Test: LG G2

Nexus 5, samopopravljivi i savitljivi telefoni jesu zvezde LG-jevog javnog nastupa poslednjih nedelja, ali se prava stvar desila ipak nešto ranije.

Tehnopolis

Izvor: Tekst i foto: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Utorak, 31.12.2013.

10:48

Default images

Istorija se i u slučaju novog LG-jevog Nexusa ponavlja, LG je napravio telefon, a Google od njega Nexus. Kao osnova za Nexus 4 korišćen je Optimus G, a Nexus 5 ustvari je modifikovani G2.

U međuvremenu je "Optimus" u ovom rangu ispao iz opticaja, LG konsoliduje branding svoje top ponude oko novog prominentnog slova u industriji. Optimus ostaje u nomenklaturi manje ili više jeftinijih modela, a najbolje što LG može da ponudi od sada se zove samo G.

Pred nama je G2, model od kog je Google napravio Nexus 5, ali i sprava koja bi konačno trebalo da postavi LG u fokus Android ponude.

Dizajn

Priča o dizajnu G2 zanimljiva je pre svega jer na prvi pogled gotovo i ne postoji. G2 je plastična sprava sastavljena od slično obojenih komponenti. Oblik je tipičan za većinu današnjih telefona, zaobljen na sva četri ugla, sa tankom površinom koja čini bok uređaja. Pozadinska površina je zaobljena na svim stranama, uz izuzetak donje koja je takoreći zasečena.
LG G2 (Foto: Ivan Jeliæ)
Ni traga od kombinacije boja i površina koju koristi Samsung, specifičnih materijala i spojeva kao kod HTC-a ili oblika kao u slučaju Sony Xperia modela. LG je G2 istakao na nešto drugačiji način.

Posmatrano sa prednje strane, uređajem dominira ekran od 5.2 inča koji se proteže gotovo od jedne do druge bočne ivice. Hardverskih dugmića nema, a jedino što se ističe je LG logo na površini ispod ekrana. Kada se uključi ekran ovakav sklop dolazi do punog izražaja, pored ekrana gotovo da nema kućišta, sve što vidite su male gornje i donje površine.
LG G2 (Foto: Ivan Jeliæ)
Sa zadnje strane nalazi se jedna od glavnih specifičnosti G2. Na kameru nadovezuju se dugmići za regulisanje jačine zvuka i zaključavanje/otključavanje ekrana. Drugih detalja osim logoa i ispisa na dnu nema, a sama površina je glatka i sjajna. Sa tri strane savija se ka bočnoj površini, samo je na dnu "zasečena" kako bi se oslobodio prostor za zvučnike, USB i audio priključke.

Pošto su svi hardverski dugmići pozadi, na bokovima ih nema usled čega su bočne površine uzuzetno uske. Sve zajedno G2 je homogena plastična celina, suptilno prepoznatljiva iz bilo kog ugla da je pogledate.
LG G2 (Foto: Ivan Jeliæ)
To ne menja činjenicu da je crna sjajna plastika obično recept za vizuelnu katastrofu, što je LG za dlaku izbegao. Čini se da bi sve bilo bolje da je sam materijal drugačije odabran, te u taktilnom smislu od G2 ne treba očekivati ništa više od bilo kog premium plastičnog (ma koliko to možda čudno zvučalo) telefona.

Iskustvo

Dakle, G2 je plastična sprava koja pruža plastičan osećaj, jedan od bolijh plastičnih osećaja na tržištu.

Ono što dolazi do izražaja u upotrebnom smislu, a čega smo se indirektno dotakli u priči o dizajnu je ergnonomija. Iako ima ekran od 5,2 inča, G2 dimenzijama u rangu je sa ostalim flagship Android telefonima. Tanka bočna ivica omogućila je da zaobljenje pozadinske površine počne izuzetno blizu ekrana.

Sve to zajedno čini da je G2 izuzetno udobno držati i koristiti. Pored pomenutog, značajnu ulogu u tome igra donja "zasečena" površina zahvaljujući kojoj je oslonac uređaja veći i sigurniji.
LG G2 (Foto: Ivan Jeliæ)
Velikom ekranu opet je nešto lakše prići pošto su površine iznad i ispod njega manje, mada ne bi trebalo živeti u zabludi da je G2 lakše koristiti nego bilo koji Android flagship sa velikim ekranom. Ono što G2 nudi je veći ekran po istoj ceni kada je ergonomija u pitanju.

G2 je tom smislu specifičan i po tome što mu se svi dugmići nalaze pozadi. U suštini, ne radi ni o čemu specijalnom. Nekonvencionalno rešenje koje traži kratko navikavanje, i bolje je reklo bi se jedino od onog u kom se taster za otključavanje nalazi na vrhu uređaja.

Šansa da vam prvi vađenju uređaja iz džepa ili torbe palac neće biti na boku, a kažiprst na pozadini uređaja je minimalna, pa u slučaju G2 ostaje da se naviknete da ga uključujete novim prstom. Situacije u kojima su tasteri pozadi korisni su regulisanje jačine tona tokom razgovora, te pravljenja "selfie-ja", pošto je moguće "okinuti" prednju kameru jednim od ovih dugmića.
LG G2 (Foto: Ivan Jeliæ)
Nakon pritiska na dugme za otključavanje uključuje se 5,2-inčni IPS ekran pune HD rezolucije (1080x1920). Kvalitet prikaza jednom rečju je sjajan, radi se o jednom od najboljih ekrana na tržištu i oko toga nema smisla trošiti puno reči. Teško je da vas ekran na G2 neće zadovoljiti, što je ujedno konačni činilac celokupnog estetsko upotrebnog sklopa.

Hardver

G2 pogoni Snapdragon 800 čip (MSM8974), što znači 4 Krait 400 jezgra na 2.3GHz i Adreno 330 grafiku. Uređaj je opskrbljen sa 2GB RAM-a i 16, odnosno 32 gigabajta prostora (storage), u zavisnosti od modela. Slota za SD kartice nema.

Performanse, kao i u slučaju većine flagship telefona koje smo probali, nisu tema, teško je da će vam nedostajati resursi za bilo šta što želite da uradite sa njim. Problem današnjih telefona je autonomija, što je LG izgleda shvatio.

U G2 ugrađuje se baterija od 3000 mAh, što jezikom sati i dana upotrebe znači da ste gotovo sigurni da će uređaj izdržati ceo dan vrlo intenzivnog korišćenja. Ako ga koristite na relativno uobičajen način, moguće je da ćete G2 puniti i svako drugo veče. Drugim rečima, radi se o osvežavajućem napretku o odnosu na konkurenciju, što je zasigurno jedan od glavnih aduta kada je ovaj telefon u pitanju.

Zadnja kamera od 13 megapiksela ima optičku stabilizaciju (OIS), što je svrstava u red boljih na najboljim Androidima. Kvalitet fotografija u dobro osvetljenim uslovima je zadovoljavajući za većinu korisnika koji bi umesto G2 koristili jednostavan foto aparat.

Situacije u kojima stabilizacija dolazi do izražaja tiču se objekata koji se pomeraju, te manjka svetla kada senzor može dobiti više svetla i snimiti bolju sliku. Zaista, u takvim uslovima G2 pravi krajnje upotrebljive fotografije. Prednja kamera rezolucije je 2,1 megapiksela.

Softver

Tamo gde većina ostalih proizvođača iz vrha ponude Android uređaja ne radi dovoljno dobar posao, LG je uradio za nijansu manje. Android na G2 isporučuje se sa LG-jevom predstavom korisničkog interfejsa, što znači da od pravog Androida nećete videti (naglasak na "videti") gotovo ništa.

LG-jev "skin" delimično podseća na Samsungov, opcija je toliko da je gotovo nemoguće upamtiti kako se sve zovu, a kamoli čemu služe. LG je pokušao da unapredi multitasking mogućnošću "minimizovanja" aplikacija pokretom sa tri prsta, aplikacije je moguće koristiti i u prozorima u delu ekrana koje se mogu pomerati.

Ima i dobrih ideja, pa je telefon moguće probuditi dvostrukim tapom na isključeni ekran, što je radilo, skoro uvek. Šteta što ovakve, izuzetno korisne stvari nisu dovedene do savršenstva nauštrb nekih drugih koje realno nisu toliko neophodne.

Ostaje utisak da je LG mogao dodatno da pogura svoje dizajnere kako bi interfejs izgledao bolje i ozbiljnije. Koliko je pušteno mašti na volju možda se najbolje vidi pri odabiru raznih efekata i tranzicija, na G2 ćete videti stvari koje nećete nigde drugo.

Ispod svega ovoga nalazi se Android 4.2.2, 4.4 trebalo bi da stigne ne pre marta, sudeći po kanadskoj ispostavi LG-a.

Kupovina

LG je uspeo u nekoliko stvari. Pre svega, G2 je potpuno konkurentan vodećoj Android sviti. U mnogim stvarima je i bolji. Uspelo se, verovatno nenamerno, i u pravljenju jednog od najmanje dobrih Android interfejsa na tržištu. G2 je i najjeftiniji, pošto Nexus 5 nije moguće kupiti od Googlea u Srbiji.
LG G2 (Foto: Ivan Jeliæ)
Jedini uređaj kome G2 po kvalitetu izrade ne može parirati je HTC One. One ujedno ima i nešto bolji ekran. Ono u čemu drugi ne mogu parirati G2 je trajanje baterije i donekle kamera. Duduše, Xperia Z1 ima istu bateriju i kameru od 21 Mpx, ali i ozbiljno inferioran ekran. Galaxy S4 ima izmenjivu bateriju i prostor za SD karticu.

Sve ostalo gotovo je egal, sem cene.

Uređaj na test ustupio je Vip, uz čije pakete G2 košta osetno manje od konkurencije. Na primer, uz pakete "od 1000 dinara", za G2 trebalo bi izdvojiti od oko 12 do 19 hiljada manje (košta oko 46). Uz jedan od najjeftinijih paketa (Sigurica 1000) G2 košta oko 51 hiljadu, Xperia Z1 71, Galaxy S4 68, a HTC One 64 hiljade dinara.

Ako se još niste obradovali novim telefonom za praznike i hoćete vrh ponude kada je Android u pitanju, jednostavno morate uzeti u obzir i G2. LG G2 najbolja je vrednost za novac u vrhu ponude Androida u Srbiji u ovom momentu. To je i za LG i za potrošače više nego dobra vest.

Autor: @escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: