Robot koji usisava umesto vas

Bolji poznavaoci robotike su čuli za kompaniju iRobot koja je napravila pionirske korake u istraživanju svemira (NASA) kao i u istraživanju mora i drugih aktivnosti gde bi ljudi bili dovedeni u opasnost (mapiranje Fukušime posle nuklearne katastrofe, intervencija u Meksičkom zalivu posle izlivanja nafte, raščišćavanje ruševina, spašavanje života, čišćenje minskih polja i sl.)

Tehnopolis

Izvor: Piše: Ivan Manèiæ

Sreda, 15.01.2014.

15:01

Default images

Pored toga u poslednjih 15 godina za kompaniju iRobot možemo reći da predstavljaju lidera i u proizvodnji robota koji pomažu u održavanju naših domova i njihove okoline. Preko 10 miliona korisnika u svetu koristi robote kompanije iRobot u svojim svakodnevnim aktivnostima, ili bolje rečeno kao nekoga ko ih menja u svakodnevnim aktivnostima i daje im ono što je savremenom čoveku najvrednije - slobodno vreme.

Testirali smo robot usisivač Roomba 775 i uverili se zašto je iRobot lider u toj oblasti. Neki su možda već i upoznati sa njim jer se na web-u mogu naći brojni snimci ovog robota sa kućnim ljubimcima i decom koga, kako njegovi korisnici često ističu, smatraju za člana porodice.

Po uputstvu proizvođača potrebno ga je pre prve upotrebe puniti 16h. Posle punjenja ga pokrećete sa tasterom Clean koji se nalazi na sredini robota, a možete ga i programirati da se svakodnevno uključuje u vreme kada vam to odgovara. Interesantno je što se posle obavljenog posla sam vraća na bazu gde puni baterije.
Prvo što se da primetiti je da Roomba nema pravolinijsko kretanje po prostoriji. Po specifikacji to i jeste njegova prednost u odnosu na druge robote usisivače jer u sebi pored brojnih senzora ima ugrađen iAdapt sistem koji sobu skenira 67 puta u sekundi i svaku tačku prelazi iz najmanje dva pravca, a uz 40 programiranih pokreta ne dozvoljava prljavštini da završi van posude za prašinu, koja je proširena u odnosu na starije generacije robota usisivača i opremljena je sa dva Hepa filtera.

Roomba ima tri četke kao i vakuum sistem kojim prašinu uspešno usisava sa podova. Sa četkom koja mu se nalazi sa strane i sistemom koji prati ivice i uglove prostorija i nameštaja skuplja i prljavštinu koja je predstavljala problem mnogim drugim robotima usisivačima.

Na delovima stana gde je bilo više prljavštine npr. oko kuhinjskog stola, pali mu se senzor za detekciju prljavštine i robot je ta mesta duže usisivavao, odnosno dok nije očistio detektovanu prljavštinu. Isti efekat možete dobiti ako pritisnete taster Spot, kada robot usisava otprilike 1m2 dok ga ne očisti u potpunosti (obično se koristi kada vam se na određenom mestu prospe npr. brašno ili nešto slično, mi smo ga testirali sa šećerom i pokupio ga je u potpunosti sa tepiha). Isto tako ako smatrate da je robot već dovoljno očistio prostoriju možete ga vratitu na bazu pritiskom na taster Dock. Sve komande se nalaze i na daljinskom upravljaču tako da ga možete i ručno navoditi, što se naročito svidelo mlađim ukućanima.

Super je što sam ide ispod nameštaja, tako da eliminiše neprijatno podizanje nameštaja ili saginjanje prilikom čišćenja površina ispod npr. kreveta, jedino što je potrebno da su nogari dovoljne visine kako bi Roomba mogao da se provuče.
Proverili smo i tvrdnju da neće pasti sa stepeništa, Roomba dođe do ivice i vrati se zahvaljujući ugrađenim senzorima za visinu.

Ono što nam se svidelo je i činjenica da se izuzetno lako čisti i održava. Pražnjenje usisane prljavštine je lakše nego kod običnih usisivača i ne traje duže od pola minuta, preporučeno je da se to radi posle svakog usisavanja. Ukoliko to ipak ne uradite, iRobot će sam da vas obavesti kad bi mu trebalo isprazniti posudu (poseduje indikator napunjenosti posude za prašinu). Njegova velika prednost je i u tome što nema dodatnih troškova kupovine kesa, iRobot ih ne koristi. Prilikom redovnog čišćenja robota (jednom u par nedelja ili češće u zavisnosti od zaprljanosti prostorija) treba obratiti pažnju na prednji točak i na četke gde se mogu upetljati dlake ukućana i kućnih ljubimaca. Ali i one se lako otklanjaju jer se u pakovanju nalazi i češalj za čišćenje četkica usisivača, a proizvođač je obezbedio i rezervne filtere. U pakovanju se kao dodatna oprema nalazi i Virtual Wall, sistem koji ima dvostruku funkciju, kao navigacija (ako imate veći stan) i kao virtuelni zid koji sprečava robota da uđe u određene prostorije ili priđe delovima stana gde su smešteni osetlivi uređaji (kompjuterska oprema i sl.).

Sve u svemu, iRobot Roomba nas je oduševio, sam je perfektno obavljao kompletno čišćenje svih podova, a najlepše od svega je što kad dođete kući sve je sveže usisano, kao da vam je kućna pomoćnica u stanu svaki dan.

iRobot Roomba modele možete pronaći u ponudi WinWin Shop-a.

Ukoliko već posedujete iRobot, kakva su vaša iskustva?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: