Deset najboljih gedžeta u poslednjih deset godina

Pravljenje liste najvažnijih i najuticajnijih naprava u proteklih deset godina obećava zanimljive rezultate. Tokom poslednjih 10 godina objavljeno je na hiljade proizvoda, ali neki su definitivno odskočili u odnosu na ostale i njihov uticaj na proteklu deceniju ne može biti zanemaren.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: bloomua/depositphotos
Ilustracija/Foto: bloomua/depositphotos

Svaki gedžet govori o specifičnom, novom načinu razmišljanja, promeni paradigme sa ciljem da promeni način na koji svakodnevno pristupamo tehnologiji. Od pametnih telefona i dronova do konzola i automobila, protekla decenija ima više nego dovoljno uređaja koji su promenili živote ljudi.

List Time izabrao je ove uređaje:

Embed from Getty Images

Apple iPad (2010)

Pre lansiranja iPada 2010. godine, ideja o "tablet računaru" uglavnom je bila rezervisana za filmove naučne fantastike ili ne baš uspešne proizvode sa lošim softverom. Kada je Apple predstavio iPad došlo je do kulturološke promene u svetu ličnih računara. Njegov impresivni multitouch ekran, potpuno napuštanje fizičkih tastera i bogat izbor softvera i medija stvorili su savršen proizvod.

Embed from Getty Images

Tesla Model S (2012)

Mislite da automobili ne mogu biti gedžeti? Onda niste vozili Tesla Model S niti ste videli kako izgleda u vožnji. Električna limuzina je preoblikovala ideje u automobilskoj industriji, primoravajući takmace da i sami prihvate budućnost koja će se napajati strujom umesto benzinom. Koncept softvera koje se sam apdejtuje, ogroman ekran osetljiv na dodir i napredne mogućnosti autopilota čine da se oseća kao vozilo iz 2022. umesto 2012.

Embed from Getty Images

Raspberry Pi (2012)

Raspberry Pi na prvi pogled više liči na komponentu koja je pala sa svemirske stanice nego na gotov uređaj. Ali kada pogledate bliže minijaturni Linux računar naići ćete iznenađenje. Za početak, trebaće vam tastatura, miš i monitor. Ali akd to rešite, mogućnosti su beskrajne. Otkako je predstavljen, živopisan "uradi sam" ekosistem učinio ga je gedžetom za majstore, inženjere i mnoge druge. Proizvođači dodatne opreme pretvorili su te malene kutije u sve ono o čemu pametni inženjer može da razmišlja - meteorološke stanice, retro igračke konzole, pametne zvučnike, cloud servere...

Embed from Getty Images

Google Chromecast (2013)

Google Chromecast, objavljen 2013. godine, učinio ga je nikad jednostavnijim prenos medija sa prenosnog računara ili pametnog telefona na televizor, pomažući u popularizaciji samog koncepta striminga. To je premostilo jaz između ljudi koji žele da budu deo budućnosti bez ulaganja u skupi pametni televizor. Po ceni od 35 dolara, Chromecast je demokratizovao striming.

Embed from Getty Images

DJI Phantom (2013)

Iako ćete možda čuti dron pre nego što ga ugledate, kada ga vidite velike su šanse bićete prijatno iznenađeni onim što vidi i kako je kul pogled nekoliko stotina metara u vazduhu. A

Od svih dronova koji snimaju unaokolo, DJI Phantom je najprepoznatljiviji i najpopularniji. Potpuno beli dizajn otežava da ga zamenite sa nekim drugim, a posvećenost kompanije da omogući što jednostavnije pilotiranje čini Phantom lakim izborom za početnike pilote i zadovoljavajućim alatom za fotografisanje iz vazduha. A ovo je tek početak. Već postoji profesionalna liga za trkačke bespilotne letelice, a s kompanijama koje se klade na bespilotne letelice koje mogu da rade sve - od isporuke robe do konstrukcije i nadzora, budućnost je pred njima.

Embed from Getty Images

Amazon Echo (2014)

Razgovor sa samim sobom još uvek je pomalo čudan, ali razgovor sa vašim glasovnim pomoćnikom postao je uobičajena aktivnost u domovima širom sveta zahvaljujući Amazonovom proizvodu Alexa, glasovnom asistentu ugrađenom u Echo i druge uređaje za pametne kuće. Glasovni pomoćnici su idealni za upravljanje uređajima u pametnom domu, rukovanje reprodukcijom medija ili brzom komunikacijom sa prijateljima i porodicom. Ipak, širenje uređaja kao što je Echo pokrenulo je polemiku oko prakse prikupljanja podataka proizvođača pametnih uređaja, postajući jedno od najvažnijih pitanja privatnosti našeg vremena.

Embed from Getty Images

Apple Watch (2015)

Iako su se mnogi trudili, niko nije uspeo da dostigne doteranost i performanse koje nudi Apple Watch, koji je postavio standard za ono što pametni sat može da uradi. Otkako je predstavljen 2015. godine, prešao je od uređaja za entuzijaste do mejnstrim gedžeta. A kako Apple Watch unapređuje i tehnologiju za praćenje vašeg zdravstvenog stanja mogao bi da postane najlakši način da budete u toku sa vašim zdravljem.

Embed from Getty Images

Apple AirPods (2016)

Poput iPod-a pre njega, Apple je napravio AirPod koji je naprečac osvojio srca, umove i uši ljubitelja muzike. Prvi put objavljen 2016. godine, AirPods je vrlo brzo postao ikona, kako zbog svoje estetske privlačnosti, tako i zbog svog kulturološkog uticaja. AirPods imaju čak i društveni značaj zahvaljujući šaljivim klasnim šalama i mimovima koji se šire po društvenim medijima, pretvarajući ih iz slušalica u indikator statusa. Međutim, njihov vrhunski hardver i softver evoluirali su i pomogli im da se učvrste kao etalon bežičnog zvuka za fanove muzike.

Embed from Getty Images

Nintendo Switch (2017)

Kada je u pitanju igranje igrica u pokretu, niko ne može ad nadmašiti Nintendov uspeh, još od rezultata koji je napravio Game Boy daleke 1989. Ipak, predstavljanje hibridnog uređaja Nintendo Switch 2017. može biti najvažniji dosadašnji doprinos kompanije igranju. U poređenju sa konkurencijom, Switch je praktično najvažnija konzola za video-igre u ovih deset godina. Njegova prenosivost inspirisana pametnim telefonima, uparena sa Nintendovom sve većom bazon naslova, čini da Switch deluje kao vrhunac Nintendove ideje o tome šta treba da bude igranje.

Embed from Getty Images

Xbox Adaptive Controller (2018)

Microsoftov Xbox Adaptive Controller, napravljen za igrače sa ograničenom mobilnošću i sa mogućnošću da se modifikuje za potrebe različitih korisnika, za mnoge je omiljeni gedžet decenije. Na njegovom razvoju Microsoft je sarađivao sa organizacijama poput Cerebral Palsi Foundation i AbleGamers Chariti da bi oblikovao sve, od ogromnih dugmića do pakovanja. Sa preko desetak portova za povezivanje i kompatibilnošću sa Xbox One konzolama i Windows računarom, ovaj adaptivni kontroler jedno je od najvažnijih novih rešenja u industriji igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu