Test: Samsung Galaxy S5 Mini

Samsung Galaxy S5 Mini najavljen je uz znatno manje pompe od svog većeg brata, ali i znatno tiše od sličnih kompakt uređaja drugih proizvođača. Da li je Samsung siguran u kvalitet ovog uređaja da misli da mu ne treba reklama, ili je u pitanju potez koji je iznuđen konkurentskim uređajima?

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, Foto: Jovan Jeliæ

Utorak, 02.09.2014.

20:42

Default images

Na prvi pogled odmah se može zaključiti bez ikakve sumnje da je u pitanju uređaj inspirisan premijum modelom Galaxy S5 a ne naslednig modela S4 Mini. Tu je prepoznatljiv okvir ali i zadnja strana od polikarbonata koji upućuju na poreklo modela Galaxy S5 Mini.

Dizajnerski gledano, stvari se nisu mnogo promenile, koliko su umanjene – u pitanju je mini verzija Galaxyja S5 sa nekim manjim, i većim, promenama.
B92
Za početak, uklonjena su “vratanca” koja su štitila USB port smešten na dnu uređaja. Iako ovo može navesti na pomisao da je zbog ovog poteza S5 Mini lišen otpornosti na vodu i prašinu koju poseduje S5, prevarili biste se.

Galaxy S5 Mini je poput svog većeg brata otporan na vodu i prašinu i izložen USB port ne bi trebalo da predstavlja razlog za brigu, barem ni upola koliko podatak da ovaj uređaj poseduje zadnji panel koji se može skinuti.

Iako se panel od rupičastog polikarbonata prilično čvrsto drži za ostatak kućišta, manjak poverenja izaziva gumeni zaptivač koji se nalazi u unutrašnjosti kućišta i koji usled čestog sklanjanja zadnje strane sasvim sigurno može da podlegne habanju.
B92
Ova guma štiti 2.100mAh bateriju i druge dragocene delove telefona poput microSIM i microSD slotova od vlage i stara se da ostanu sve vreme suvi.

Baterija ima sasvim dovoljno snage da obezbedi jedan dan korišćenja, ali S5 Mini nije u prilici da iskoristi energetsku efikasnost Qualcommovog Snapdragon čipa s obzirom da se Samsung u ovom slučaju odlučio za sopstveni Exynos 3, 1.4GHz quad core čip.

Dimenzije novog modela - 131.1 x 64.8 x 9.1mm, čine ga nešto robusnijim od starijeg brata, ali je zahvaljujući manjem ekranu od 4.5 inča i lepo izbalansiranom težinom od 120 grama znatno lakši za korišćenje jednom rukom.
B92
Manje dimenzije znače i da ćete vrlo lakše prstima dolaziti do dugmeta za paljenje ekrana i tastera za kontrolu jačine zvuka, kao i fizičko “home” dugme na dnu ekrana. Možda najveća zamerka kada je ergonomija u pitanju ide na račun ovog “home” dugmeta koje je pomalo uvučeno u svoj okvir i zahteva nešto jači pritisak prstom – barem dok se ne razradi.

Na samom vrhu uređaja nalazi se 3.5mm ulaz za slušalice i Infra crveni IR blaster koji predstavlja jako zgodan dodatak pošto korisnicima omogućava da uz pomoć preinstalirane Smart Remote aplikacije pretvori Galaxy S5 Mini u daljinski upravljač za veliki broj kućnih uređaja kao što su televizor, Hi-Fi i DVD plejer.
B92
S5 Mini dolazi i sa nekoliko pametnih trikova koje su Samsungovi inženjeri pametno preuzeli sa modela S5, što svakako predstavlja dobar potez s obzirom na to da smo navikli da mini verzije često ostaju uskraćene za sve napredne funkcije svojih premijum rođaka.

Na prvom mestu se svakako nalazi čitač otiska prstiju koji je smešten ispod “home” tastera. Međutim, ne bi trebalo previše polagati nade u njega, s obzirom da sistem nije savršen onoliko koliko bi trebalo, i u pojedinim slučajevima može biti izvor prave frustracije kada želite brz pristup telefonu, a tehnologija vas izneveri.
B92
Još jedna stvar koja je uspela da pronađe svoj put do mini verzije jeste monitor broja otkucaja srca uz koji dolazi i S Health aplikacija. Iako je potrebno izvesno vreme da senzor izmeri broj otkucaja srca, a to vreme se povećava ukoliko niste mirni, u pitanju je svakako korisna stvar, poput pedometra koji je takođe uključen u ponudu.

Sa prednje strane uređaja nalazi se 4.5-inčni displej (720 x 1.280) koji predstavlja veliko razočaranje ukoliko se pogleda displej 5.1-inčni 1080p Galaxyja S5, ali je u pitanju korak unapred u poređenju sa modelom S4 Mini koji je imao 4.3-inčni 540 x 960 displej.

A tu je i Super AMOLED tehnolgija koja će se postarati da sve na ekranu izgleda živopisno i šareno a da crne boje budu zaista crne, "poput ambisa".
B92
Sa druge strane, skromniji ekran garantuje i nešto manju potrošnju baterije, a Samsungov Exynos 3 čip sasvim fino i bez ikakvog zastoja obavlja sve zadatke koje mu možete spremiti.

Ove performanse takođe se odnose i na zadnju kameru od 8 megapiskela, koja će istog trenutka okinuti i krajnje glatko zabeležiti svaki prizor u koji uperite objektiv.

Tu je i LED blic smešten pored monitora broja otkucaja srca koji će se postarati da sve bude dovoljno svetlo.
B92
Iako u pitanju nije kamera od 16MP viđena na modelu Galaxy S5, i ne nudi snimanje 4K videa već "samo" full HD, u pitanju je sasvim solidan hardver koji će zadovoljiti sve potrebe prosečnih korisnika.

Kako bi se za to dodatno postarao, Samsung je kameru opremio brojnim opcijama unutar aplikacije za kameru, tako pored osnovnih podešavanja kao što su ISO i ekspozicija, korisnici sada imaju čitav niz novih igračaka kao što su kontrola glasom, detektovanje lica i stabilizacija slike kako bi dodatno unapređivali svoje slike.
B92
Samsung se tokom ove godine svojski potrudio da se oslobodi stare reputacije punjenja telefona nepotrebnim i unapred instaliranim aplikacijama koje su usporavale rad telefona, i to se sve može primetiti kod ovog uređaja.

TouchWiz korisnički interfejs je jednostavno prekopiran sa većeg brata na S5 Mini, što ipak pokazuje da kompanija ima ozbiljne planove, barem negde u budućnosti, kada su kompakt varijante premijum uređaja u pitanju.

Galaxy S5 Mini nije previše zahtevan uređaj, lak je za korišćenje i nudi krajnje jednostavan i dopadljiv korisnički interfejs.
B92
Iako je hardverski i softverski inferiorniji u odnosu na Galaxy S5, Mini predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na svog "mini" prethodnika i dobar izbor za sve one kojima noge ne klecaju pred velikim ekranima a željni su mogućnosti koje uređaji sa njima nude.

Malo drugačiji pristup Samsunga, i ugledanje na kompakt verzije drugih proizvođača kao što su Sony i HTC koje u suštini predstavljaju premijum verzije ovih uređaja, samo sa manjim ekranima, učinio bi ovaj uređaj ozbiljnom konkurencijom.

Ali čini se da kompanija ne voli da pravi drastične rezove u svojoj proizvodnoj strategiji i komfornija je kada ključne promene sprovodi korak po korak, a Galaxy S5 Mini se sa punim pravom može nazvati ozbiljnim korakom unapred koji će nas naterati da sa nestrpljenjem iščekujemo sledeći.

Uređaj na test ustupio je Samsung.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: