iPhone X - uzduž i popreko

Dobrodošli u Srbiju, nemamo App Store, ali zato imamo iPhone od hiljadu i šeststo dolara.

Tehnopolis

Izvor: Ivan Jeliæ

Petak, 29.12.2017.

12:42

iPhone X - uzduž i popreko
Foto: Ivan Jeliæ / B92

U noći između 16. i 17. novembra sada već uigrani tim domaćih distributera i mobilnih operatora otvorio je vrata svojih sajber prodavnica i skoro u ponoć obelodanio poslednju informaciju koja je zaokružila sliku iPhonea budućnosti na domaćem tržištu. Saznasmo tada ono što smo i mogli da pretpostavimo (ta kalkulacija zaista nije bila toliko teška): za iPhone X od 64GB u Srbiji valja izdvojiti skoro 160, a za model od 256GB preko 180 hiljada dinara.

Ostatak priče sada je već istorija, najverniji i najzagrejaniji stali su u zamišljeni red i na neviđeno rezervisali iPhone X, kako za keš, tako i kroz pakete, ali kome je na kraju i stigao ostaje blaga misterija. Kako je Aleksandar prošao sa svojom nabavkom ostaje da saznate u jubilarnom tridesetom Tehnopolisu, a podaci koje smo mi sami probali da ukrstimo govore da se na našem tržištu najnoviji i najbolji iPhone još uvek bori sa brojkom od četiri cifre prodatih komada. No, da se vratimo na njega samog.

Nakit

Mnogi su posle iPhonea 4 i 5 (i njihovih iterativnih unapređenja naravno) ostali uskraćeni za utisak prefinjenosti iPhonovog dizajna, 6 i 7 nešto su manje elegantni i prepoznatljivi na način na koji je to bio pređašnji dvojac. iPhone X na velika vrata vraća sofisticiranost i eleganciju i svoj svet, razlika u kvalitetu izrade i dizajnu u odnosu na već odlične 7 i 7 Plus očigledna je ukoliko odmah.
Foto: Ivan Jeliæ / B92
Kombinacija čelika i stakla druga je priča u odnosu na brušeni aliminijum. Možda je dizajn hardvera prvi momenat kada će iPhoneova prošlost progovoriti iz novog modela, duh iPhonea 4 oseća se kroz spoj metalnog okvira i stakla sa obe strane. Taj okvir sada je od čelika, doduše nešto tamniji na sivom modelu, ali je osećaj koji samo čelik može da pruži nedvosmisleno tu. Staklo napred i nazad stopljeno je sa okvirom kako smo to prvi put videli na iPhoneu 6, pa je X u nekom smislu spoj dizajnom najboljeg i form faktorom najinventivnijeg iPhonea i to na dobar način.

Sklad zaobljenosti i spojeva delimično remete dugmići koji su nešto oštrijih ivica i deo su niti koja vrhunac dostiče u gornjem levom uglu zadnjeg stakla gde se nalazi ispupčenje za kameru, uspravno i veće nego ikada do sada.

Kamera

Ne bi bilo fer ne priznati da su položaj i veličina ispupčenja za kameru na iPhoneu X najčešće bili predmet većine razočaranja informacijama koje su curele pre predstavljanja. Uživo sve ovo izgleda nešto manje problematično, mada kamera na X-ki ostaje jedna od odnih stvari koje ostaju primetne uz svu naviku koja dođe posle dovoljno vremena.

Apple je u njega smestio dva sočiva (po 12Mpx) u postavci koja je karaktersitična za iPhone. Jedno sočivo "hvata" širi kadar, a drugo je telefoto (dvostruki optički zum), pa X naravno može sve ono što smo navlikli da Plus modeli mogu. Uz to, oba sočiva imaju optičku stabilizaciju, što je jedinstveno za X.
Foto: Ivan Jeliæ / B92
Fotografije koje X pravi zasigurno su najbolje koje ćete ikada napraviti iPhoneom, što je dovoljna preporuka sama po sebi. Ako ništa drugo, fotografije i snimci koji koriste drugo sočivo biće bolji na X-ki zbog optičke stabilizacije u odnosu na 8, a gledajući ranije modele X ima i novi A11 čip koji se ističe i "fotografskim" sposobnostima.

Apple je naravno napravio i nove softverske doskočice za novi hardver, pa se sada i portret modu može podešavati tip osvetljenja. To je u redu za zadnju, ali u slučaju prednje kamere često se događa da fotografija na kraju ne bude onakva kakva bi trebalo da bude. Portret mod sa prednjom kamerom oslanja se na softver, pa valja imati takva očekivanja od njega.

Fotografije koje X napravi standardno su realistične za Appleove kamere, nivo detalja takođe je jako dobar, kako kada su u pitanju boje, tako i delovi sa različitim osvetljenjem. Sve ovo važi za dobro osvetljene kadrove, noću već morate pripaziti na okolnosti ako želite da fotografija zabeleži momenat na najbolji način.

Sa jedne strane, kamera na iPhoneu X jedna je od najboljih na tržištu, na našem naročito jer Googleove telefone kod nas nije moguće kupiti. Sa druge strane, bilo je zanimljivo uporediti iPhone X sa najboljim modelom za široku potrošnju najvećeg konkurenta i rezultati su krajnje zanimljivi. Iako je iPhone X suštinski pobedio Samsung Galaxy S8 (što je daleko od neočekivanog i realnog), ostaje utisak da je razlika morala biti veća naročito kada pogledamo razliku u ceni koja je preko 70 hiljada dinara. S8 uspevao je ponekad da napravi bolje fotografije i to po mraku, što je na granici neverovatnog.

Jednostavno, ako kupite X, kamera vas svakako neće razočarati, ali je doza realnosti i više nego neophodna kada su očekivanja od fotografija i video snimaka napravljenih novim iPhoneom u pitanju.

Skoro do svake ivice

Od iPhonea smo navikli na dobre kamere, ali na ekrane od ivice do ivice uređaja nismo. iPhone X prvi je iPhone koji nema kućište iznad i ispod ekrana, što je tvrdnja na kredit, ali o tome nešto kasnije.

Ovo nije jedina stvar u kojoj je X prvi od svoje vrste, Apple je povećao broj tačaka na ekranu kao nikada do sada, ukinuo sve ćoškove i panel napravio tehnologijom koja je potpuna novina za ovaj svet.
Foto: Ivan Jeliæ / B92
Koliko god se gledali preko advokatskih nišana i nadmetali na tržištu najbližem opštoj pažnji, Apple i Samsung iza kulisa sarađuju na nivou cifara od kojih se vrti u glavi. Ovo je možda i istorijski momenat budući da su Apple i Samsung u tandemu napravili najbolji AMOLED ekran koji je ikada viđen na pametnom telefonu.

iPhone X, prema tome, krasi AMOLED ekran "dijagonale" 5,8 inča i rezolucije od 2436x1125 tačaka, što u rezultatu daje za iPhone do sada neviđenih 458 tačaka po inču. Apple ovaj ekran zove Super Retina, zaista daje "super" oštrinu, ali to nije ništa što već nismo videli.

Kalibraciju boja i opšti kvalitet i svedenost prikaza koji ima iPhone X do sada nismo videli i ovo je veoma važna informacija za sve ljubitelje ranijih iPhoneovih ekrana i dobrih LCD ekrana uopšte. AMOLED ekrani drugih proizvođača, među kojima se Samsung naročito ističe, ostali su prepoznatljivi po (pre)naglašenim bojama koje nisu uvek bile najbolja mera za sve. Iako su AMOLED ekrani poslednjih generacija bitno poboljšali ovaj aspekt prikaza, ipak se i dalje mogu prepoznati "na slepo". To sa iPhoneom X gotovo da nije slučaj, samo hiper osetljivi na OLED ekrane i dalje će videti da je ovo jedan takav, ali je ovo prvi telefon za AMOLED ekranom koji vam najverovatnije ni u jednom momentu neće probuditi želju da se vratite na LCD. Apple je dostigao vrhunac koji ova tehnologija može da pruži, čak je otišao toliko daleko da je od pentile matrice napravio prikaz za koji se bez pomagala jako teško može reći da je sa takvog ekrana.

Koristiti iPhone X u ovom smislu bilo je pravo zadovoljstvo, boje su realne ali žive, crna je crna, a automatsko prilagođavanje ekrana uslovima u kojima se telefon nalazi radi gotovo besprekorno. Još jedan prvenac za iPhone je i TrueTone tehnologija koja je zaslužna za ovo i jedna je od najmanje isticanih, ali najbitnijih novina.

Uglova na ovom ekranu nema, u pitanju su zaobljenja koja ekran stapaju u konture samog uređaja. Apple je praktično proširio ekran u prostor koji je u prethodnim iPhoneima skladištio slušalicu, prednju kameru i senzore na vrhu, a Home dugme na dnu, isprativši siluetu na koju smo navikli.
Foto: Ivan Jeliæ / B92
Doduše, ekran nije baš do ivice uređaja, postoji nekoliko milimetara između kraja ekrana i kraja uređaja, šta više, ovaj razmak po bočnim ivicama gotovo je isti kao na iPhoneu 8. Osim toga što su ekran i uređaj nešto veći u odnosu na iPhone 8, 7 i 6, pa je X teže koristiti jednom rukom u odnosu na njih.

Ekran od ivice do ivice u ovom momentu ima dve izuzetno važne posledice: crni prostor na vrhu ekrana koji nije ekran i oproštaj sa fizičkim Home dugmetom.

The notch

Kako tehnologija u ovom momentu ne dozvoljava da imamo ekran preko celog telefona i prednju kameru, senzore i čitač otiska prsta "ispod" ekrana, kompromisi se moraju praviti. Gotovo svi drugi odlučili su da na gornjoj i donjoj ivici zadrže malo kućišta i u njega smeste sve što treba, ali ne i Apple.

Odsustvo Home dugmeta naročito je velika stvar za iOS, Android odavno ima softverske dugmiće kojima se konačno povinovao i Samsung. Apple je odlučio da dve ključne namene Home dugmeta ovog puta formuliše na drugi način.

iPhone X umesto otiskom prsta na Home dugmetu otključavate licem. FaceID prava je istinska i ekskluzivna novina za iPhone X u odnosu na ostatak tržišta, a zbog nje je "desetkin" ekran morao biti "zagrižen" na vrhu, pa je ovo prvi telefonski ekran koji ima 8 zaobljenih uglova.

Crni momenat na vrhu ekrana zove se "notch" što on zaista i jeste. Dok jedna škola mišljenja misli da je u pitanju novi identitet i znak raspoznavanja za iPhone jer Home dugmeta više nema, drugi zastupaju tezu da je u pitanju kompromis koji Apple pokušava okrenuti u svoju korist. Neki pak tvrde da su "notch" prestali da primećuju posle nekoliko sati korišćenja, u slučaju autora teksta zarez na vrhu ekrana nikada nije prestao da "bode" oči. Izgleda da se radi o krajnje subjektivnoj stvari, te obratite pažnju i na ovo ako razmišljate o iPhoneu X.

Ovaj izrez na vrhu ekrana Apple je iskoristio da u njega smesti praktično Kinect u malom. U pitanju su senzori senzora koji projektujući 30 hiljada nevidljivih tačaka na vaše lice, snimaju tu projekciju infra-crvenom kamerom i praktično dobijaju osećaj vašeg lica u tri dimenzije. Dalje se u priču uključuje A11 čip i njegov neuralni engine koji informacije poredi za onim što je već zapisano u izdvojenom delu čipa samo za ovu namenu (dobijene kada podesite FaceID) i odlučuje da li ste to zaista vi.

Face ID

To znači da FaceID vremenom uči o vašem licu i prilagođava se, što smo za desetak dana koliko je uređaj bio kod nas mogli donekle mogli da primetimo. Pitanje svih pitanja je šta ustvari FaceID znači za svakodnevni život?

Apple je u suštini vaskrsao stari sistem otključavanja iPhonea koji je zamenjen Touch ID-jem. Ako se sećate, nekada se iPhone otključavao čuvenim "slide to unlock" pokretom, a ako ste hteli da stvar bude bezbednija postavljali ste pin. Onda su stigli Touch ID i otključavanje pritiskanjem Home dugmeta, što je uz pravo podešavanje omogućilo da sigurno i lako otključate telefon jednim pritiskom na Home u kom je bio i čitač otiska prsta.

Kako dugmeta sada nema, Apple je odlučio da u starom sistemu praktično promeni sloj koji se tiče bezbednosti i učini ga nevidljivim. To znači da bi iPhone X trebalo da se otključava suštinski isto kao i prvi iPhone, ali to možete uraditi samo vi jer će X tokom procesa prepoznati vaše lice i samo vama otvoriti vrata vašeg telefona.

Sudeći po onome što smo mogli da vidimo i probamo, kada se vaše lice nađe u Face ID-jevom vidnom polju, proces teče brzo i gotovo neprimetno. Zaista, otključavanje u slučaju iPhonea X svodi se na uzimanje telefona i pokret na gore, telefon će u najvećem broju slučajeva u međuvremenu aktivirati ekran, senzore, prepoznati vaše lice i pustiti vas dalje. Face ID radi ako nosite naočare, ali neće raditi ako imate naočare za sunce. Morate ga pogledati, ako imate zatvorene oči neće vas prepoznati. Ovo se može isključiti, ali to znači da će neko moći da otljuča vaš uređaj prinoseći ga vašem licu dok spavate.

Ključna stvar za Face ID je da vaše lice mora biti u njegovom vidnom polju traži period navikavanja i komprimis u odnosu na komociju koju je u ovom smislu pružao Touch ID. Koliko će i da li će vam Touch ID faliti, odnosno da li će vam Face ID u potpunosti odgovarati zavisi od načina na koji koristite telefon. Na primer, diskretno otključavanje sada je znatno teže, ako ste praktikovali gledanje u telefon sa strane dok stoji na stolu (čest slučaj u kancelarijama), sada ćete morati da se nagnete iznad njega.

Pin naravno ostaje kao druga opcija, a u našem slučaju koristili smo ga više nego što je to slučaj na iPhoneu sa Touch ID-jem, doduše ne toliko više da Face ID učini problemom. Jednostavno, stvar je nova i traži nove navike, Apple tvrdi da je sigurnija, a zbog nje sada imate veći ekran, što je kranja računica nečega što je Apple po prvi put napravio kako valja na pametnom telefonu.

Zanimljivo je da Face ID otkriva notifikacije na zaključanom ekranu, pa je dovoljno da pogledate telefon i notifikacije će pokazati svoj sadržaj, što je izuzetno zgodno ako nemate puno notifikacija. Takođe, nije moguće otići na Home ekran jednim "pogledom", pokret na gore je obavezan, verovatno zbog pomenutog otkrivanja notifikacija. Kao i uvek, Apple pokušava da prejudicira šta je bolje za vas, mogućnost biranja između otkrivanja sadržaja notifikacija i jednog pokreta manje za otključavanje značila bi.

Pristup informacijama o vašem licu koje TrueDepth kamera može da prikupi Apple je omogućio dostupnim kroz razvojne alate, a aplikacije koje demonstiriraju ovo već su se pojavile. I sam Apple predstavio je animirane emojije kao jednu od ključnih stvari za iPhone X, no iMessage nije ni blizu popularan kao u Americi pa ostaje utisak da je ovo zaista marginalna stvar za naše tržište.

Ostali za sada mogu očitati 52 facijalne ekspresije i te podatke koristiti u svojim aplikacijama, a da ne bude zabune, podaci za otključavanje i bezbednost samog iPhonea odvojeni su i nemaju veze sa ovim. Kako bi aplikacije koristile TrueDepth kameru i analizirale vaše izraze lica potrebna im je samo dozvola za kameru, što nije loše imati na umu kada je privatnost u pitanju. Ostaje da vidimo kako će Apple tretirati ovaj novi izvor ličnih podataka za treće strane, čini se da je komunikacija mogla biti transparentnija jer TrueDepth kamera uvodi novi nivo kada je prednja "kamera" u pitanju. Ako je Face ID zamena za prvu ključnu stvar koju je pružalo Home dugme, izvornu namenu kruga na dnu iPhonea Apple je premestio na ekran i u sam iOS. Kada je telefon otključan, na početni ekran vraćate se pokretom sa donje ivice ekrana na gore, što je jedna od najvećih, ako ne i najveća promena otkad je iOS postao iOS.

Stari novi OS

iPhone X stiže na iOS-u 11 i to ne trnovitim putem kao na drugim modelima. Što se performansi i ugođaja tiče, iOS na A11 Bionic čipu prosto "leti", šta više, zanimljivo je da iOS kao takav donekle umanjuje osećaj opšte promene koja se na iPhoneu X oseća na svakom koraku. Sistem i aplikacije funkcionišu odlično, a sva snaga koju A11 ima čini se ostaje za nešto za šta zna samo Apple, jer suštinski i iPhone 7 takođe "leti". Rezovi na iOS-u za iPhone X tiču se novog formata ekrana i odsustva Home dugmeta.

Što se zareza na vrhu tiče, iOS ga za sada tretira relativno trapavo. Pošto je odlazak na početni ekran sada potez koji je ranije otvarao kontrolni centar, on se dobija pokretom na dole, ali iz dela desno od "notcha". Ako hoćete panel sa notifikacijama, to morate uraditi sa notcha ili levo od njega. Tap na notch ili na njegovu donju ivicu vraća vas na vrh strane, a reachability se mora naknadno uključiti i aktivira se kratkim pokretom na dole preko home linije. Najveći problem sa prostorom koji je ranije imao celu širinu na vrhu ekrana je što je on sada znatno manji, pa manje informacija može stati u njega. Dešava se da sitna kontrola za vraćanje u prethodnu aplikaciju potisne sat bliže ivici, nema indikacije o uređajima povezanim preko Bluetootha iako Apple forsira takve periferije odsustvom audio džeka, a čini se da bi moglo biti manje praznog prostora između notcha i headera aplikacija. Sve ovo su male stvari koje pokazuju da i sam Apple uči kako da koristi novi ekran.

Prostor na dnu rezervisan je za horizontalnu liniju koja simbolizuje pokret kojim se vraćate na početni ekran. Neke aplikacije dozvoljavaju da sadržaj ide ispod njega, neke ne, u horizontalnoj orijentaciji linija je na dnu po (dužoj ivici), ali će vas vratiti na početni ekran koji je zaključan na vertikalnu. Pokren za povratak na početak sada je uvek na dnu ekrana, kako god da ga držite.

Za pregled aktivnih aplikacija potrebno je napraviti pokret za vraćanje na početak praktično do pola, ako zadržite prst na polovini ekrana pojaviće se kartice sa aplikacijama. Kretanje kroz aktivne aplikacije moguće je "svajpovanjem" po liniji, što je zgodno sve dok neka druga aplikacija preuzme primat, nakon čega više nema kretanja u oba smera. Aplikacije koje ne podržavaju novi ekran prikazaće se kao da su na starom, što znači prazan prostor iznad i ispod. One koje su dobile podršku prikazuju nešto više sadržaja nego što je to slučaj sa ekranom na iPhoneu 8, no ponekad su aplikacije samo uvećane, ponekad je razlika gotovo neprimetna, što govori da se i ekosistem još uvek uigrava (B92 sa podrškom za X je uveliko je u pripremi). Iako iOS u velikoj meri izgleda isto na telefonu koji je sve samo nije isti kao prethodni, pokreti za kontrolu oprativnog sistema veliko su osveženje, period navikavanja je kratak i nakon nekoliko sati postaju deo rutine i intuicije.

Koliko se čini da je prilagođavanje samih elemenata interfejsa novom ekranu bilo teži zadatak za Apple, toliko je utisak da su pokreti i Face ID zadaci koje je Apple rešio sa najvišim ocenama. Iako su drastično nove stvari, nije realno očekivati da će biti fatalni problemi za iPhone X i većinu sadašnjih i budućih korisnika. Šta će biti sa snagom koju A11 ima, a da nije upotrebljena za AR, ostaje da vidimo.

Brojevi

Više puta pomenuti Appleov A11 Bionic čip uz rezultate koji su na testovima "oduvali" druge čipove i stavili znak pitanja pred mnoge PC procesore donosi dodatne mogućnosti za procesiranje slika, Face ID i sve ostalo očekivano za Appleov SoC. Važan momenat, makar na papiru su njegovi kapaciteti sa mašinsko učenje, kako A11 i servisi koji ga prate uče, tako bi recimo fotografije trebalo da budu sve bolje, a Face ID efikasniji. Sve to sa 6 jezgara plus 3 grafička i 3GB radne memorije.

Staklo na zadnjoj strani konačno znači oproštaj od linija za antene, ali i još jednu novost za iPhone svet: bežično punjenje. Apple je odlučio da podrži standard, pa će uz njegove iPhone X moći da se puni i preko drugih Qi punjača.

iPhone X otporan je na vodu i prašinu, overeno IP67 pečatom. Veličina baterije u paru sa AMOLED ekranom čini da ćete je jako teško potrošiti za manje od jednog dana, sa X-kom možete krenuti na put, koristiti navigaciju, kameru, obavljati svu komunikaciju preko njega i na kraju dana ćete najverovatnije imati još baterije.

Svako Appleovo "ali"

iPhone X u nekim apsktima toliko sija novošću da skoro uspeva zaslepiti sve kompromise koji ga u sušini čine.

Dizajn i konstrukcija potpuno su novi, ali je uređaj dovoljno veći da to može biti problem za korišćenje jednom rukom. Novi ekran je najbolji ekran na telefonu koji danas možete nači, ali ima crnu "fleku" na vrhu. Kamera je odlična, ali su ostali mnogo bliži nego što bi trebalo da budu, a ima telefona za koje postoje "osnovane sumnje" da slikaju bolje od "desetke". Face ID je sjajan, ali će vam Touch ID faliti.

Ako budete imali priliku kao autor teksta, probaćete iPhone X, ali se nećete smoriti kada se vratite na svoj skoro penzionisani iPhone 6. iPhone X je odličan telefon, ali je i svaki drugi iPhone dovoljno dobar da X u ovom momentu učini izuzetno zanimljivim eksperimentom, mnogo više nego što bi to Apple voleo da shvatimo.

Prigrlite kompromise

Filozofija "grljenja" (embrace) kompromisa kao deo procesa distorzije realnosti na kojoj je Apple delimično izgradio svoju današnju veličinu na iPhoneu X vidi se bolje nego ikada. Setimo se kada je kamera na iPhoneu prvi put izvirela iz kućišta jer je morao biti tanak, to je ustvari bilo slavljenje dizajna. Isto tako su se slavile i linije po kućištu jer antene nije moguće spakovati u blok aluminijuma, a umesto da budemo besni jer smo ulazom za slušalice platili liniju manjeg otpora protiv vode u iPhoneu i veliki vibrator, slavimo "hrabrost" prelaska na bežišne slušalice.

Sve to krije praksu koja nije karakteristična samo za Apple. Stalno testiranje tolerancije korisnika deo je rutine skoro svake velike tehnološke kompanije, ali vlasnici velikih ekosistema ili oni koji će to u budućnosti biti imaju specifičnu poziciju. Poziciju u kojoj ćete sve više ono što vam treba tražiti u granicama dvorišta u koje sve već puno uložili i iz kog vam se možda i ne isplati da izađete.

Tako je iPhone X i jedna vrsta testa koliko su iOS korisnici spremni da idu zarad ekrana od ivice do ivice, najbolje kamere, vrhunske izrade ili otključavanja licem. Iako većina ovoga postoji ili će jako brzo postojati kod drugih proizvođača, prodaja iPhonea X pokazaće kolika je snaga ekosistema zbog kog će izbor pasti na njega umesto na neki drugi iPhone ili Android koji nudi skoro isto i to za manje novca.
Samsung Galaxy S8 i iPhone X (Foto: Ivan Jeliæ / B92)
Samsung Galaxy S8 i iPhone X (Foto: Ivan Jeliæ / B92)
Sa jedne strane, ako dolazite iz iPhone sveta, X je zaista velika stvar i u tome ste potpuno u pravu. Donosi stvari koje nikada nisu postojale na iPhoneu, a drugi su ih imali. Pre svega donosi promenu koja se od iPhonea 6 nije desila, uz sve ono što Appleov ekosistem nudi i što vas je zadržalo u njemu.
iPhone 6 i iPhone X (Foto: Ivan Jeliæ / B92)
Ako pak dolazite sa Androida i vrednosti koje iOS kao ekosistem donosi nisu vaše vrednosti, iPhone X, uz mogući izuzetak Face ID-a nije ništa specijalno. I vi ste potpuno u pravu, ako Appleov ekosistem ne vidite kao okruženje koje je kvalitativno bolje od Androida, iPhone X samo je još jedan novi, zanimlijvi i jako skupi gadget, jer skoro sve to imate na Androidu i to za manje novca.

Prema tome, ako volite Apple, novac vam nije problem i želite najnovije i najbolje, verovatno već imate iPhone X. Ako vam je trebalo još vetra u leđa, stiže upravo sada. Sve to pod uslovom da koristite veći iPhone, ako cenite rukovanje jednom rukom, ozbiljno probajte X pre nego što potrošite novac. iPhone X daleko je najskuplji regularni telefon koji se može kupiti, ako je i to kriterijum.

Za slučaj da vas zanima iPhone, uzimate u ozbir celokupnu ponudu telefona, želite da pređete ili ste racionalna struja u Apple vodama, nikada nije bilo bolje vreme za pažljivo studiranje Appleovog cenovnika. iPhone 8 mnogo je sličniji "desetki" nego što izgleda (naročito 8 Plus), 7 i 7 Plus nisu daleko. Ako tražite manji iPhone, SE je i dalje jako dobar i pristupačan izbor. X svako neće razočarati, ali vas isto tako neće razočarati ni jeftiniji modeli.

Skoro isto važi i za najbolje Androide, što znatno otežava izbornu matematiku za iPhone X na racionalnoj liniji. Androidi imaju svoje "bube", svakako ih ima i iPhone, ali ključna metrika zvana vrednost za novac naginje ka njima. X je za 30ak hiljada skuplji od Samsung Galaxy Notea 8, ali u odnosu na druge modele razlike idu od 60 hiljada pa na više. Recimo, Galaxy S8 jeftiniji je preko 70 hiljada dinara.

Sve to zajedno čini da jaz između iPhonea i Androida nikada nije bio veći. Kako u Tehnopolis podcastu često kažemo, rat svetova nikada nije bilo izraženiji, a iPhone X to svojim primerom pokazuje. Sledeće generacije iPhonea zasigurno će nositi duh desetke i ta zaostavština biće njena najveće dostignuće.

U jednom svetu on je budućnost, a u drugom već viđeno. Oba imaju pravo, jer su sve dalje jedan od drugog.

Ivan Jelić
@escapetofreedom

iPhone X na test ustupili Sistem:i, Apple Solution Expert. Više o Sistemima saznajte na sistemi.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: