Voćni senzor za bolju svežinu voća

Senzor u obliku voća ubuduće bi mogao da bude od velike pomoći kargo kompanijama. Uređaj čiji izgled, oblik i veličina podsećaju na pravo voće, pakuje se zajedno sa voćem tokom transporta i pažljivo meri njegovu temperaturu.

Izvor: bbc.com
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Proizvodi se u obliku pomorandže, jabuke, banane, manga i drugog voća. Senzor upozorava prevoznike na probleme sa hlađenjem tokom transporta i tako i omogućuje da se na vreme reaguju ako nešto pođe kako ne treba.

Projekat, iza koga stoji Švajcarska savezna laboratorija za materijale, nauku i tehnologiju (EMPA), se još uvek nalazi u probnoj fazi.

Da bi postigao karakteristike pravog voća, tim naučnika je rendgenom skenirao pravo voće i prema njegovim karakteristikama modelovao oblik i teksturu "voća" u kome se nalazi čip. Na osnovu toga, određena je tačna kompozicija i struktura voća, koja je detaljno testirana u laboratorijskim uslovima. Potom je svaka senzorska "voćka" kompjuterski modelovana i odštampana 3D štampačem.

"Ako nešto, tokom transporta, pođe kako ne treba, dobavljači će u trenutku moći da uoče nedostatak i otklone problem sa temperaturom. Nadamo se da će to doprineti boljem poštovanju sanitarnih propisa", rekao je za BBC vođa projekta doktor Tijs Defraj.

Gedžeti

Podcast: iPad Pro 10.5 [Foto]

U potrazi za odgovorom na pitanje svih pitanja razgovaramo o novom iPadu sa novim ekranom. Da li je novi iPad Pro dostojna zamena za laptop, da li se i zašto ponoviti novom verzijom vladara tržišta tableta preko 200 dolara.

Gedžeti sreda 16.08. 12:26 Komentara: 9

Otišao iz BGD i izumeo tanjir koji će promeniti budućnost ishrane

Nikola Vučićević je brzo shvatio da je za njegov profesionalni život bolje da ode iz Srbije, pa je sa suprugom Jelenom otputovao u Čikago gde danas živi i radi. Po struci je grafički dizajner, ali trenutno usavršava jedan od svojih najnovijih proizvoda, pametan tanjir Heart Plate. Zapravo, reč je o tri tanjira koji treba da odgovore današnjim izazovima u ishrani ljudi – jedan je biorazgradiv, drugi keramički, a treći pametan. Nikola je za “B92” govorio o svom izumu i objasnio kako tačno funkcioniše Heart Plate.

Gedžeti četvrtak 29.06. 09:07 Komentara: 39
strana 1 od 62 idi na stranu