Test: Samsung Galaxy Tab S 8.4

Samsung nikada nije imao problem da u svoje uređaje stavlja pregršt funkcija, noviteta i svojih aplikacija kako bi fascinirao korisnike, aTab S nije izuzetak, sem možda jedne stvari...

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, Foto: Jovan Jeliæ

Petak, 24.10.2014.

08:35

Default images

Odmah po uzimanju uređaja u ruke jasno vam je da držite Samsungov proizvod. Ukoliko tražite uzbudljiva dizajnerska rešenja i nesvakidašnje materijale, došli ste na pogrešno mesto.

Tab S nudi solidnu izradu i zadnju stranu uređaja presvučenu materijalom koji donekle podseća na kožu i koja donekle može biti nezgodna u početku, dok se prsti ne naviknu na glatku površinu.

Međutim, ova uniformisanost je sasvim opravdana jer ništa ne sklanja pažnju sa prave zvezde ovog uređaja – displeja.
B92
Poput Galaxy smartfone linije, Tab S donekle deluje jednolično, pa možda čak i previše obično, ali sve to nestaje onog trenutka kada upalite 2.560 x 1.600p WQXGA Super AMOLED ekran sa 361 pikselom po inču.

Zaista je pravo zadovoljstvo koristiti ovaj displej na sve moguće multimedijalne načine – bilo da je u pitanju rad, surfovanje internetom ili gledanje filmova.

Ovo naravno nije preveliko iznenađenje s obzirom da Samsung već izvesno vreme pravi izvanredne Super AMOLED displeje.
B92
Ekran Galaxyja Tab S je svetao, boje su bogate i neverovatno oštre i sve što je potrebno da uronite u njega jeste da pustite svoj omiljeni film.

Iako se u prvi mah ekran može učiniti možda previše svetlim, boje previše jarkim a oštrina previše izraženom, nakon refokusiranja očiju, i očekivanja, shvatićete gde leži prava snaga ovog tableta.

Naravno, tu su i brojna podešavanja koja će vam pomoći da sliku “umirite” kako bi više odgovarala vašim potrebama.
B92
Sa druge strane, pored ekrana, Samsung nije štedeo ni na snazi komponenti tako da na vam na raspolaganju stoji octa core Samsung Exynos 5 CPU (1.9GHz i 1.3GHz quad core procesori), 3GB RAM-a i 16GB interne memorije, a tu su još i kamere od 8 i 2.1MP.

Hardverski gledano, Tab S je više nego sposoban da izađe u susret svim vašim potrebama bez obzira na to koliko one bile zahtevne – i sve to bez ikakvih zastoja ili štucanja.
B92
Sve ovo možda ukazuje na to da je u pitanju savršen tablet koji zaista ne može da računa na ozbiljnu konkurenciju, ali celokupan utisak donekle kvari Samsungova modifikovana verzija Androida – TouchWiz interfejs.

Pored činjenice da Android OS i dalje deluje pomalo nespretno na tabletima, TouchWiz dodatno ume da ponekada uspori rad usled prevelikog broja unapred instaliranih aplikacija, ali je takođe primetno da je ovaj UI prešao daleki put od svojih prvih verzija.
B92
Samo okruženje je znatno je prijatnije od standardnog Androida (ne čistog) i nudi dovoljno prilagođavanja kako se ne biste osetili uskraćeni za neku od funkcija sa kojima KitKat dolazi.

Celokupan pozitivan utisak zaokružuju zvučnici koji nude odličan kvalitet zvuka, ali i glasnoću koja se ne može pronaći na nekim od konkurentskih uređaja.
B92
Tu su i brojne funkcije koje se mogu naći na Galaxy pametnim telefonima kao što je čitač otiska prstiju, IR blaster i ponekada jako korisna multi-window funkcija koji vam omogućava da u istom trenutku koristite dve aplikacije na ekranu – mada je trenutno podržan jako mali broj aplikacija.

Bilo da gledate film ili slušate muziku, vaše uši neće biti uskraćene ni za suptilne detalje ni za jasnoću zvuka.
B92
Kako bi što duže mogli da uživate u korišćenju uređaja, Samsung je Tab s opremio nezamenjivom 4.900mAh baterijom koja je u stanju da izdrži skoro dva cela dana uz normalno korišćenje – svakodnevno gledanje jednog ili dva filma, surfovanje internetom i igranje igrica.

Naravno, tu je i sasvim pristojna kamera od 8 megapiksela, za slučaj da ste jedna od onih osoba koje zapravo koriste foto mogućnosti tableta.

Slike su više nego pristojne u “idealnim” uslovima, ali mogu biti donekle zamućene ako se kamera koristi tokom noći ili u uslovima smanjenog osvetljenja, ali kao pomoć može poslužiti LED blic.
B92
S obzirom na prisutni trend rasta ekrana na smartfonima i tabletima, dijagonala od 8.4 inča možda se ne čini savršenom u poređenju sa većim tabletima, ali je sasvim dovoljna za većinu korisnika i ni u jednom trenutku vam se neće javiti osećaj da ste za nešto uskraćeni.

Naprotiv, Tab S je izuzetno tanak (6.6mm) i lagan (294g) tako da ga bez problema duže vremenske periode možete držati u rukama a da ne osetite zamor.

Uprkos svim novitetima i funkcijama koje poseduju njegovi uređaji, Samsung je ipak odlučio da u prvi plan stavi ono šta Tab S tablet čini neverovatnim – ekran.

Tab S ne nudi egzotične materijale i izradu, ali u tome i nije njegova suština, ona postaje jasna onog trenutka kada upalite ekran. To je sve, to je zapravo sve što vam treba, i sve što ćete ikada želeti od tableta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: