Prvi utisci: Meizu MX4

Šta je iPhone za žitelje Amerike, to je Meizu za Kineze...model MX4 je gromoglasno predstavljen u Pekingu drugog septembra, a portal Benchmark ima ekskluzivnu priliku da prvi u Srbiji oceni mogućnosti ovog telefona.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Dragoljub Radovanoviæ

Ponedeljak, 22.09.2014.

12:25

Default images

Ne znaju baš svi za ovaj brend telefona, osim onih koji prate IT tematiku - ali imaće uskoro prilike da saznaju. Meizu će se naime sa ponudom pojaviti u Srbiji već početkom naredne godine...

Preko četiri miliona internet narudžbina za samo 72 sata nakon oficijalnog predstavljanja 2. septembra - smatramo da to govori puno o MX4 smartfonu. Danas, 20. septembra je počela i zvanična prodaja ovog smartfona u radnjama, pa je u Kini nastao opšti haos. U gradu Guangžou formirani su ogromni redovi u China Plaza tržnom centru. Isto važi za Šangaj i Šenžen - velika gužva i još veća pomama za najnovijim vodećim modelom kompanije Meizu. Prodavci u plavim majicama dočekuju prve kupce i fotografišu se srećnici sa prvim primercima - ukratko, novi MX4 je za Kineze ono što je iPhone 6/ iPhone 6 Plus za amerikance...

Pošto je MX4 stigao direktno iz Kine, pravo sa svetske promocije održane drugog dana septembra, primerak koji nam je ustupljen ne poseduje Google servise, što je česta praksa za kinesko tržište. Navikli smo da na Android telefonima srećemo PlayStore, Gmail, Maps, YouTube, itd, ali smo ovom prilikom morali da zaboravimo na te aplikacije. Nije da nismo pokušali da Google servise omogućimo raznim metodama, ali nažalost svi oni su bili neuspešni. Pošto nije bilo načina da omogućimo pristup Google prodavnici, neke potrebne aplikacije morali smo da na MX4 dopremimo u APK formatu. Obzirom da smo došli u posed ovog modela, verujemo da vas zanima da li će MX4 biti dostupan zvaničnim kanalima u Srbiji. Odgovor je potvrdan, a primerci koji će se pronaći kod nas u ponudi svakako će imati punu Google podršku, tako da sa te strane nema razloga za brigu.

Meizu je ime koje je nepoznato većini stanovništva u Srbiji, a i ne vidimo kako bi prosečan građanin bio upoznat sa ovim brendom, jer se ne reklamira kao što to rade Samsung, HTC, LG, Sony, itd. Ukoliko sami niste u toku sa dešavanjima, tj. ako ne pratite IT sajtove i forume, verovatno niste čuli za Meizu i njegove smartfone. Verujemo da upravo iz tog razloga postoji određena doza skepticizma u vezi jednog kineskog proizvođača, ali verujte nam na reč da je MX4 veoma ozbiljan smartfon. Razlog zbog kojeg je toliko popularan u Kini je cena od 292 američka dolara, za koju se dobija odličan hardver. Meizu MX4 je izuzetno tražen smartfon na prostorima Kine zbog odličnog hardvera i pristupačne cene

Idealno bi bilo kad bi se MX4 u Evropi prodavao po ceni od 227 evra kada bi se izvršila konverzija, mada to je zbog troškova transporta i uvoza gotovo nemoguće. Cena koju možete očekivati u Evropi, tačnije Italiji je 339 evra za 16GB verziju ili 379 za 32GB primerak. Tačna cena koja će biti u Srbiji nije poznata u ovom trenutku, tako da ćemo to saznati početkom decembra kada postane dostupan. Šta MX4 ima da ponudi za ovaj novac? Prilično interesantne specikacije, po našem mišljenju. Dok je prethodnik (MX3) dolazio sa Exynos Octa Core rešenjem, naslednik takođe donosi Octa Core, ovoga puta čipset od kompanije MediaTek.

Tačna oznaka glasi MT6595 i podrazumeva upotrebu najnovijeg Quad core Cortex A17 procesora na 2.2 GHz-a i još jednog četvorojezgarnog Cortex A7 sa frekvencijom od 1.7 GHz. Što se tiče grafičkog čipa, u pitanju je PowerVR 6 serija G6200 sa četiri jezgra, predstavljen u januaru 2012. godine, koji je otprilike u rangu sa Adreno 320 GPU-om. Količina radne memorije nije najveća na tržištu, mada 2GB RAM-a je i dalje zastupljeno u vodećim modelima poznatih proizvođača. Veličinu skladišta moguće je naći u tri varijante - 16, 32 ili 64 GB-a. Kapacitet baterije je dosta dobrih 3100 mAh, a rezolucija senzora zadnje kamere je prilično visoka - 20.7MP uz 4K video snimanje. To su vrlo velikodušne specifikacije za ovaj cenovni rang ako nas pitate.

Izvor: Benchmark.rs

Specifikacije Meizu MX4

Proizvođač Meizu
Model MX4
Predstavljen septembar 2014.
Verzija OS 4.4.2
Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
Rezolucija ekrana 1152 x 1920
Dijagonala ekrana 5.36 "
Gustina ekrana 418 ppi
Kamera 20.7 MP
Video 2160p@30fps
Prednja kamera 2 MP
Blic dual-LED
WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth Da, v4.0
GPS Da
USB Micro-USB 2.0
FM Radio Da
3.5 mm konektor Da
Ostali senzori i konekcije Accelerometer, gyro, proximity, compass
Memorijski slot Ne
Memorija telefona 16 GB
CPU Quad core Cortex A17 2.2 + Quad core Cortex A7 1.7 GHz
RAM 2 GB
GPU PowerVR G6200 MP4
Chipset MediaTek MT6595
Dimenzije 144 x 75.2 x 8.9 mm
Masa 147 g
Baterija 3100 mAh
Prenos podataka HSDPA, HSUPA; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: