Test: Lenovo Tab S8

Na testu nam se našao interesantan 8-inčni Android tablet. Interesantan iz kog razloga, možda se pitate? Svakako ih možemo nabrojati nekoliko, ali ključni razlog zašto bi nekom mogao biti zanimljiv je moćan hardver koji se dobija za vrlo nisku svotu novca.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Benchmark.rs Piše: Dragoljub Radovanoviæ

Sreda, 29.10.2014.

10:01

Default images

Opremljen Intelovim 64-bitnim četvorojezgarnim procesorom, FullHD IPS ekranom, 8MP kamerom i KitKat verzijom Androida, da li Tab S8 nudi dobru vrednost sa cenom od dve stotine evra?

Lenovo je doneo na tržište svoj prvi Android tablet sa Intelovim čipsetom, predstavljen na IFA sajmu u Berlinu početkom septembra meseca. Saradnja ove kompanije sa Intelom na polju tableta svakako nije sveža, jer smo često viđali Windows varijante sa ovim čipovima u prethodnom periodu, dok to nije bio slučaj sa Androidom, barem ne do sad. Svetski najveći PC proizvođač odlučio je da kupcima ponudi cenovno pristupačnu varijantu svog 8-inčnog tableta, nedavno testiranog od strane Benchmarka. Glavna poenta kod Lenovo Tab S8 modela nije cena sama po sebi, iz koje bi verovatno pomislili da je reč o nekom tabletu iz srednje klase. Poenta je u tome šta se dobija po toj ceni - po specifikacijama pre bismo rekli da pripada višoj klasi uređaja, ali ne za tri ili tri stotine pedeset, već za dve stotine evra. Imamo li vašu pažnju?
Hardver

Dobre specifikacije su ono što možete očekivati od Lenovo Tab S8 modela. Tačno je da puna iskorišćenost 64-bitnog procesora dolazi sa 4GB ili više radne memorije, ali bez obzira na to, čipset unutar ovog tableta svejedno pruža veoma dobre performanse. U pitanju je Intel Atom Z3745 Bay Trail čipset, sastavljen od četvorojezgarnog Silvermont procesora na 1.86 GHz i Intel HD (Ivy Bridge) grafičkog čipa. Ukoliko pratite Benchmark, primetili ste da je ovo identičan čipset kakav smo sreli unutar Asus MemoPad 7 ME176CX modela.

Kada je reč o skladištu, niža cenovna granica ograničava Tab S8 na "samo" 16GB interne memorije, mada ovu prepreku - ako je uopšte i možemo tako nazvati - možete ublažiti korišćenjem microSD kartice kapaciteta do 32GB-a. Iako željno iščekujemo prvo pojavljvanje 4GB radne memorije na tabletima i smartfonima kako bi 64-bitni čipseti bili potpuno iskorišćeni, ovo nažalost nije model na kojem će se tako nešto premijerno pojaviti, jer poseduje 2GB RAM-a. Osvrnuli bismo se ukratko i na kamere ovog tableta - prednju rezolucije 1.6MP i zadnju od 8MP uz 1080p snimanje. Lenovo ovde donosi bateriju čiji kapacitet nije preterano impresivan - Li-Ion tip sa 4290 mAh.
Dizajn, softver

Moramo priznati da nas je na prvi pogled Lenovo Tab S8 podsetio na Nokia Lumia 720 smartfon, samo u dosta većem izdanju, naravno. Verovatno nas je živahna žuta "Lumia boja" našeg primerka više naterala da napravimo vezu između ova dva uređaja nego same linije dizajna, ali sličnost postoji. Na prednjoj strani prostire se staklo kao što je to običaj, a interesantno je to što je ono takoreći izdignuto par milimetara iznad ostatka kućišta. Ovakvim potezom ostavljen je dodatni prostor od nekoliko milimetara oko crnih traka, pa se boja u kojoj dolazi tablet vidi i kada se posmatra spreda. Dva stereo zvučnika smeštena su iznad i ispod ekrana, čija nam se prednja pozicija jako dopada. Sa leve strane tu je poklopac iza kojeg je slot za microSIM (3G verzija tableta) i microSD, dole je microUSB port, desno Volume i Power dugmići, a na vrhu 3.5mm priključak. Sam tablet je tanak, a njegova blago gumirana čista pozadina sadrži samo kameru i dva logoa.
Softver

Prethodni Lenovo tablet koji nam se našao na testu bio je Lenovo Yoga 8 sa Android Jelly Bean 4.2.2 verzijom, dok Tab S8 stiže sa novijim KitKat-om 4.4.2. Ukoliko ste upoznati sa Lenovo uređajima, znate da se koristi nešto intenzivnije modifikovani korisnički interfejs. Iako ne liči previše na regularni AOSP KitKat, recimo sa Nexus 7 2013 tableta, Lenovo se potrudio da okruženje održi preglednim i čistim. Fioke sa aplikacijama nema, kao što je to uvek i slučaj kod ovog proizvođača, pa su sve aplikacije poređane na početnim ekranima. Od interesantnijih opcija treba pomenuti Dolby Digital Plus podršku, a Lenovo u softver često ubacuje preinstalirane aplikacije, kao što su Security HD, SYNCit HD, SHAREit, CLONEit, WPS Office i Gamestore.
Očigledno je da je Lenovo ciljao da ponudi što bolji tablet za što manje novca i moramo reći da je uspešno izvršio zadatak. Hardver kakav se nalazi unutar Tab S8 modela može se sresti u high end modelima koji često umeju biti znatno skuplji od dve stotine evra, pa je vrednost za uloženi novac u slučaju ovog tableta velika. Zaista u dosta polja deluje kao da je reč o high end uređaju, kao što su recimo visoke performanse 64-bitnog Intelovog čipseta ili veća rezolucija ekrana. Uz to se dobija i svežija verzija Androida, kao što je KitKat 4.4.2, uz prateći modifikovan korisničkim interfejsom kakav inače srećemo na Lenovo tabletima i smartfonima.

Kompletan test tabelta Lenovo Tab S8 pogledajte na portalu Benchmark.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: