Sve o Blu Life One smartfonu

Kompanija Blu, poreklom iz Majamija, na dobrom je glasu da po relativno povoljnoj ceni nudi kvalitetne pametne telefone. Nedavno su proizvodi ove kompanije stigli i na naše tržište, pa smo imali prilike da ih testiramo i uverimo se u navedenu tvrdnju. Da li je to slučaj i sa najnovijim Blu Life One modelom?

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ, Win Win izbor

Četvrtak, 17.04.2014.

10:48

Default images

Blu Life One je pre samo dve nedelje stigao i zaintrigirao svojim dizajnom i specifikacijama. Nakon informacije da je u izradi kućišta, tačnije okvira, upotrebljen brušeni aluminijum, morali smo da ga pribavimo i uverimo u njegove mogućnosti.

Tehničke specifikacije:

- Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.2GHz (Mediatek MTK6589)
- Grafički čip: PowerVR SGX544MP
- Ekran: 5.0“ LED IPS 1280x720 piksela
- RAM: 1GB
- Memorija: 16GB (4GB dostupno za aplikacije, 8.4GB za podatke), slot za microSD
- Kamera: 13.0Mpix, autofokus, video u 1080p
- Prednja kamera: 5.0Mpix, autofokus
- Baterija: 2000mAh
- OS: Android 4.2.1 (Jelly Bean)
- Dimenzije: 144 x 73 x 8.9mm
- Ostalo: Dual SIM (2x MiniSIM)

Rezolucije kamera su vrlo impresivne, particionisanje unutrašnje memorije odlično, dok smo čipset imali prilike da vidimo i u nešto povoljnijem Blu Life Play modelu.

Fizički izgled

Pakovanje u kome dolazi Blu Life One je vrlo zanimljivo i prilično inovativno, mada kompanija HTC ima slično pakovanje za neke proizvode novijeg datuma. Kutija je kompletno izrađena od plastike, dok je gornji deo providan i telefon je vidljiv bez otpakivanja kutije.
Podizanjem providnog dela, telefon je dostupan i lako se vadi iz kutije. U pregradi ispod otkrivamo vrlo bogat sadržaj pakovanja. Prisutna je silikonska zaštita za telefon, kao i folija za displej, što je odličan i obavezan dodatak onima koji paze na svoj aparat.

USB kabl i slušalice poseduju pljosnat kabl, tako da ih je nemoguće umrsiti. Baterija je izdvojena i poseduje kapacitet od 2000mAh, što je danas standard. Punjač je vrlo minimalnistički i namenjen je Američkom tržištu, međutim u kutiji dolazi i dodatak za naš standard.
Blu Life One je vrlo dopadljivog dizajna i vrlo je ugodan za držanje u ruci. Hladni, brušeni aluminijum koji okružuje ivice telefona pruža izuzetan osećaj kvaliteta i ima dvostruku ulogu – telefonu daje čvrstoću i impresivan izgled. Čak su i tasteri izrađeni od aluminijuma! Aluminijumski okvir je upotrebljen kao antena za mobilnu mrežu, WiFi, GPS, Bluetooth i tu je Blu pokazao zavidno znanje, jer je upamtio kakve su probleme imali određeni modeli poznatih proizvođača (slabljenje signala u zavisnosti od načina držanja telefona) i uspešno ih je izbegao nešto drugačijim tehničkim rešenjem, što je za svaku pohvalu.

Na gornjoj strani prisutan je standardni 3.5mm konektor za slušalice.

Sa donje strane nalazi se microUSB konektor za punjenje i transfer podataka, kao i otvor za mikrofon.

Tasteri za kontrolu zvuka smešteni su na levoj, dok je taster za uključivanje na desnoj strani.
Prednja strana telefona deluje vrlo jednostavno i lepo. Primerak koji smo imali na testu je sive boje (dostupan je i u beloj boji) i tasteri ispod ekrana su skriveni vrlo vešto i nisu vidljivi sve dok se ne dodirnu kako bi uključili pozadinsko osvetljenje. Mrežica slušalice, kao i detalji poput okvira prednje kamere od 5Mpix, sive je boje i odlično se uklapa u dizajn ovog modela.

Na zadnjoj strani vrlo uočljiva je kamera od 13 megapiksela, jer blago iskače iz linije telefona, a pored nje je LED blic i sekundarni mikrofon za poništavanje šuma.

Zanimljivo je da je Blu posvetio pažnju detaljima, pa je čak i okvir kamere izrađen od aluminijuma i uklapa se savršeno u dizajn. U donjem delu prisutan je logo kompanije Blu, kao i mrežica za zvučnik.

Podizanjem poklopca baterije, koji deluje krhko ali je prilično savitljiv i odlično naleže, dolazi se do prostora za bateriju, dva slota za Mini SIM (jer je ovo model koji poseduje Dual SIM mogućnost) i slot za microSD memorijsku karticu.
Iako je telefon većim delom izrađen od plastike, brušeni aluminijum i završna obrada su odličnog kvaliteta i čine da telefon izgleda impresivno i kako na pogled, tako i dodir.

Displej

Blu Life One poseduje displej dijagonale 5 inča koji je izrađen u IPS tehnologiji. Takva tehnologija omogućila je da Life One poseduje odlične uglove vidljivosti, pa se kvalitet prikaza ne menja čak ni kada se pod ekstremnim uglom gleda u displej. Spektar boja je prilično dobar, pa je slika na displeju vrlo živahna. Pozadinsko osvetljenje je ravnomerno raspoređeno, bez ikakvih probijanja, i pruža odličnu osvetljenost čak i u uslovima kada se telefon koristi napolju na jakom suncu.
Softver

Blu Life One koristi Android 4.2.1 verziju operativnog sistema, koja je vrlo bliska Google-ovom izvornom kodu tj. verziji koja se može naći na Nexus uređajima. Početni ekrani, lista sa aplikacijama, podešavanja, izgledaju identično onome što je Google napravio, ali Blu je implementirao određene sitnice.

Za početak, aplikacije za pozivanje i razmenu poruka su modifikovane tako da podržavaju Dual SIM mogućnosti ovog telefona. I to na vrlo praktičan način. Ulaskom u aplikaciju za pozivanje, u notifikacionom meniju pojavljuje se mogućnost odabira SIM kartice koja će se koristiti za poziv koji sledi. Identična stvar dešava se i u aplikaciji za razmenu poruka.

U podešavanjima telefona postoji opcija za detaljno podešavanje koja kartica će se koristiti za koju funkciju telefona, a može se namestiti i da se odabir SIM kartice vrši uoči obavljanja te funkcije (Poziv, video poziv, SMS, pristup mobilnom internetu). Ovo smo već viđali kod drugih Blu pametnih telefona, ali nema razloga menjati stvar koja odlično funkcioniše.

Pored ovoga, Blu je implementirao i mogućnost promene teme tj. boje određenih elemenata korisničkog interfejsa. U ponudi je ICS plava, Mint zelefona, Mocha žuta i Raspberry crvena.

Prisutan je i skup „Smart Gesture“ funkcija koje omogućavaju neke funkcije poput otključavanja telefona mahanjem ruke ispred ekrana, okretanje telefona za prekid ili utišavanje zvona, javljanje na telefon prinošenjem telefona licu, itd.

Ovakve minimalne modifikacije i odlična optimizacija doprinele su tome da telefon pruža odlične performanse pri korišćenju i da lag, takoreći, ne postoji.

Kamera

Life One se može pohvaliti prilično impresivnim kamerama kada su specifikacije u pitanju. Na zadnjoj strani nalazi se kamera od 13Mpix sa LED blicem, mogućnošću pravljenja fotografija u rezoluciji od 4160x2120 piksela, kao i mogućnošću snimanja videa u 1080p.
Na prednjoj strani prisutna je kamera od 5Mpix sa mogućnošću pravljenja fotografija u 2560x1920 piksela.

Kamera od 13 megapiksela pravi fotografije solidnog kvaliteta. Ne možemo reći da su odlične, jer se dešava da sporije fokusira, a samim tim i zamuti fotografiju. U uslovima sa dobrim osvetljenjem, a fotograf strpljiv, fotografije mogu ispasti odlične, sa puno detalja i odličnim koloritom.
Video u fullHD rezoluciji je za svaku pohvalu. Brzo počinje snimanje i video zapis se pravi u stalnih 30FPS, bez obzira na uslove osvetljenja.
Autonomija baterije

Sa dijagonalom ekrana od 5 inča, može se učiniti da baterija od 2000mAh nije dorasla zadatku. Ali zahvaljujući dobroj optimizaciji automatskog podešavanja osvetljenja displeja i štedljivom procesoru, baterija sa solidnim korišćenjem izdrži jedan radni dan. To podrazumeva da su obe SIM kartice aktivne, svi servisi za sinhronizaciju uključeni, pola sata telefonskog razgovora i prilično korišćenje raznih aplikacija za informisanje, razmenu e-mailova i druge. Zadovoljni smo trajanjem baterije koje nudi Blu Life One, ali bi svakako voleli da je većeg kapaciteta.

Performanse

U Blu Life One ugrađen je, sada pomalo zastareli, MT6589 čipset koji se može naći i u povoljnijem Blu Life Play modelu. Ovaj čipset sa sobom nosi četvorojezgarni Cortex-A7 procesor na taktu od 1.2GHz i PowerVR SGX544 grafički čip, što omogućava dobru autonomiju baterije. U većini sintetičkih testova je pokazao vrlo dobre rezultate i pokazao da mu ne fali snage.
Zaključak

Blu Life One je pravi dokaz da Blu može i želi da pravi kvalitetno izrađene telefone. Brušeni aluminijum, od koja je napravljen okvir, pruža osećaj u ruci koji se viđa kod premium telefona. Po pitanju performansi, ima prostora za napredak, ali je u realnom radu Life One pokazao odličnu brzinu i odziv, za šta je delimično zaslužan i dobro optimizovan softver. Ako želite kvalitetno izrađen telefon solidnih specifikacija uz koji dolazi dosta opreme, Blu Life One je svakako model vredan pažnje.

Blu Life One, kao i mnoge druge modele pametnih telefona možete pronaći u ponudi WinWin Web sajta, kao i u brojnim WinWin prodavnicama širom Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: