Gamescom 2019: Igre mogu da počnu!

Najveći svetski sajam računarskih igara Gamescom održava se od 20. do 24. avgusta u Kelnu. Na svečanom otvaranju nije bilo uobičajene konferencije za štampu. Ono se pretvorilo u spektakl sa trejlerima novih igara i muzikom.

Tehnopolis

Izvor: Deutsche Welle

Utorak, 20.08.2019.

19:38

Gamescom 2019: Igre mogu da počnu!
Foto: GettyImages / Lukas Schulze

Onaj ko je uvek voleo da učestvuje u ilegalnim auto-trkama, ali nije mogao da se za tu priliku obuče kako hoće, sada može i to: u novom izdanju igre Need for speed zvanom Heat, pored svih mogućih opcija auto-tjuninga, ima na raspolaganju i razne komade odeće za svoj avatar.

Da li je to ikome potrebno? Mogu li simulacije ludačke vožnje za standardne igračke platforme da ponude još nešto osim još spektakularnijih odsjaja na automobilskom laku? Odgovor glasi: da - prestiž! To jest, nove mogućnosti da svako u umreženom modusu pokuša da stekne svoju poziciju na svetskoj rang-listi i dokaže se u direktnom okršaju sa ostalim realnim protivnicima.

Na sajmu se prezentira mnogo novih igara. Microsoft je tu "izložio" svoj Gears of War 5; kompanija THQ Nordic je oživela svoj hit Comanche, simulaciju helikoptera koja je svoju premijeru imala davne 1992. za PC - usledila su tri nastavka do 2001. kada je sve zamrlo.

Sada je igra - naravno - grafički modernizovana i moći će da se igra i u grupnom modusu. Jedna od igara koje izazivaju najveća očekivanja u sledećoj godini je Cyberpunk 2077 poljskog studija CD Project red, piše Dojče vele.
Foto: GettyImages / Lukas Schulze
Podrazumeva se da na sajmu neće nedostajati dobrog fudbala, pa je tu i nova FIFA. Na planu grafike malo šta može da bude još bolje od već poznatog, pa je firma EA uvela Volta-modus koji vrlo podseća na ulični fudbal. Izmenjena je i fizika lopte koja se sada kreće manje predvidljivo, tj. realnije. I tu su i nove mogućnosti driblinga.

Od drugih ostvarenja vredi pomenuti Kerbal Space Program 2, Little Nightmares 2, Predator Hunting Grounds, Humankind, Everspace 2, Disintegration, Darksiders Genesis, Iron Harvest i Death Stranding, a tu je i interaktivni triler kompanije Sony - Erica, rađen sa pravim glumcima kao igrani film.

Među posetiocima sajma vlada veliko interesovanje za virtuelnu realnost. Organizatori su ponudili sistem rezervisanja štandova i proba kako bi se izbegli veliki redovi. Uz već poznate igre Asgards Wrath, Lone Echo II i Stormland biće predstavljen i Phantom: Covert Ops za Oculus Rift i Quest. Radnja se odigrava u vreme kada je Hladni rat bio na izmaku – početkom 90-ih godina.
Foto: GettyImages / Lukas Schulze
Podjednako veliko interesovanje vlada i za Cloud gaming, sistem za igranje u kojem se igre ne "vrte" u konzoli ili računaru, već u "oblaku", na eksternim serverima sa kojima su igrači povezani – naravno, kada postanu pretplatnici. Sistem koji liči na Netflix. Prednost tog sistema je da se može igrati i sa računarima koji su nešto starije proizvodnje i nisu tako performantni kao ovi poslednje generacije. Mana je u tome što se bez superbrzog interneta - ne može igrati.

U posebnoj hali se prezentiraju Independent Games. Dakle, "nezavisni". Kao "nezavisna" u branši važi firma koja nema više od 50 zaposlenih i čiji godišnji obrt ne prelazi pet miliona evra.

Firme koje prave i prodaju igre za računare i konzole su u Nemačkoj prošle godine ostvarile obrt od 2,8 milijardi evra. To je porast od 11 odsto u odnosu na 2017. - potražnja se stalno povećava. Trend u najvećem usponu je e-sport, koji je sve omiljeniji i za koji je zainteresovano sve više sponzora. Ova branša je u 2019. dobila iz nemačkog državnog budžeta 50 miliona evra i mnogi su razočarani jer je vlada za sledeću godinu izbacila tu stavku iz budžetskog plana.
Foto: GettyImages / Lukas Schulze

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: