LG 42LN575S - Smart TV za početnike

Pre par godina ostavili smo klasične TV prijemnike sa katodnom cevi za sobom. Zamenili su ih lepši i tanji LCD televizori koji nude mnogo bolji kvalitet prikaza i brojne konektore za povezivanje naših omiljenih TV dodataka.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ

Ponedeljak, 27.01.2014.

11:58

Default images

Kako tehnologija nikada ne miruje, već nezadrživo brzo napreduje, pojavili su se i Smart televizori koji pored standardnih TV funkcija nude i neke zanimljive mogućnosti koje odlično upotpunjuju funkcionalnost drugih uređaja (poput pametnih telefona) i čine naš život lepšim, zabavnijim, ali i lakšim. Takav je i model koji smo imali priliku da testiramo – LG 42LN575S.

Tehničke specifikacije modela:

- Veličina i tehnologija ekrana: LED LCD TV od 42 inča
- Rezolucija: 1920x1080
- Refresh rate: 100Hz
- HDMI konektori: 3 komada
- USB priključci: 3 komada
- CI Slot: 1 komad
- Ethernet/LAN: Podržava
- WiFi: Ugrađen
- Podržani standardi: DVB-T/DVB-C/ DVB-S2/DVB-S2
- Smart TV mogućnosti: Smart Home, App Store, Premium sadržaj, internet pregledač (browser), pristup društvenim mrežama
- Težina (sa postoljem): 10.4Kg
- Dimenzije (sa postoljem): 968x628x235mm

Fizički izgled i mogućnosti povezivanja

LG 42LN575S izgleda vrlo elegantno sa tankim ramom oko ekrana koji je samo 2cm širok sa svih strana. Ovaj model poseduje nešto veću debljinu od onoga na šta smo navikli, ali je i dalje vrlo privlačan za oko.
Postolje ovog modela je neobičnog dizajna i nudi odličnu stabilnost za TV ovih dimenzija.
Većina konektora nalazi se na levoj strani TV-a. Tri HDMI i tri USB porta su lako dostupna za povezivanje sa uređajima. Nedaleko od njih, prisutni su AV, komponentni ulaz, Scart, CI slot, antenski i kablovski konektor. Među njima je i ethernet port za žično povezivanje TV-a u lokalnu mrežu. Pored žičnog pristupa internetu, ovaj model poseduje ugrađeni WiFi modul, pa će odmah pri prvom uključivanju pretražiti dostupne bežične mreže i dozvoliti povezivanje sa nekom od njih.
Daljinski upravljač ima tastere za sve funkcije koje ovaj TV poseduje – a ima ih zaista mnogo! Pored standardnih tastera za promenu kanala, kontrolu zvuka, pregled teletext-a, itd. ima i taster za pristup Smart meniju, direktan pristup instaliranim aplikacijama, taster za početak snimanja TV programa direktno na USB flash ili hard disk, i sl.

Smart TV mogućnosti

Brzina i preglednost menija je odlična, dok su mogućnosti na izuzetno visokom nivou. Meni je odlično dizajniran, pa je upravljanje standardnim daljinskim upravljačem lako i brzo. Na 42LN575S moguće je povezati tastaturu i miša, što čini krstarenje internetom vrlo ugodnim.

App Store, nakon kreacije LG računa, omogućava instalaciju aplikacija i igara, i time proširuje njegove već velike mogućnosti.
Premijum sadržaji su, u suštini, aplikacije za pristup servisima koje mnogi od nas već koriste, poput YouTube, Skype, HBO GO i mnoge druge. Ovo je odličan skup korisnih aplikacija.
Magični upravljač (Magic remote) ne dolazi sa TV-om, već se kupuje posebno, pa nismo imali priliku da isprobamo funkcije TV-a koje ga zahtevaju (igranje igara, na primer).

Pored gore navedenih mogućnosti, Time Machine II opcija nudi snimanje TV sadržaja, što može biti izuzetno korisno kada želite da odgledate omiljenu emisiju iako u vreme emitovanja niste bili kod kuće.
Kao što smo pomenuli, 42LN575S dolazi sa ugrađenim WiFi modulom, ali povezivanje sa bežičnom mrežom je samo jedan način korišćenja ovog modula. U odsustvu bežične mreže, ovaj TV može raditi kao bežični Access Point, pa se drugi uređaji mogu povezati i direktno slati svoj sadržaj na ekran TV-a. Tu je i podrška za MiraCast standard, kao i Intel WiDi, pa moderni mobilni uređaji mogu slati sadržaj sa malih ekrana direktno na veliki ekran TV-a, što će učiniti pregled filmova ili deljenje drugog multimedijalnog sadržaja sa ljudima u vašoj blizini vrlo jednostavnim.

Kvalitet prikaza

Veliki kontrast i dubina crne boje predstavljaju jednu od glavnih prednosti panela ovog modela TV-a. Kvalitet slike je odličan u svim situacijama, dok je odziv skoro momentalan i kašnjenje je takoreći nepostojeće.

Posebnu pažnju nam je privukao pažnju refresh rate od 100Hz koji čini da video sadržaj radi izuzetno glatko, pogotovu kada se gleda video sadržaj visokog kvaliteta.

Uglovi vidljivosti su odlični, pa se kvalitet prikaza ne menja kada se na TV-u gleda sadržaj čak i iz najekstremnijih uglova.
LG 42LN575S se u okviru svog cenovnog ranga pokazao vrlo dobro po pitanju kvaliteta prikaza, dok su opcije za podešavanje slike izuzetno detaljne i uglavnom se viđaju samo kod skupljih modela.

Kvalitet zvuka

Zvučnici snage 2x10W pozicionirani su ispod ekrana i usmereni ka postolju, pa je jačina i čistoća zvuka odlična. Kvalitetu zvuka doprinosi podrška za Dolby Digital dekoder, ali i brojni zvučni modovi koji, sa softverske strane, dozvoljavaju da korisnik prilagodi zvuk situaciji (Standardni, Muzika, Bioskop, Sport, Igra, kao i podešavanja korisnika).

Zaključak

LG 42LN575S je smart TV velikih mogućnosti koji pripada A+ energetskoj klasi, a samim tim ima vrlo nisku potrošnju od samo 52W. Softver dozvoljava detaljno podešavanje slike i zvuka, dok sam panel nudi vrlo dobar kontrast i uglove vidljivosti. Brojne aplikacije i podrška za App Store omogućavaju ovom TV-u da se uklopi u skoro svaki dom i prilagodi potrebama svakog korisnika.

LG 42LN575S Smart TV na test ustupio je WinWin lanac prodavnica

Kompletnu ponudu TV-a možete videti na WinWin Web sajtu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: