Burad koja eksplodiraju, čudovišta iz mraka: Klišei u video-igrama koje svi volimo

Naravno da su video-igre pune klišea. Međutim, to ne mora da bude loša stvar, već nam ukazuje na to šta bi trebalo da radimo. Evo samo nekoliko stvari zajedničkih za većinu video-igara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

12:08

Burad koja eksplodiraju, čudovišta iz mraka: Klišei u video-igrama koje svi volimo
Foto: Depositphotos, Rangizzz

"Ma, to su samo pacovi"

Znate onaj osećaj kada igrate neku stealth video-igru i sakrijete se pod stepenište ili iza džakova sa brašnom? Nikome nisu potrebni stražari koji će da realistično istražuju svaki zvuk koji čuju.

Zbog toga i volimo one pomalo komične, koji se malo okrenu kada nam priđu, a onda kažu u prazno "Ma to su samo pacovi", i nastave svojim putem.

Okupljanje tima

Nema boljeg osećaja od onog kada sastavite svoj tim od likova koji dopunjuju jedni druge. Kada specijalisti za razne oblasti razviju međusobnu hemiju, više liče na porodicu nego na skupinu odmetnika.

Ovaj element postoji u skoro svakoj RPG video-igri, ali je Mass Effect 2 verovatno najbolji primer. Morate da se potrudite, prođete razne misije i skupite ekipu koja će da krene u konačni obračun. To vas uči da cenite tim koji imate. Okidači svuda oko nas

Sigurno znate situaciju u kojoj otvorite neku kutiju ili uzmete neku oružje koje se najčešće nalazi pod svetlom reflektora kako ga ni slučajno ne biste propustili. U trenutku kada to uradite, svetla se gase, a prostorija se puni čudovištima svih oblika i veličina.

Doom je možda prva video-igra u kojoj se ovo desilo, ali tu su i Bioshock, Resident Evil i mnogi drugi horori, ili video-igre sa elementima horora. Možda se ovo koristi i previše, ali nije važno - svi znamo šta će se desiti, u tome je i čar.

Burići kažu "bum"

Neki koncepti su instant-klasik jer dolaze u pravo vreme i rade pravu stvar, toliko su jednostavne da su genijalne. Upravo to je slučaj sa "eksplodirajućim buretom", koje je od prvog dana voljeno kao i danas.

Uvek je dobra zabava kada nešto možemo da raznesemo u video-igri, bilo da su to zalihe hrane nekog seljaka iz srednjeg veka, bačve pune demoske tečnosti ili boce plina. Loša strana ovoga je što i naš lik često može da nastrada. Dobra stvar je kada se to ne desi. Da li nam je potreban bolji rolerkoster emocija?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: