Hiljade kultnih igara postale deo svetske Internet arhive

Internet Arhiva sveta nedavno je dobila više od 2.500 DOS igara, što je najveći doprinos igrama toj arhivi od 2015. godine.

Izvor: Arstechnica, PC Press
Podeli
Ilustracija / Foto: Gorodenkoff/depositphotos
Ilustracija / Foto: Gorodenkoff/depositphotos

Ovaj dodatak uključuje već zaboravljene klasike poput: “Wizardry: "Crusaders of the Dark Savant", "Princess Maker 2", "Microsoft Adventure", "Colossal Caves Adventure"...

Takođe, među igrama je bilo i mnogo čudnih eksperimenata u ranim fazama koje bi sigurno bile interesantne istoričarima, zaljubljenicima u tehnologiju, dizajnerima igara i svima ostalima koji vole taj svet.

U blog postu, između ostalog, stoji i disclaimer: "Ne rade sve igre onako brzo kao što bi se očekivalo, nemaju sve igre uputstva i iskreno, nisu sve igre tako zanimljive za igranje po današnjim standardima."

Uzimajući u obzir da su mnoge igre iz ovog perioda distribuirane na flopi diskovima u plastičnim kesicama, očuvanje je bio neophodan poduhvat vredan divljenja.

Velika je vrednost u činjenici da su ove igre smeštene na sigurno, kao i u mogućnosti da su igrive. Kako tehnologija napreduje, važno je da ne odbacujemo ono što je staro tek tako, zbog novog koje je svrsishodnije.

Mnoge od igara koje su dodate na Internet Archive su projekta eXoDOS za očuvanje i resauraciju igara.

U trenutku kada servisi za streaming preuzimaju industriju potrebno je zapitati se kako ćemo očuvati prošlost video igara, za buduće generacije...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.