Od viška glava ne boli

Prošlo je već nekoliko godina od kada se procesori uglavnom više ne unapređuju povećavanjem radnog takta, već su glavnu ulogu u napretku preuzela procesorska jezgra, kojih sada na jednoj silicijumskoj pločici može biti više od jednog.

Miloš Stojadinović

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

11:33

Default images

Veći broj jezgara omogućava aplikacijama brže istovremeno izvršavanje, što dovodi do poboljšanja performansi sistema, a to se najbolje može osetiti kod servera koji su neprestano pod punim radnim opterećenjem.

Iako se industrija računara razvija pod novim motoom „Što više jezgara, to bolje“, u igri su i dalje ostala dva stara konkurenta – kompanije Intel i AMD. Stručnjaci ovih kompanija neprestano rade kako bi ispratili brz razvoj novih tehnologija, dizajnirajući nove procesorske arhitekture skoro na svakih godinu dana.

Kompanija AMD je svoje proizvodne procese razvila do te mere da je došla u tu poziciju da na tržištu ponudi procesore sa 12 jezgara. Takvi procesori, pod kodnim imenom Magny-Cours, su se pojavili već početkom ove godine, a uspeh ove arhitekture je već postao evidentan.

To su pokazali i podaci koje su predstavnici kompanije AMD objavili u svom blogu pod naslovom „Jezgra – Što više to bolje“.

Predsednik odeljenja za marketing servera i radnih stanica, Džon Frehe, prekinuo je tradiciju te kompanije da podatke o prodaji proizvoda čuva kao poverljive, i otkrio da su „12-jezgarni procesori uveliko premašili 8-jezgarne po pitanju prodaje“. On je takođe otkrio da je smatrao da korisnici neće prihvatiti 12-jezgarne procesore tom brzinom kao 8-jezgarne, ali se prevario, jer je „korisnicima bitan broj jezgara“.

Prema njegovom mišljenju, postoje tri razloga zašto korisnici više vole 12-jezgarne od 8-jezgarnih Magny Cours procesora:
  • Virtuelizacija – Putem kontakta sa potrošačima, Frehe je saznao da većina njih prati pravilo „jedna virtuelna mašina po jezgru“. Sa 24 jezgara u serveru koji podržava dva procesora, svaka virtuelna mašina uvek na raspolaganju ima dovoljnu količinu resursa.
  • Baze podataka / poslovne aplikacije – Baze podataka su poznate po tome što omogućavaju istovremeni pristup velikom broju korisnika, a veći broj jezgara omogućava nesmetani rad i izvršavanje svih upita.
  • Računarstvo visokih performansi – Ako želite neki veliki problem da razložite na milion manjih delova, 12 jezgara po procesoru donose veliku uštedu vremena putem paralelnog procesuiranja.


Kompanija planira da krajem godine predstavi novu procesorsku arhitekturu nazvanu Bulldozer, koja će, kako Frehe tvdi, omogućiti proizvodnju procesora sa do 16 jezgara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: