Test: Acer Liquid Z4

Acer je kod nas uglavnom poznat po laptopovima i monitorima, a u skorije vreme i po tabletima. Kako je mobilni segment tržišta vrlo interesantan svim proizvođačima, a pametni telefoni su njegov veliki deo, bilo je sasvim očekivano da će se Acer oprobati i u toj areni.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Benchmark Autor: Bojan Danèuo

Četvrtak, 25.09.2014.

09:53

Default images

Acer Liquid Z4 je telefon koji spada u veoma zanimljivu ekonomsku klasu Android uređaja, gde korisnik dobija dosta mogućnosti za relativno malo novca. Neizbežni su naravno neki kompromisi, pitanje je samo koliko veliki...

U areni pametnih telefona trenutno vlada velika gužva, a svaki proizvođač se trudi da na neki način poveća svoje učešće i ponudi nešto specifično i drugačije, kako bi privukao kupca. Acer-u ovo nije prvi Android telefon, tako da već poseduju određeno iskustvo, ali su njihovi telefoni na našem tržištu još uvek prilično nepoznati. Zato smo i uzeli da isprobamo Liquid Z4 i proverimo da li je u pitanju konkurentan proizvod koji možemo da preporučimo ili ne.
Hardver

Acer Liquid Z4 ima ekran od 4“, rezolucije 480x800 piksela i izrađen u standardnoj TFT tehnologiji, što je standardno za uređaje ove klase. Pokreće ga MediaTek MT6572 čipset sa dvojezgarnim procesorom na 1,3 GHz i poseduje skromnih, ali za ovu cenovnu klasu očekivanih 4 GB interne memorije i 512 MB RAM-a. Tu je srećom mesto za proširenje skladišne memorije microSD karticom, pa možete dodati dovoljno prostora za multimediju, ako vam zatreba.

Prednja kamera je nažalost izostala, a zadnja kamera ima skromnih 5 MP. Još jedna stvar koja nedostaje je senzor intenziteta ambijentalnog osvetljenja, pa ne postoji mogućnost automatskog podešavanja osvetljenosti ekrana, već ćete morati ručno da ga birate u zavisnosti od situacije.

Power taster je postavljen na vrhu, što je dobra pozicija za telefon ove veličine, iako se nekim korisnicima to možda neće dopasti. Sa gornje strane se takođe nalazi i 3,5mm konektor za slušalice, a u paketu se dobijaju prilično standardne slušalice „bubice“, pristojnog, ali ne i impresivnog kvaliteta.

Softver

Verzija Android-a u Acer Liquid Z4 nije baš najsvežija, ali je u pitanju ipak dovoljno aktuelan Android 4.2.2 (Jelly Bean). Acer je naravno uneo određene vizuelne izmene u sistem, a dodao je i neke specifične funkcije i softver koji dolazi instaliran sa telefonom.

Ekran za zaključavanje ima opciju pokretanja jedne od četiri aplikacije direktno, a prisutan je i interesantan vizelni efekat, gde izgleda kao da postoji voda u donjem delu ekrana, koja se premešta sa jedne na drugu stranu, ako nakrivite telefon u odgovarajućem pravcu. Početni ekrani se skroluju u zatvorenom krugu sa jedne na drugu stranu, a moguće ih je dodati čak devet.
Spisak aplikacija se skroluje u stranu, a ako pozovete aplikaciju za telefoniranje ili SMS-ove, uvek ćete moći u pull-down meniju da odaberete koju mrežu podrazumevano želite da koristite (ako ste ubacili dve SIM kartice). Takođe, pored svakog poziva ili SMS poruke stoji ikonica koja vas obaveštava preko koje mreže je primljen/poslat poziv ili poruka.

Ako pritisnete taster za pristup spisku aktivnih programa, dobićete nestandardni meni u kojem možete izabrati jednu od četiri poslednje pokrenute aplikacije, pa se možete prebaciti na neku od njih ili ih prekinuti. Ako želite da se prebacite na neku ranije startovanu aplikaciju, prvo morate ugasiti neku od četiri sa spiska, pa ponovo pokrenuti task switch-er.
Utisci u radu

Acel Liquid Z4 lepo leži u ruci, a kućište je čvrsto i ne krcka, niti zadnja maska ima neki slobodan hod. Plastika na zadnjoj strani nije potpuno glatka, ali opet često ume da zadrži otiske prstiju. Ekran je relativno mali u odnosu na telefone visoke klase na koje smo se navikli u poslednje vreme, ali će nekome to možda biti i prednost, pošto su dimenzije celog uređaja zbog toga mnogo prihvatljivije za nošenje u džepu.

Baterija od 1630mAh možda ne deluje impresivno, ali se Acer Liquid Z4 pokazao kao izuzetno štedljiv telefon u stanju mirovanja, pa je uz povremene periode testiranja i konstantno zakačen na WiFi uspeo da izgura preko tri dana! Moramo naglasiti da nismo za to vreme na njemu koristili društvene mreže i aplikacije tipa Viber i Skype, ali je Gmail bio sve vreme aktivan, kao i Google Hangouts.

Ovaj telefon nema prednju kameru, što će nekome možda biti krupan nedostatak. Probali smo zadnju kameru od 5 MP, koja srećom poseduje autofokus i LED blic, ali su fotografije i video snimci koje pravi prilično neubedljivi. Nivo detalja je nizak, boje su isprane, a video koji snima je rezolucije 640x480 piksela, sa vidljivo izraženim artefaktima kompresije.

Kompletan tekst pročitajte na portalu Benchmark.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: