Tod Hauard odgovorio gejmerima: Starfield je optimizovan, kupite bolje računare VIDEO

Direktor i producent Starfielda odgovorio je na pitanje o optimizaciji PC verzije igre, tvrdeći da PC igrači možda moraju da nadograde svoj računar pre nego što krenu da kukaju da igra nije dobro optimizovana.

Izvor: hcl.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lansiranje Starfielda bilo je propraćeno u vodećim medijima, a jedan zanimljiv trenutak dogodio se u razgovoru producenta igre Toda Hauarda u razgovoru s Bloombergom. Iz Bloomberga su svojim pratiocima dali priliku da postave pitanje glavnom kreativcu Bethesde, a najčešće pitanje bilo je: "Zašto niste optimizovali Starfield na PC platformi?"

Hauard nije bio spreman na šalu, pa je politički krivicu prebacio u tuđe dvorište, poručivši sledeće:

"Jesmo (optimizovali). Odlično ide. To je next-gen PC igra, stvarno guramo tehnologiju do granica i zato ćete možda morati da nadogradite svoj PC za ovu igru".

Iako Starfield nema najgoru PC verziju u poređenju s drugim igrama (ipak je konkurencija u 2023. žestoka), činjenica je da je igra zahtevnija nego se to očekivalo. S obzirom na to da čak ne koristi napredne tehnologije za prezentaciju, poput raytracinga ili pathtracinga, mnogi PC igrači smatraju da igra svojim izgledom ne opravdava zahtevnost i ispodprosečne performanse.

Mnogi PC igrači također zameraju što Starfield zvanično ne podržava naprednija "upscaling" rešenja za grafičke karte iz Nvidije. Iako već postoje modifikacije za to, zvanično rešenje mnogima bi pomoglo u tome da igra izgleda lepše i ostvari bolje performanse.

Svakako, Hauard je odgovorio onako kako se od njega očekuje, ali činjenica je da je Starfield na PC-u mogao i trebao da bude bolji. Na primer, igra čak nema ni opciju za ekskluzivni full screen, tako da se rezolucija zapravo ne podešava u okviru igre nego u podešavanjima monitora u Windowsu.

Nažalost, ova praksa svaljivanja krivice na igrače postaje sve češća u PC gejmingu. Ranije ove godine Electronic Arts je nakon problematičnog PC porta igre Star Wars Jedi: Survivor na kritike odgovorio sugerišući da PC igrači prigovaraju a da pri tom ne koriste najnovije verzije drivera i da na starom Windowsu 10 koriste procesore koji su namenjeni Windowsu 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.