Voćni senzor za bolju svežinu voća

Senzor u obliku voća ubuduće bi mogao da bude od velike pomoći kargo kompanijama. Uređaj čiji izgled, oblik i veličina podsećaju na pravo voće, pakuje se zajedno sa voćem tokom transporta i pažljivo meri njegovu temperaturu.

Izvor: bbc.com
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Proizvodi se u obliku pomorandže, jabuke, banane, manga i drugog voća. Senzor upozorava prevoznike na probleme sa hlađenjem tokom transporta i tako i omogućuje da se na vreme reaguju ako nešto pođe kako ne treba.

Projekat, iza koga stoji Švajcarska savezna laboratorija za materijale, nauku i tehnologiju (EMPA), se još uvek nalazi u probnoj fazi.

Da bi postigao karakteristike pravog voća, tim naučnika je rendgenom skenirao pravo voće i prema njegovim karakteristikama modelovao oblik i teksturu "voća" u kome se nalazi čip. Na osnovu toga, određena je tačna kompozicija i struktura voća, koja je detaljno testirana u laboratorijskim uslovima. Potom je svaka senzorska "voćka" kompjuterski modelovana i odštampana 3D štampačem.

"Ako nešto, tokom transporta, pođe kako ne treba, dobavljači će u trenutku moći da uoče nedostatak i otklone problem sa temperaturom. Nadamo se da će to doprineti boljem poštovanju sanitarnih propisa", rekao je za BBC vođa projekta doktor Tijs Defraj.

Gedžeti

18 godina razvoja, do najbolje kamere u pametnom telefonu

Godinama unazad svedoci smo neverovatnog razvoja tehnoloških uređaja. Promene su drastične u napretku televizora, frižidera, veš mašina, usisivača i svih drugih aparata koje koristimo u svakodnevnom životu. I mogli bismo da nabrajamo u beskraj kada govorimo o promenama koje se događaju svakog minuta u svetu tehnologije, ali nikako ne smemo da zaboravimo mobilne telefone.

Gedžeti petak 15.06. 12:09 Komentara: 34
strana 1 od 62 idi na stranu