Vodič za sastavljanje desktop konfiguracije

Živimo u vremenu prenosivih tehnologija, kada smo velike monitore i glomazne računare zamenili manjim, kompaktnim uređajima. Danas svako može, bez problema, nositi po jedan kompletan računar u svom džepu.

Tehnopolis

Izvor: PIŠE: Milan Milošev, WinWin izbor

Utorak, 22.04.2014.

10:36

Default images

Međutim, i pored takvog trenda, desktop računari još uvek imaju veliki udeo na tržištu, a razlog je isplativost i jednostavna nadogradnja, koja korisniku omogućava da izabere komponente i tako sastavi konfiguraciju prema svojim potrebama.

Za jednu konfiguraciju potrebna je matična ploča, procesor, hard disk, grafička kartica, RAM memorija, napajanje i kućište u koje ćete sve komponente smestiti. U daljem tekstu ćete saznati koje su komponente trenutno najbolji izbor za uloženi novac, a pored toga predložićemo Vam i par konfiguracija koje možete iskoristiti za Vaše potrebe.

Izbor matične ploče

MB LGA1150 H81 MSI H81M-P33 je microATX ploča namenjena Intel Haswell procesorima, koja predstavlja solidan izbor za kancelarijske i gejmerske računare. Uz Military Class 4 standard dobićete visok kvalitet izrade, dug radni vek i veću stabilnost u odnosu na obične modele, tako da možete biti sigurni da za uložen novac dobijate izuzetan kvalitet. Podržano je maksimalno 16 GB ram memorije na brzini od 1600 MHz.

Poseduje Click UEFI BIOS optimizovan za rad sa mišem koji će Vam uz lep grafički interfejs omogućiti da jednostavno podesite sve potrebne parametre. Ploča podržava USB 3.0 i Sata 3 tehnologije, a tu su takođe VGA i HDMI grafički izlazi koji uz odgovarajući procesor nude pun 4K kvalitet.
Gigabyte GA-970A-DS3P
Ako sastavljate gejming računar, ovo bi bio najbolji izbor ploče za uloženi novac. Podržani su AM3+ FX, AM3 Phenom II i Athlon II procesori. 4+1 Phase napajanja nudi bolju stabilnost procesora, a možete ostvariti i manji overklok.

Na ploči se nalaze 4 slota za memoriju. Podržano je maksimalno 32GB na brzini od 1866MHz odnosno 2000Mhz(OC). Ploča poseduje Ultra Durable 4 standard koji nudi elektrostatičku i zaštitu od vlage, a tu je i podrška za Crossfire, što znači da možete povezati dve ATI grafičke kartice.
Gigabyte GA-F2A88XM-D3H je ploča bazirana na AMD A88X čipsetu. Poseduje novo FM2+ APU podnožje, i dizajnirana je da iskoristi maksimalne perfomanse iz dolazeće Kaveri AMD APU-a, pri čemu je sačuvana podrška za postojeće AMD FM2 APU-ove. Tu je još i Dual UEFI BIOS i UltraDurable 4 PLUS tehnologija koja garantuje najveću stabilnost čak i pri ekstrenom overkloku.

Na ploči se nalaze 4 slota, a maksimalno je podržano 64GB DDR3 RAM memorije na brzini od 2133MHz, odnosno 2400(OC) uz dodatna podešavanja. Ploča podržava CrossFire i DualGraphics standarde povezivanja više GPU-ova u multi GPU setup za povećanje grafičkih performansi, pa možemo slobodno reći da je odličan izbor bilo za gejming ili radnu konfiguraciju.

Izbor procesora

Ako sastavljate Intel konfiguraciju, u odnosu cene i kvaliteta izdvajamo Intel i5-4440 procesor. U pitanju je četvorojezgarni procesor male potrošnje (TDP: 84W) koji u odnosu na slične modele nudi superiorne performanse i napredne multitasking mogućnosti. Radni takt iznosi 3.1GHz dok u turbo modu dostiže 3.3GHz.

Ovaj procesor sa LGA1150 podnožjem obezbeđuje veoma brz rad na računaru u svim aplikacijama. Intel HD grafika sa neverovatnom brzinom nudi velike grafičke performanse, pa uz MSI H81M-P33 ploču predstavlja odličan spoj, tako da Vam eksterna grafika nije potrebna.
Za AMD FM2 konfiguraciju jedan od povoljnih procesora je AthlonX4 Quad-Core 750K koji poseduje sjajne karakteristike.

Ovo je odličan i veoma agilan procesor, bilo da sastavljate HTPC ili gejming konfiguraciju.

Radi se o četvorojezgarnom procesoru koji radi na taktu od 3.4Ghz, odnosno 4Ghz u turbo boost režimu, dok ćete uz dobro hlađenje lako moći da pregazite te vrednosti.
AMD FX-6300 je idealan procesor za multimedijalni računar koji će bez problema pokretati filmove svih formata, kao i najnovije igre.

Poseduje 6-jezgara, dosta keš memorije, a njegov radni takt iznosi 3.5GHz. Uz turbo boost bez problema dostiže 4.1GHz.

Uz Gigabyte GA-970A-DS3P matičnu ploču predstavlja odličan izbor za povoljnu gejming konfiguraciju.

Izbor memorije

4GB 1600MHz Kingston HyperX Fury spada u najnoviju seriju DRAM memorija koje ima mogućnost da se automatski overklokuju u sistemu onoliko koliko bios to omogućava. 4GB Ram memorije je sasvim dovoljno za današnje potrebe običnih ali i nešto zahtevnijih korisnika.

Ova memorija radi na niskom naponu od 1.5V pri 10-10-10 tajmingu što ovoj memoriji obezbeđuje sasvim dobre performanse u radu. Nova Fury serija predstavlja veoma zanimljiv izbor kada su DDR3 memorije u pitanju, a i cena je vrlo povoljna imajući u vidu mogućnosti i kvalitet.
Još jedan sjajan kit koji se danas može pronaći na tržištu je 2x4GB 2400MHz Patriot Viper 3. Ovi moduli su dizajnirani tako da pruže najveće moguće performanse. Testirani sa Intel i AMD procesorima i čipsetovima kompatibilnim sa DDR3 memorijom. Odlično dizajnirani hladnjaci superiorno odvode toplotu sa memorijskih čipova.

Pokazali su se veoma korisni kada je u pitanju stabilan rad, čak i pri najzahtevnijim zadacima. Memorija radi na 1.65V pri brzini od 2400MHz i tajmingu od 11-13-13-31.

Podržan je XMP 1.3 profil koji omogućava Biosu da konfiguriše overkloking vrednosti memorije, pa je preporučujemo ako sastavljate Intel konfiguraciju.

Izbor hladnjaka za procesor

Procesor je jedan od delova računara koji se najviše greje, pa je poželjno imati eksterno CPU hlađenje kako bi produžili njegov vek trajanja i unapredili rad. Ovakva hlađenja mnogo bolje snižavaju temperaturu i buku procesora u odnosu na fabrička.

RAIJINTEK Rhea je model koji svojom cenom spada u budžetski izbor, što znači da za malo uloženog novca dobijate odlično hlađenje.

Kompatibilan je sa Intel platformom zasnovanoj na LGA 1150/1155/1156 podnožju , pa ga preporučujemo za Intel i5-4440 procesor.
Ako želite da overklokujete procesor radi boljih perfomansi, Xigmatek Gaia II je pravi izbor.

U odnosu na prethodni model, Gaia nudi bolju provodljivost temperature čineći procesor hladnijim pri većim radnim taktovima.

Za razliku od Rhea, Xigmatek Gaia II je kompatibilna sa AMD platformama, pa ga možete uzeti za FX-6300 ili Athlon X4 Quad-Core 750K procesor.

Izbor Hard Disk-a

Hard diskovi u računarima se koriste za čuvanje podataka i programa koje korisnik upotrebljava tokom rada na računaru, tako da je njihova pouzdanost i brzina od krucijalnog značaja.

WD Blue WD10EZEX 1 TB i Seagate Barracuda ST2000DM001 2TB su modeli koji se ističu iz ponude prvenstveno zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta.
Oba diska rade na brzini od 7200rpm i poseduju 64MB buffe-a što ih čini odličnim izborom za budžetsku konfiguraciju, bilo da ih koristite kao sistemski ili backup disk.

Ako tražite bolje rešenje, na tržištu postoje SSD diskovi koji nude daleko veću brzinu upisa i ispisa podataka.

U tom slučaju vam preporučujemo SSD Kingston V300 u veličini od 120GB na koji možete smestiti operativni sistem i mnoštvo korisničkih programa.

Izbor grafičke karte

AMD Radeon R7 250 Sapphire 1GB DDR5 je najpovoljnija grafika novije generacije, a njene perfomanse su dovoljne za sve aktuelne igre. Većina današnjih igara će moći da se igra na osrednjim grafičkim podešavanjima, a neke manje zahtevene igre i na višim.

Odlikuju je tih rad, niska temperatura i mala potrošnja pa vam nije potrebno jako napajanje što je ujedno i manji trošak za budžet.
AMD Radeon R9 270X Powercolor TurboDuo 2GB je trenutno najprodavaniji model, a razlog toga je dobar balans cene i perfomansi pa se neretko gejmeri odlučuju za nju.

Bez poteškoća omogava igranje svih aktuelnih igara na visokim detaljima, a neke i na ultra podešavanjima.

Veoma je tiha i hladna zahvaljujući TurboDuo sistemu hlađenja.

Za nju će Vam biti potrebno napajanje od od 500W, naša preporuka je 530W Thermaltake Smart SPS-530M Modularno napajanje.
MSI Geforce GTX760 Gaming OC 4GB DDR5 nudi vrhunske performanse u svim aktuelnim i nadolazećim igrama, što znači da sve igre možete igrati na maksimalnim grafičkim podešavanjima.

Kartica poseduje Twin Frozr IV kuler koji karti omogućuje tih i hladan rad pri zahtevnim radnjama. Takt je dosta viši od standardnog modela pošto je ovo OC verzija, početni takt iznosi 1085MHz odnosno 1150MHz uz Boost. Podržan je Triple SLI za povezivanje max. tri ovakve kartice a tu je podrška za nVidia 3D Surround, pa možete povezati dodatno četiri monitora na video izlaze.

Za GeForce GTX760 grafičku preporučujemo 730W Thermaltake Smart SPS-730M napajanje.
Po pitanju odnosa cene i performansi Sapphire R9 290 TRI-X spada u jednu od najboljih R9 290 kartica na tržištu. Poseduje GDDR5 memoriju sa kapacitetom od čak 4GB i memorijskom magistralom od 512-bit-a koja obezbeđuje ogroman bandwidth.

To znači da će igre buduće generacije moći u potpunosti da iskoriste ovoliki kapacitet video memorije. Za R9 290 grafičku karticu preporučujemo napajanje od 730W Thermaltake Smart SPS-730M.

Izbor napajanja

Bez obzira koliko uzeli jak procesor, memoriju ili grafičku karticu, sve te karakteristike nisu toliko bitne ukoliko je napajanje računara previše slabo ili nepouzdano. Zato je jako važno uzeti kvalitetno i dovoljno jako napajanje kako bi sve komponente radile nesmetano. Pred nama je izbor tri najbolja modela koja karakteriše pouzdanost, vrhunska izrada i veoma pristupačna cena.

530W Thermaltake Smart SPS-530M Modularno je pre svega stabilno i sigurno napajanje koje nudi odlične karakteristike za uloženi novac. Dolazi sa dugačkim kablovima, zahvaljujući kojima se mogu smestiti i u najveća kućišta. Njegova najveća prednost je modularni dizajn koji Vam omogućava spajanje samo onih kablova koji su Vam zaista i potrebni.

Na ovaj način smanjuje se prenatrpanost unutrašnjosti računara, poboljšava se protok vazduha unutar kućišta i ujedno vodi računa o estetici. Poseduje 87% efikasnosti što znači da pri najvećim opterećenjima daje odličnu stabilnost. Od konektora tu su 3 x Molex kao i 2 x 8pin PCIe konektor koji se može razdvojiti na 6+2 varijantu što je odlično ako spajate više grafičkih karticua u CrossfireX ili SLI.
Iz SMART serije stiže nam i model od 730W pod oznakom Thermaltake Smart SPS-730M. U pitanju je napajanje odličnih karakteristika koje za razliku od predhodnika nudi čak 4 x 8pin PCIe konektora koji se mogu razdvojiti na 6+2 varijantu. Modularni kablovi ispunjavaju Flat standard i imaju izuzetno mali profil. Implementirane su i brojne zaštite od kratkog spoja ili loše struje.

Zahvaljujući 140mm ventilatoru, napajanje ostaje hladno i tiho pri zahtevnijim procesima, čak i kada je njegova snaga dovedena do krajnjih granica. Preporučujemo ga za zahtevnije konfiguracije bazirane na sistemu sa dve grafičke kartice.
Napajanje 850W Raidmax RX-850AE MODULAR 80PLUS GOLD je potpuno modularno napajanje koje komponente napaja maksimalnom snagom od 850W! Sa takvom snagom ali i uz ostale osobine koje poseduje, predstavlja odličan izbor i za entuzijaste i gejmere. 80 PLUS Gold sertifikat garantuje 93% efiksnost pri 50% load-u što će biti dovoljno i za najzahtevnije konfiguracije.

Raidmax je ugradio 135mm ventilator koji poseduje specijalni profil za rad, tako da sa mnogo manjim brzinama postiže performanse hlađenja 120mm ventilatora. Ovo u velikoj meri utiče na buku tako što je ona u potpunosti eliminisana. Lako se montira u sve vrste Midi Tower kućišta i bez problema može da opslužuje najrazličitije ATi Cross Fire X i NVIDIA SLI konfiguracije.

Ukoliko Vam treba ozbiljno napajanje koje će sigurno i pouzdano moći da napaja nove igračke naslove na vašoj gejmerskoj konfiguraciji, Raidmax RX-850AEje jedno od najboljih rešenja.

Izbor kućišta

Raidmax Super Viper 321WB predstavlja solidno kućište savremenog dizajna po veoma povoljnoj ceni. Kućište poseduje cable management sa dovoljno prostora za odlaganje kablova. Na prednjem panelu nalazi se portovi za USB 2.0 i 3.0, kao i audio konektori, a u pozadini je smešten jedan ventilator od 120mm što pruža kućištu dodatni protok vazduha.

Ostavljeno je prostora za dodavanje još četiri ventilatora. U njega možete bez problema smestiti sve standardne komponente kao i ATX ploče. BitFenix Shadow je kućište minimalističkog dizajna i svakako jedno od najlepših kućišta u svojoj klasi. Kućište podržava grafičke kartice dužine do 320mm i CPU kulere visine do 165mm. Na prednjem panelu se nalaze USB konektori, a izmenjivi filteri za prašinu omogućavaju izuzetno brzo i lako čišćenje.

Fractal Design kućišta spadaju u najvišu klasu, a Define XL R2 Titanium je svakako među najboljim njihovim proizvodima. Kućište nudi podršku za XL-ATX ploče, kao i prostor za čak devet mesta za proširenje i podrškom za veliki broj ventilatora i radijatora vodenog hlađenja. Kućište podržava CPU hladnjake visine do 170 mm, kao i grafičke kartice do 330 mm.

Poseduje antivibracijsku gumu ugrađenu za napajanje, a filteri s prednje i donje stranice će znatno smanjiti ulaz prašine u kućište. Unutrašnjost je obložena specijalnim gustim materijalom koji vrši apsorpciju buke. Buku dodatno možete smanjiti preko kontrolera, koji regulište brzinu okretanja tri ventilatora.

Od predloženih komponenti sastavili smo tri konfiguracije za različite potrebe korisnika:

Poslovna konfiguracija

Matična ploča MB LGA1150 H81 MSI H81M-P33, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1
Procesor Intel® Core™ i5-4440, 3.1GHz BOX 22nm
Memorija 4GB 1600MHz Kingston HyperX Fury Black CL10, HX316C10FB/4
CPU Hladnjak RAIJINTEK Rhea, 92mm
Hard disk WD Blue WD10EZEX 1 TB
Grafička kartica AMD Radeon R7 250 Sapphire 1GB DDR5, DVI/HDMI/VGA/128bit/11215-00-20G
Napajanje 530W Thermaltake Smart SPS-530M Modularno, 14cm fan/87%/80PLUS
Kućište BitFenix Shadow, black
Otički uređaj DVD+/-RW Samsung SH-224DB/BEBE/SATA/
Gejmerska konfiguracija 1

Matična ploča Gigabyte GA-F2A88XM-D3H, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1/USB3
Procesor Athlon™ X4 Quad-Core 750K, 3.40GHz BOX Black edition 32nm
Memorija 2x4GB 2400MHz Patriot Viper 3, PV38G240C1K
CPU Hladnjak Xigmatek Gaia II
Hard disk WD Blue WD10EZEX 1 TB
Grafička kartica AMD Radeon R9 270X Powercolor TurboDuo 2GB, DVI/HDMI/AXR9 270X 2GBD5-TDHE/OC
Napajanje 530W Thermaltake Smart SPS-530M Modularno, 14cm fan/87%/80PLUS
Kućište Raidmax Super Viper 321WB, Black-Orange/12cm fan/tool free
Otički uređaj DVD+/-RW Samsung SH-224DB/BEBE/SATA/
Gejmerska konfiguracija 2

Matična ploča Gigabyte GA-970A-DS3P, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1
Procesor AMD FX-6300, 3.50GHz BOX Black Edition 32nm
Memorija 2x4GB 2400MHz Patriot Viper 3, PV38G240C1K
CPU Hladnjak Xigmatek Gaia II
Hard disk WD Blue WD10EZEX 1 TB + SD SATA3 120GB Kingston V300 450/450MB/s, SV300S37A/120G
Grafička kartica AMD Radeon R9 290 Sapphire TRI-X 4GB GDDR5, DVI/HDMI/DP/11227-03-40G
Napajanje 730W Thermaltake Smart SPS-730M Modularno, 14cm fan/87%/80PLUS
Kućište Fractal Design Define XL R2 Titanium, FD-CA-DEF-XL-R2-TI
Otički uređaj DVD+/-RW Samsung SH-224DB/BEBE/SATA/


Nadamo se da smo pomogli pri izboru komponenti i sastavljanju vaše idealne konfiguracije. Ukoliko u ovom tekstu niste našli ono što vama odgovara, sigurno ćete pronaći u našoj bogatoj ponudi na WinWin Web sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: