Test: Samsung Galaxy Camera 2

Samsung je proveo godine usavršavajući svoje uređaje koje korsite Android mobilni operativni sistem, a dobar deo znanja uspeo je da, sa više ili manje uspeha, prenese svojom odeljenju za kamere. Najnoviji rezultat upotrebe tog znanja jeste Galaxy Camera 2, međutim, da li nam je zaista potreban foto aparat sa Android OS-om?

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, Foto: Jovan Jeliæ

Subota, 17.05.2014.

08:45

Default images

Za kompaniju koja kod svojih smartfona pravi minimalne promene, Galaxy Camera 2 je znatno privlačnija od svog prethodnika. Tu su sada srebrna gornja i donja strana uređaja umesto obljubljujuće plastike koja je bila prisutna na originalnom uređaju.

Kućište za objektiv je znatno ispupčenije a tu je i prilično udoban rukohvat sa osećajem sličnom koži koji je jako prijatan za držanje i može se još videti na Samsungovom modelu NX300. Galaxy Camera 2 je definitivno manje plastična od prethodnika i samim tim i znatno privlačnija – poruka koju bi kompanija možda trebalo da ozbiljnije da shvati kada su njeni smartfon uređaji u pitanju.
B92
Promene ne staju samo kada su dizajn i upotreba kvalitetnijih materijala u pitanju. Blic se sada izvlači uz pomoć zglobnog sistema umesto da samo kućište izleće pravo iz ležišta i to je takođe dobra stvar pošto se ovim potezom smanjuje stvaranje senke kada je objektiv potpuno izbačen.

Sve ovo ukazuje da je Samsung ozbiljno poradio na novom modelu i postarao se da ukloni mnoge probleme koji su predstavljali boljku kod originalne Galaxy Camere.

Poboljšanja su vidljiva i kada su performanse u pitanju. Procesor sada ima radni takt od 1.6GHz, što je približno identično performansama koje možemo videti kod smartfona Galaxy S4.
B92
Bolje specifikacije znače i više mogućnosti za korisnike, pa tako pored brojnih foto aplikacija i korišćenja društvenih mreža za deljenje fotografija, sada mogu da uživaju i u zahtevnijim aplikacijama i igrama.

Međutim, dok je originalni model dolazio u dve verzije – samo WiFi ili WiFi - 3G, Galaxy Camera nema SIM slot tako da će korisnici svoju kreativnost sa svetom morati da dele isključivo putem bežičnog interneta. Međutim, ovo i nije toliko korak unazad s obzirom da je kameru moguće kontrolisati smartfonom uz pomoć besplatnih aplikacija koje su dostupne za Android i iOS.

Ovim putem je takođe moguće deliti fotografije putem društvenih mreža ili mejla.
B92
Galaxy Camera 2 poseduje 1/2.3-inčni CMOS senzor koji isporučuje slike od 16.3 megapiksela sa zadnje strane, dok se napred nalazi 21x zum.

Najveća blenda pri širokom uglu iznosi f/2.8 i može porasti do f/5.9 kada je zum na maksimumu. U pitanju je zaista sposoban foto aparat, posebno zahvaljujući zumu – ali samo do određene mere.

Bilo bi nerealno očekivati identičan kvalitet slike sa maksimalnim zumom, pogotovo što i najmanje pomeranje ruke može dovesti do zamućenih fotografija, tako da, ako je zum ono što vas najviše privlači, stativ predstavlja jedino rešenje za kvalitetne fotografije.
B92
Kada je displej u pitanju, pred vašim očima se nalazi 1.280 x 720p displej od 4.8 inča koji je znatno ispred konkurencije kada su kamere u pitanju i vrlo lako ga je koristiti čak i kada su u pitanju izrazito sunčani dani, međutim, on takođe ovu kameru čini znatno masivnijom i nezgodnijom za svakodnevno nošenje. Samsung Galaxy Camera 2 je bez ikakvog pogovora velik uređaj (132.5 x 71.2 x 19.3 mm - 283g).

Sa druge strane, ekran je osnovno sredstvo za rad kada koristite fotoaparat pošto ćete putem njega kontrolisati najveći broj dostupnih opcija i funkcija – dodirom možete fokusirati i slikati ali i zumirati, mada bi još po koje fizičko dugme olakšalo određene stvari pogotovo ako je ovo vaš prvi susret sa ekranom osetljivim na dodir kod foto aparata.
B92
Autofokus radi ono čemu je namenjen i bez većih problema se fokusira na ono šta želite da slikate i veći deo vremena bez problema identifikuje ono šta ste vi zamislili da zabeležite,a u drugim situacijama samo jedan dodir ekrana bio je dovoljan da se pažnja aparata usmeri ka pravoj stvari.

Kvalitet fotografije je izuzetno dobar čak i u uslovima slabog osvetljenja i vrlo retko ćete biti u prilici da određene fotografije ne zaslužuju da budu podeljene sa prijateljima putem interneta, pogotovo ako će ih oni posmatrati sa svojih pametnih telefona.
B92 - Samsung Galaxy Camera 2 Foto
Reprodukcija boja na fotografijama je više nego solidna i verna originalu, čak i u nešto izazovnijim uslovima a kamera prilično precizno uspeva da izađe na kraj sa sličnim nijansama, nezgodnim teksturama i svetlim objektima.

Probleme su, sa druge strane, predstavljale nešto složenije kompozicije sa kojima je foto aparat ipak imao određenih problema i što je dovodilo do određene kompresije, iako je ovo postajalo očigledno tek kada se slika zumira 100%.

Tačnije, mane su se pojavljivale tek kada biste slike prebacili na personalni kompjuter, ništa od ovoga nije drastično narušavalo kvalitet kada je deljenje na društvenim mrežama ili putem mejla u pitanju.
B92
Osetljivost se kreće od ISO 100 do ISO 3200 a određeni šum se pojavljuje tek kad pređete ISO 800. Iako ovo dovodi do gubljenja određenih suptilnih detalja, boje i dalje ostaju verne i dobro izbalansirane.

Galaxy Camera takođe može da snima i 1.920 x 1.080 video sa 30 frejmova po sekundi ili 1.280 x 720 sa 60 frejmova po sekundi, pri čemu su snimci manje rezolucije odmah spremni za deljenje na društvenim mrežama i drugim platformama.

Kada je video u pitanju, kvalitet je identičan fotografijama i boje su verno predstavljene.
B92
Sav zabeleženi materijal može se podeliti sa telefonom putem WiFi konekcije ili putem NFC-a, što znatno olakšava prebacivanje sadržaja i skraćuje vreme potrebno da se to obavi posredstvom personalnog računara, a drugi uređaji, takođe zahvaljujući ovim alternativama, mogu biti korišćeni i za njeno bežično kontrolisanje.

Među pozitivnim promenama u odnosu na prethodnika dodatno se ističe unapređeni procesor koji je znatno povećao brzinu rada celokupne kamere, mada je i dalje potrebno sačekati izvesno vreme kako bi se ona i ekran uređaja aktivirali – slično kameri na mobilnom telefonu, ali i baterija od 2.000mAh koja bi sada trebalo da izdrži i do 400 fotografija bez punjenja.
B92
Na tržištu ne postoji veliki broj sličnih kamera koje bi mogle da predstavljaju ozbiljnu konkurenciju Galaxy Cameri 2. Kao jedan od konkurenata mogao bi da se nametnu Sony Xperia Z1 ili Z2 smartfoni koji poseduju 1/2.3 inčni senzor koji je veći od onog na prosečnim pametnim telefonima, ali su uskraćeni za optički zum i pritom su sličnih dimenzija, dok su konkurentske kamere nešto manje.

S obzirom da Galaxy Camera 2 radi na Androidu 4.3 JellyBean, moguće je instalirati brojne aplikacije a ne samo one povezane sa videom i fotografijom.

U trenucima kada vam nije do fotografije ekran je sasvim prigodan i za gledanje filmova i igranje igrica a s obzirom da postoji i ulaz za slušalice, možete uživati i u muzici, zapravo, svim onim stvarima za koje koristimo i Android smartfone.
B92
Bez obzira na “porodične” veze koje ga spajaju sa modelom Galaxy S4 a ne najnovijim Galaxyjem S5, snaga i fleksibilnost koju nudi Android, zajedno sa brojnim unapređenjima, čine Galaxy Camery 2 kamerom koja se izdvaja od konkurencije, ali i običnih kompaktnih foto-aparata.

Samsung je svesno žrtvovao performanse zarad funkcionalnosti koju nudi Android, i to u ovom slučaju uopšte nije dalo loše rezultate ali i dalje postoji više nego dovoljno prostora za dalja unapređenja.

Ukoliko tražite uređaj koji je u stanju da pravi sasvim pristojne fotografije i poseduje funkcionalnost Android smartfona, Galaxy Camera 2 bi mogla da predstavlja više nego solidan izbor.

Uređaj na test ustupio je Samsung.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: