Konzola radi bez baterija, ali ima "caku": Nije za one sa slabim živcima

Originalni Game Boy iz 1989. godine danas spada u klasike sveta gejminga, ali ste morali da se pomučite oko baterija kako bi radio bez problema.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 04.09.2020.

10:59

Default images

Tim istraživača sa Univerziteta Nortvestern i Tehnološkog univerziteta Delft razvio je novi pristup klasičnoj konzoli, zamenjujući njen niz od četiri AA baterije setom od pet redova solarnih panela i dugmadi koji skupljaju snagu prilikom korišćenja.

Game Boy Engage, kako je ova konzola nazvana, teoretski je sposoban da se koristi za igranje bilo koje video-igre napravljene za originalni Game Boy, a čak ima i otvor na poleđini ako želite da ubacite kertridž, prenosi The Verge.

Međutim, ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito, i naravno da dolazi sa mnoštvom ograničenja. Kao prvo, nema zvuk, a njegov LCD ekran je prilično mali. I da, isključuje se na svakih desetak sekundi.

Teško je za ovakav uređaj da prikupi dovoljno snage da neprekidno radi, pa je zato Engage napravljen tako da se može isključiti i uključiti pritiskom na dugme, a da pritom ne izgubite trenutni uspeh u video-igri. U zavisnosti od toga šta igrate, menja se i vreme koje konzola može da izdrži "u jednom dahu".

Na primer, Tetris traje malo duže nego Super Mario Land, dok je Pokemon Blue blizu noćnoj mori.

Glavna namera istraživača nije ni bila da omoguće Game Boy u novom ruhu, već je Engage zamišljen kao istraživački projekat. To je način da se proveri kako bi buduće konzole mogle da budu izdržljivije i ekološki prihvatljivije, piše Cnet.

Trebalo bi da Engage bude predstavljen 12. septembra na virtuelnoj UbiComp konferenciji, pa ćemo nakon toga verovatno znati i više detalja. U svakom slučaju, biće zanimljivo da pratimo šta sve ovo značiza budućnost gejminga, odnosno da li će imati neki veći uticaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: