao da zauzme manje od 99% procesorskih resursa). Grejanje se, kao što je pomenuto ne manifestuje na tastaturu. Ukoliko je sve ovo ujedno 99% vaših svakodnevnih aktivnosti, MacBook Air 13 ima prolaz.

Pre svega, Air 11 nikako ne bi trebalo porediti sa netbook računarima, iako dimenzije u nekom momentu to mogu sugerisati. Air je pravi notebook, mali, ali pravi.
Čini se da je jedanasetica pre svega još jedna opcija za Apple korisnike, mada sa konkurentnom cenom i primamljivom ponudom (1000 EUR, flash storage, dimenzije i masa, dobra autonomija baterije) skreće pažnju u grupi ultra mobilnih laptopova generalno.

Air 11 je donekle upotrebljiv kao i veći kolega, uz nešto suženiji manevarski prostod budući da ima sporiji procesor, kako u gigahercima tako i u ostalim bitnim parametrima za taj deo sistema. Ono što je sigurno jeste da je mali Air portabilan do nivoa koje malo koji drugi proizvođač može da dostigne.

Izuzetno važan momenat kada su novi Airovi u pitanju jesu cene. Manji model sa 64GB storagea košta nešto manje od 105 hiljada dinara, što je veoma zanimljiva cena za MacBook koji nije plastičan. Jeftiniji model od 13 inča staje nešto manje od 137 hiljada.

Iako se za cenu jednog Aira realno mogu kupiti dva relativno jeftinija laptopa drugih proizvođača, treba imati u vidu da se radi o verovatno duplo manje kvalitetnim spravama. To upravo i jeste suština, Apple ovakvom politikom cena postiže sve optimalniji objektivni odnos dobijenog i uloženog.

MacBook Air novim modelima postaje relevantan izbor, što je ujedno i najbitnije dostignuće. Ostalo je pitanje ukusa, percepcije, zadovoljstva i brojke na računu.

Računare na test ustupio je Apcom, ovlašćeni distriburter Apple proizvoda za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: