Upoznajte Sony SRF-39FP - "zatvorski iPod"

Ugledni časopis "Njujorker" objavio je priču koja otkriva tajnu sveta iza "zatvorenih (i zaključanih) vrata" i daje odgovor na pitanje koji je jedan od najčešćih predmeta koji se može naći iza zidova zatvora, među večito rastućom zatvorskom populacijom u SAD-u.

Izvor: M.P./New Yorker
Podeli

Neočekivano, reč je o Sonyjevom analognom radio prijemniku SRF-39FP, njihovom najjednostavnijem radio prijemniku prozirnog tela, koji radi na jednu AA bateriju. Radio košta manje od 30 dolara i to je najpovoljniji radio koji se može nabaviti u zatvorskim "prodavnicama".

Iako na policama ima i drugih modela, Sonyjevom SRF-39FP potrebna je samo jednu baterija i radi čak 40 sati, što je u poređenju sa iPod Classicom ipak veća vrednost za novac. Zatvorenici u SAD-u su posebno osetljivi na troškove, s obzirom da mesečno mogu da potroše tek 120 dolara u zatvorskom šopingu, pa više odvajanja za baterije znači manje novca za ostale potrepštine.

Da je Sonyjev SRF-39FP 'prvak' u zatvorskim krugovima, potvrdila je i PR-ka Sonyja Melisa Dolan, koja je navela da prodaja analognih prenosnih radija u zatvorima u SAD-u predstavlja 'stabilan biznis' koji predstavlja 'značajnu' prodaju za kompaniju.

"Od svih dostupnih modela, SRF-39FP je neosporeni klasik, koji se i 15 godina nakon početka prodaje može naći u zatvorskim radnjama, što ga čini čestim iza zatvorskih zidina koliko su česti bili i iPodi izvan tih zidina", piše novinar "Njujorkera".

Oko ovog radija se među zatvorskom populacijom stvorila i mala kultura: zatvorenici obično ostavljaju svoje radio prijamnike iz solidarnosti ili iz praznovjerja, pa se ovaj model Sonyja retko može naći van zatvora.

Ipak, kako navodi "Njujorker", izgledno je da će nove tehnologije istisnuti SRF-39FP: u zatvorima u SAD-u počeo je da se nudi download MP3-ja sa zatvorskih terminala, a navodno je 50 posto zatvorenika kupilo MP3 playere, iako su tri puta skuplji od legendarnog malog radija.

Gedžeti

LG 42LN575S - Smart TV za početnike

Pre par godina ostavili smo klasične TV prijemnike sa katodnom cevi za sobom. Zamenili su ih lepši i tanji LCD televizori koji nude mnogo bolji kvalitet prikaza i brojne konektore za povezivanje naših omiljenih TV dodataka.

Gedžeti ponedeljak 27.01. 11:58 Komentara: 52

Robot koji usisava umesto vas

Bolji poznavaoci robotike su čuli za kompaniju iRobot koja je napravila pionirske korake u istraživanju svemira (NASA) kao i u istraživanju mora i drugih aktivnosti gde bi ljudi bili dovedeni u opasnost (mapiranje Fukušime posle nuklearne katastrofe, intervencija u Meksičkom zalivu posle izlivanja nafte, raščišćavanje ruševina, spašavanje života, čišćenje minskih polja i sl.)

Gedžeti sreda 15.01. 15:01 Komentara: 31

Garmin Virb akcione kamere

Akcione kamere su za relativno kratko vreme, od noviteta i zanimljivog gadgeta namenjenog specifičnoj ciljnoj grupi, postale tržište vredno milijarde dolara kojim dominira kompanija GoPro.

Gedžeti ponedeljak 13.01. 14:45 Komentara: 10

Test: Lenovo K900

Lenovo se bez problema može svrstati u sam vrh kada su proizvođači personalnih kompjutera u pitanju ali je isto tako prilično nepoznat po svojim smartfonima na tržištima van Kine, U pokušaju da to promeni, kompanija je predstavila svoj premijum uređaj - Lenovo K900 ne bi li skrenula pažnju korisnika na svoje mobilne uređaje.

Gedžeti četvrtak 2.01. 08:50 Komentara: 21

Test: LG G2

Nexus 5, samopopravljivi i savitljivi telefoni jesu zvezde LG-jevog javnog nastupa poslednjih nedelja, ali se prava stvar desila ipak nešto ranije.

Gedžeti utorak 31.12. 10:48 Komentara: 71
strana 1 od 4 idi na stranu