Sony PlayStation 5: Sve što morate da znate FOTO/VIDEO

Sony je konačno predstavio novi PlayStation 5, a prezentacija same konzole održana je na kraju jednočasovnog prenosa događaja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 13.06.2020.

14:40

Default images

Mada je uređaj predstavljen, još ne znamo zvaničnu cenu, znamo da će uređaj biti dostupan u razdoblju između oktobra i decembra ove godine. Evo najvažnijih stvari koje bi trebalo da znate.

Cena

PS5 će doći u dve varijante. Prva ima 4K Ultra HD Blu-Ray, dok druga nema nikakve optičke jedinice.

Još nije poznato koliko će digitalna verzija koštati (i hoće li koštati manje od one koja ima Blu-Ray), ali sigurno je da se dve konzole ne razlikuju po snazi. Prema nekim "procurelim", ali ne i zvaničnim informacijama, cena bi u SAD-u mogla da bude između 500 i 550 dolara.

Specifikacije

Sony je naglasio da PlayStation 5 ima dosta jači hardver od PlayStation 4 i PlayStation 4 Pro konzola. Nadogradnje uključuju SSD i grafičku karticu koja podržava impresivne vizualne efekte poput ray-tracinga.

Kreatori Fortnite video-igre su PlayStation 5 koristili kao platformu za pokretanje nove tehnološke demonstracije Unreal Engine 5, pruživši gejmerima rani pogled u ono što ih jednog dana čeka kada konačno zaigraju igre na PlayStation 5 konzoli, prenosi tPortal. PS5 će koristii posebno izgrađeni osmerojezgarni AMD Zen 2 CPU podešen na 3.5 GHz koji podržava modularnu frekvenciju rada.

GPU će koristii AMD-ovu RDNA 2 arhitekturu koja obećava 10.28 teraflopsa i 36 računarskih jedinica radnog takta 2.23 GHz (također modularne frekvencije). Konzola će imati 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD od 825 GB koji će doneti mogućnost super-brzog učitavanja.

Jedan od najbitinijh noviteta je mogućnost pohranjivanja podataka na SSD čime konzola dramatično ubrzava učitavanje. Prethodni demo je prikazao učitavanje nivoa igre Spider-Man u manje od jedne sekunde (u poređenju sa 8 sekundi na PlayStationu 4). SSD i procesori

Dok je PlayStationu 4 trebalo oko 20 sekundi da učita 1 GB podataka, novom PlayStationu 5 trebat će jedna sekunda. Korisnici će, ako žele, moći da ugrade i dodatne SSD-ove, a konzola će podržavati i USB-diskove koji su više predviđeni za stare PS4 igre.

Konzola će podržavati i 4K Blu-ray disk za optičke medije, ali igre će se i dalje morati da budu instalirane na SSD.

Posebni SSD koristi standardni NVMe SSD, što znači da omogućava kasnije nadogradnje, ali i dalje ćete morati da koristite SSD ako želite da dosegnete standarde koje traži konzola - brzinu od minimalno 5.5 GB u sekundi. Sony je već objavio niz podataka u vezi sa PlayStation 5. Kompanija je tako obećala da će novi hardver podržavati 8K, kao i 4K na 120 Hz. Tu je, takođe, i plan za ubacivanje boljeg "3D zvuka" i mod za smanjenu potrošnju električne energije.

Poređenja radi, Xbox Series X je u čistim brojkama brži od PS5, uprkos činjenici da obe konzole koriste isti AMD procesor i GPU.

Microsoft će nuditi osmerojezgarni procesor na 3.8 GHz, GPU sa 12 teraflopsa i 52 jedinice radnog takta 1.825 GHz, imat će 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD od 1 TB.

Za kraj, PS5 će moći da pokrene igre za PS4.

Izgled i dizajn

Sony je nekonvencionalnim dizajnom svoje nove konzole uzburkao Twitter zajednicu.

Neki su ga poredili sa nosačem aviona. Drugi sa Sauronovim tornjem. A neki su smatrali da liči na futuristički soliter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: