Revolucionarna sočiva: Ubuduće ćemo fotografisati treptajem oka

Samsung je još 2014. godine podnio zahtev za patent sočiva koja će biti umrežena s mobilnim telefonima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 09.04.2016.

08:30

Revolucionarna sočiva: Ubuduće ćemo fotografisati treptajem oka
Foto: Thinkstock / ilustracija

Sredinom prošle godine doktor Garet Veb, optičar iz Kanade, prdstavio je bioničko sočivo koje se ugrađuje u oko i omogućava savršen vid, čak i u poodmaklim godinama.

Veb je tada objasnio da bi savršen vid uz bionička sočiva bio moguć bez obzira na to koliko je vid oštećen, a proizvod je trenutno u fazi testiranja na slepim osobama jer stručnjaci veruju da bi mogao da pomogne i njima.

Sočiva će u budućnosti verovatno imati mnogo više funkcija nego danas jer su već patentirana sočiva koja mere nivo glukoze i prate aktivnosti pojedinaca, a kroz dve godine bi na tržištu mogla da se pronađu i već pomenuta soćiva koje omogućavaju savršen vid.

Međutim, kompanija Samsung patnetirala je sočiva s ekranom koja projekturju slike direktno u oko, a imaće i ugrađenu kameru koju će korisnici moći da kontrolišu treptajem oka. U sočivo su ugrađene i antene koje mogu da šalju i primaju informacije s telefona na koji je priključena.

Sočiva bi mogla služe kao zamena za Google Glass, naočare koje su početkom prošle godine povučene s tržišta zbog loših prodajnih rezultata. Iako Google radi na novom prototipu, ovakve naočare imaju limitiran kvalitet slike, što nije slučaj sa sočivima. Takođe, sočiva je prirodnije nositi i pružaju bolji prikaz proširene stvarnosti od naočara.

Samsung je zahtev za patent podneo još 2014. godine, ali se još ne zna da li je odobren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: