Dve strane prodaje Fitbita kompaniji Google - loša i još gora

Kompanija Google nedavno je objavila kupovinu proizvođača fitnes uređaja Fitbit za 2,1 milijardu dolara. Želja američkog tehnološkog giganta je "dalji razvoj kroz uvođenje Google nosivih uređaja na tržište i ulaganje dodatnih sredstava u nosivu tehnologiju".

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2019.

13:17

Dve strane prodaje Fitbita kompaniji Google - loša i još gora
Foto: GettyImages / Rachel Murray/

Google, jednostavno rečeno, pokušava da pretekne ili barem sustigne Apple i Samsung na brzorastućem tržištu nosivih uređaja.

Fitbit trenutno ima 28 miliona korisnika i, iako nije najveći ne tržištu, ima veoma izgrađen brend, kvalitetne proizvode i lojalne korisnike.

Upravo u tome leže i najveća strahovanja zbog ove akvizicije. Naime, javnost je skeptična prema tome kako će kupovina Fitbita uticati na unapređivanje projekta Wear OS kompanije Google, koje već godinama ne uspeva da se probije na tržište na pravi način.

Kako piše Android Central, Wear OS je loš ne zato što sve radi loše, već zato što ne radi ništa posebno dobro. Takođe, navodi se, tu je i loš hardver, partneri koji žele da koriste platformu za stvaranje luksuznih časovnika pre nego tehnoloških uređaja i softverski tim koji ne može da shvati šta zapravo želi da izgradi.

Još je ozbiljnije pitanje bezbednosti podataka jer mnogo je onih koji smatraju da se iza kupovine ponajviše krije želja Google-a da prikupi bilione podataka koje je Fitbit godinama prikupljao o zdravlju i navikama svojih korisnika. Taj strah je dodatno pojačan prilično lošom istorijom koju Google ima sa prodajom i "curenjem" podataka.

Iako je Google unapred obećao da neće prodavati Fitbit podatke (Google ionako nikada ne prodaje svoje podatke trećim licima) niti ih koristiti za generisanje ciljanih oglasa, kao i da će dati korisnicima Fitbita mogućnost da pregledaju, premeštaju ili brišu svoje podatke, mnogi nisu baš ubeđeni. Dodatno, tu je i biznis pozadina čitave priče. Fitbit je praktično gubio novac gotovo svakog tromesečja od 2015. godine uprkos tome što je rasla korisnička baza.

Kompanija je pritisnuta sa svih strana - Apple i Samsung prave vrhunske modele i dok se na polju "budžet" uređaja teško boriti sa kineskim kompanijama kao što su Xiaomi i Huawei ili nekim od desetina generičkih uređaja koji se na internetu mogu kupiti za 20-ak dolara.

Koristite li pametne satove, narukvice, fitnes-trekere? Koji je, prema vašem mišljenju, najbolji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: