Srbija kreće u osvajanje tržišta video - igara

Keln je ovih dana Eldorado za ljubitelje kompjuterskih i video igara. Tu je 1.150 izlagača iz više od 50 zemalja sveta. Među njima su i srpski izlagači koji predstavljaju nove trendove.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Foto: GettyImages / Lukas Schulze
Foto: GettyImages / Lukas Schulze

Mlada novosadska firma "Foxy Voxel" želi da pliva u svetskim gejmerskim vodama.

"Za sada je odlično. Dobili smo pozitivne kritike", kaže Nino Rajačić i objašnjava kojim proizvodom želi na svetsko tržište.

"Naša igra se zove Going Medieval i to je simulacija gradnje grada i naselja. Imamo dosta posetilaca koji dolaze i igraju. Ovde smo i kako bi se sastali za ostalim proizvođačima kompjuterskih i video igara kao i investitorima jer smo mi mlada firma i tražimo način kako da ovu igru plasiramo na svetsko tržište", kaže Rajačić.

Razvoj igara je branša koja se vrtoglavo razvija. Proizvođači igara za računare i konzole širom sveta su prošle godine ostvarili obrt od 140 milijardi dolara. Ove godine bi to trebalo povećati na 150 milijardi. Poređenja radi, prošle godine su se u bioskopske kase slile 42 milijarde dolara. Predstavnik Srbije je svoj proizvod izložio u posebnoj hali gde se prezentiraju "Independent-Games". Reč je o firmama koje u branši važe za manje, odnosno koje ne zapošljavaju više od 50 radnika i čiji godišnji obrt ne prelazi pet miliona evra.

Kompjuterske i video igre odavno ne igraju samo deca. Prema navodima nemačkog udruženja proizvođača kompjuterskih i video igara "Game", prosečna starosna dob korisnika kompjuterskih i video igara je u međuvremenu 36 godina, piše DW.

Foto: Tanjug / AP Photo/Martin Meissner
Foto: Tanjug / AP Photo/Martin Meissner

Pretplata umesto kupovine

Mobilne igre, dakle igre na pametnim telefonima ili tabletima, su u međuvremenu postale važan sektor. Posebno u Aziji i zemljama kao što su Indija, Indonezija ili Kina. Veliko interesovanje na ovogodišnjem sajmu Gamescom vlada za Cloud Gaming, igre koje se igraju na eksternom serveru sa kojim su povezani igrači.

Ova branša je inspirisana Netflixom, Amazon primom i drugim streaming ponuđačima. Zbog toga dosta proizvođača igrica više ne nudi svoje proizvode na prodaju nego na pretplatu.

Tako recimo francuski proizvođač Ubisoft od seprembra nudi više od 100 igrica uz mesečnu pretplatu. Electronic Arts takođe uz mogućnost mesečne pretplate nudi veliku paletu igrica, među kojim je i popularni serijal "FIFA" čije novo izdanje na tržište dolazi krajem septembra.

Foto: GettyImages / Michael Gottschalk
Foto: GettyImages / Michael Gottschalk

Hrvatska konkurentna na svetskom tržištu

Ivan Fratrić iz firme "Gamesrevolted" na sajmu predstavlja online kartašku igru Phageborn koja bi na tržištu trebalo da se pojavi ove godine. Iza tog naziva se krije prva hrvatska kartaška videoigra s mrežnom komponentom, smeštena u originalni fantastični svet. Kao u svakoj branši, kako u Srbiji i zemljama regiona, i hrvatski proizvođači računarskih igara se susreću sa problemom nedostatka stručne radne snage.

"Ova branša može ponuditi budućnost mladima i perspektivu da ostanu u zemlji", kaže Dražen Tomić, urednik portala ICTBusiness.info.

"Plate su kao inače u IT branši više od proseka. Međutim, ne smemo zaboraviti da su plate onih koji se bave Game Developmentom u svetu mnogo veće nego u Hrvatskoj. Dakle, ako neko želi da radi samo zbog veće plate, onda će on definitivno otići iz Hrvatske ili bilo koje druge države u regionu jer u Hrvatskoj ili susednim zemljama sigurno neće dobiti tako veliku platu kao što može dobiti u Nemačkoj, Velikoj Britaniji ili Americi", kaže Tomić.

Foto: GettyImages / Michael Gottschalk
Foto: GettyImages / Michael Gottschalk

Zašto Keln?

Iako se sajam E3 u Los Anđelesu smatra najznačajnijim kada je reč o novitetima, Gamescom u Kelnu je najposećeniji sajam kompjuterskih igara u svetu. Ima više razloga što se sajam održava u Kelnu. Jedan od najvažnijih ponuđača E-sporta je iz kelnske četvrti Milhajm. On svake godine organizuje turnir u areni u Dojcu koju putem internetu u svetu prati oko 20 miliona ljudi.

U neposrednoj blizini je i TH Keln (Tehnička visoka škola) u kojoj se školuju osobe koje razvijaju računarske igre. Organizator očekuje da će sajam, koji se ove godine prostire na 210.000 kvadratnih metara, posetiti 400.000 ljudi. Karte su skoro rasprodate.

Foto: GettyImages / Lukas Schulze
Foto: GettyImages / Lukas Schulze

strana 1 od 11 idi na stranu