Da li će PlayStation 5 da podržava video-igre za PS3?

Iz kompanije Sony nijednog trenutka nisu krili da će i starije video-igre moći da se igraju na PlayStation 5 konzoli. Međutim, nije precizirano koliko će daleko kompatibilnost ići, već se samo stidljivo spominjao PS4 i to je sve.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/DecaStock
Foto: depositphotos/DecaStock

U intervjuu za japansku internet-stranicu stranicu Famitsu, ipak, generalni direktor Plejstejšna Džek Rajan je potvrdio da PS5 neće biti kompatibilan sa PS3 ili starijim izadnjima. Kako je naveo, glavni razlog za to je što tim nije imao dovoljno vremena za razvoj kompatibilnosti.

"PlayStation 4 već ima 100 miliona igrača, pa smo zato smatrali da bi i oni trebalo da igraju svoje omiljene video igre na PS5. Takođe, cilj nam je bio i da napravimo SSD velike brzine, ali da bude kompatibilan i sa novim DualSense kontrolerima. Nažalost, to je značilo da neće biti kompatibilnosti sa PS3 i mlađim", rekao je Rajan.

Ovo ima smisla, kada znamo da je arhitektura kod PS4 i PS5 gotovo ista. Jedan od ključnih problema prilikom prelaska sa PS3 na PS4 bila je ova interna razlika, koja je otežala kompatibilnost, prenosi Silicon Era.

Važno je, međutim, napomenuti da ovo ne isključuje u potpunosti mogućnost kompatibilnosti video-igara pravljenih za PS3, PS2 ili PS1, što se može dogoditi u nekoj od budućih verzija PlayStation 5 konzole.

strana 1 od 12 idi na stranu