Sony otkrio PS4, ali bez PS4

Sony će posle sedam godina izbaciti novi Playstation, četvrti u nizu, a iako se očekivalo da će gejmerima na pompezno najavljenoj prezentaciji u Njujorku biti ponuđeno više - još ne zna kako će PS4 izgledati, koliko će koštati, niti kada će se tačno pojaviti u radnjama. Ipak, gigant je obećao značajan hardverski korak unapred, moćnu grafiku, ali i mnogo izraženiju "društvenu" komponentu, uvezanost sa Facebookom, video streaming i još mnoge novitete.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

08:40

Default images

Što se datuma tiče, PS4 stiže pre Božića, na vreme za prazničnu sezonu, a o ceni se samo spekuliše. Britanci tvrde da će koštati oko 350 evra.

Ni podaci o "hardverskom iskoraku" nisu kristalno jasni - zna se da Sony ne želi da PS4 bude "samo igračka konzola", već i da se približi PC svetu.

Konzola će koristiti osmojezgarni x86 procesor (AMD "jaguar"), imaće 8GB DDR5 RAM-a, "jak, unapređeni PC grafički čip" (AMD APU A10), a iako će se mnogo više od prethodnika oslanjati na internet i "svlačenje" podataka, sigurno će imati i lokalni hard disk zasad nepoznatog kapaciteta (nije spominjan SSD). Najavljen je i BluRay (6x), a tu su i WiFi 802.11n, USB 3.0, Bluetooth 2.1, naravno HDMI izlaz, ali i optički i analogni AV...

Namera je da ova mašina pokreće igre u 1080p uz konstantnih 60 frejmova i po potrebi u 3D-tehnologiji bez ikakvog "štucanja". Naravno ni o tome ne možemo mnogo znati posle pomalo razočaravajuće i neočekivano tajnovite promocije. Ispostavilo se i da su spekulacije o izgledu koje su se pojavljivale proteklih dana na internetu preuranjene, jer je dizajn novog Playstationa i dalje skriven od javnosti, ali je slika novog kontrolera koja je kružila mrežom definitivno autentična.

Dualshock 4 ima karakteristični D-pad, trougao, kocku, krug i X, dva analogna stika, četiri "okidača", ali i "Share" dugme, 3,5mm ulaz za slušalice i najveće novine - integrisani tačped i 3D kameru. Postoji i osvetljenje koje služi za interakciju sa PS Eye sistemom, ali i lakšim razlikovanjem igrača.

Uz Sony tu su bili i predstavnici brojnih AAA razvojnih timova, kao što su Square Enix, Capcom, Ubisoft, Blizzard, kaoi Bungie koji je zaslužan za Halo serijal, odnosno za igru koja je konkurentskom Xboxu donela dobar deo slave.

Tako su najavljeni neki naslovi koji na trejlerima izgledaju spektakularno, a izdvajaju se: Killzone: Shadowfall (Guerrilla games), Destiny (Bungie), Infamous: Second Son (Sucker Punch), dok je Blizzard objavio da će posle "mukotrpnog rada na prilagođavanju kontrolne šeme" i Diablo III stići na Playstation...
Foto: Beta/AP Photo/Frank Franklin II
Novina o kojoj se mnogo pričalo u Njujorku jeste i striming, odnosno pokušaj Sonija da pošalje screenshotove u prošlost, a video klipove predstavi kao novi način deljenja igračkog iskustva sa prijateljima.

Za ovu funkciju namenjen je poseban čip, koji omogućava da u toku igranja na Facebook ili neki od sajtova za razmenu video materijala u realnom vremenu strimujete ono što je vama na ekranu.

Osim tog dela "društvenog umrežavanja", Sony želi da dodatno razmrda svoj Playstation Network, ali i da uveže PS4 sa posrnulom PS Vitom, tabletima i pametnim telefonima, koji bi mogli da služe kao sekundarni ekrani, nešto nalik kontroleru na Nintendovom WiiU.

Sony želi da napravi novi ekosistem oko PS4, da se osloni i na svojevrsni cloud, društvene mreže, a mobilni uređaji, računajući i Vitu bi služili i za igranje "na daljinu".

U svakom slučaju, spektakl u Njujorku je Sony iskoristio više kao svojevrstan tizer i priliku da se prestigne Microsoft, koji tek treba da više govori o XBoxu 720.

Jasno je da Sony mora da žuri, ako želi da povrati davno izgubljeni primat u ovoj sferi, ali ovako tajnovita promocija znači i da novo izdanje "konzolaških ratova" tek treba da zaista počne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: