Asus MemoPad HD10 ME102A i ME320C FHD

Na testu su nam se našla dva zanimljiva Asus tableta sa dijagonalom ekrana od 10 inča. Intel Atom sa FullHD ekranom u jednom, a Rockchip RK101 u drugom. Da li i oni predstavljaju dobru kupovinu i kakve performanse pružaju?

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ

Sreda, 04.12.2013.

14:04

Default images

Asus je na tržište tablet računara ušao vrlo ozbiljno i sa namerom da kupcima pruži odličan odnos cene i kvaliteta. Proizvodi ove kompanije prisutni su u svim cenovnim segmentima i nude odlične performanse u poređenju sa konkurentima.

Nakon vrlo uspešne manje braće, na test su nam stigla dva Asus Memo Pad tableta sa dijagonalom ekrana od 10 inča. Iako od spolja izgledaju vrlo slično, značajno se razlikuju, kako po specifikacijama, tako i po ceni.

Povoljniji model nosi oznaku ME102A i baziran je na, ne tako zvučnom, Rockchip RK101 čipsetu i poseduje četvorojezgarni procesor na taktu od 1.6GHz, 1GB RAM-a, 16GB interne memorije i IPS displej od 10 inča rezolucije 1280x800 piksela.

Snažniji model, sa oznakom ME320C, zasnovan je na Intel Atom Z2560 čipsetu koji ima dvojezgarni Atom procesor na 1.6GHz sa omogućenom HyperThreading tehnologijom, pa ga većina aplikacija prepoznaje kao četvorojezgarnog. Ovaj model poseduje 2GB RAM-a, takođe 16GB interne memorije i 10-to inčni IPS displej rezolucije 1920x1200 piksela.

Fizički izgled

MemoPad HD10 ME102A , iako poseduje istu dijagonalu ekrana, manjih je dimenzija zahvaljujući nešto tanjem okviru oko displeja. Zadnja strana tableta izrađena je od plastike koja na dodir deluje kao da je gumirana, što čini tablet vrlo prijatnim za korišćenje. Tablet u celini deluje vrlo kvalitetno, čvrste je konstrukcije i prijatan je za korišćenje uprkos dimenzijama.

Na prednjoj strani vidljiva je prednja kamera od 1.2Mpix i Asus logo u levom uglu. Sa leve strane prisutan je microUSB konektor za punjenje i tasteri za kontrolu zvuka, dok je sa desne slot za microSD memorijsku karticu kapaciteta do 32GB i standardni džek od 3.5mm za slušalice. Na gornjoj strani je taster za uključivanje uređaja i otvor za mikrofon. Gledajući zadnju stranu tableta vidimo kameru rezolucije 2Mpix, Asus logo i 2 stereo zvučnika.

MemoPad HD10 FHD ME320C je fizički tanji od ME102A, dok je zadnja strana prekrivena teksturom kvadratnog oblika i pruža odličnu stabilnost pri korišćenju, što mnogo znači za tablet ovih dimenzija. Završna obrada je zaista odlična, što se i očekuje od tablet uređaja visokog cenovnog ranga.
ME320C
Sa leve strane model je nešto „bogatiji“ od prethodnog. Tu se nalazi microHDMI konektor za povezivanje tableta sa TV-om ili monitorom, slot za memorijsku karticu do 32GB kapaciteta, microUSB konektor i otvor za mikrofon. Na desnoj strani prisutan je džek za slušalice od 3.5mm i tasteri za kontrolu zvuka, dok je na gornjoj strani taster za uključivanje uređaja i – sekundarni mikrofon za poništavanje šuma. Zadnja strana je vrlo slična kao kod prethodnog modela i na njoj se nalazi kamera od 5Mpix u gornjem delu, Asus logo u centralnom, a uz levu i desnu ivicu prisutni su stereo zvučnici.

Vrlo smo zadovoljni kvalitetom izrade oba tablet uređaja. Upotrebljeni su različiti materijali pri izradi, međutim, oba tableta su vrlo čvrsta i ugodna za korišćenje. Iako se osetno razlikuju cenovno, razlike u kvalitetu izrade su minimalne ili uopšte ne postoje.

Displej

Displej je jedan od velikih diferencijatora između ova dva tablet uređaja. Povoljniji ME102A poseduje IPS displej rezolucije 1280x800 piksela, dok ME320C ima IPS displej sa 1920x1200 piksela, što je u skladu sa vremenom i cenovnim rangom. Kod oba tablet uređaja displej ima odlično raspoređeno i jako osvetljenje, ali razlika u kvalitetu prikaza je očigledna kada se gledaju jedan pored drugog.
Kod ME102A bela boja više vuče na sivkastu nijansu, dok je pikselizacija blago primetna kada se displej zagleda izbliza. Uglovi vidljivosti su prilično dobri, što je očekivano za IPS, i promena boje je vrlo mala dok se tablet gleda pod oštrijim uglom.

Displej kod ME320C je za svaku pohvalu, jer je kvalitet prikaza na zaista visokom nivou. Bela boja je izrazito bela, dok su ostale jarke i odličnog intenziteta. Oštrina prikaza je vrlo impresivna, budući da se radi o rezoluciji od 1920x1200 piksela. Gledajući iz svih uglova u displej tableta, primetili smo da promena u kvalitetu prikaza, takoreći, ne postoji.
Napomenuli bi da ME102A ne poseduje senzor za automatsko prilagođavanje jačine osvetljenja, pa se mora ručno podesiti na fiksnu vrednost. Ovo nije velika mana, ali smatramo da je lux senzor nešto što je danas obavezno, pogotovu za tablet od 10 inča.

Softver

Oba modela tableta dolaze sa Android 4.2.2 operativnim sistemom koji je blago izmenjen u odnosu na kod kompanije Google. Oba modela dolaze sa zanimljivim aplikacijama kompanije Asus, koje se mogu naći i na drugim Asus tablet uređajima.

Navešćemo nekoliko aplikacija:

App Locker, verujemo, će biti vrlo zanimljiva aplikacija mnogima, jer omogućava da zaključate bilo koju aplikaciju i na taj način se spreči nedozvoljen pristup, na primer, porukama, kameri, galeriji, fajl menadžeru i sličnom. Za pokretanje aplikacije će uvek tražiti šifru koju ste prethodno uneli i na taj način će ograničiti pristup korisnicima.
App Backup je jednostavna aplikacija koja omogućava da napravite bekap instaliranih aplikacija i povratite ih kada želite. Ovo je korisno u slučaju da želite da podelite aplikaciju sa nekime ili želite da upamtite dokle ste stigli u nekoj igri i kasnije vratite to stanje aplikacije.
Audio Wizard je aplikacija koja omogućava promenu zvučnih profila, tačnije, u pitanju je ekvilajzer sa predefinisanim modovima poput Power saving, Gaming mod, mod za filmove i drugo.
Asus Splendid će biti zanimljiv onima koji vole da kalibrišu boje kako njima odgovara. Pomoću ove aplikacije moguće je promeniti temperaturu boja, nijanse, zasićenost i moguće je aktivirati Vivid mod u kome su boje nešto jače i „življe“.
Asus Artist je aplikacija, svojstvena za ME320C, koja će vam dozvoliti da pokažete svoju kreativnost crtanjem. Ona može biti zanimljiva svima, naročito mlađim generacijama.
Razlike u softveru između ME102A i ME320C su minimalne, po neka aplikacija više na skupljem modelu, poput pomenute Artist aplikacije, ali ništa značajno.

Kamera

ME102A poseduje zadnju kameru rezolucije 2Mpix, dok je prednja kamera od 1.2Mpix. Kod ME320C se nalazi kamera od 5Mpix na zadnjoj strani, dok je na prednjoj, takođe, 1.2Mpix.

ME102A se ne može pohvaliti zadovoljavajućom kamerom, već naprotiv. Fiksni fokus (da, autofokus je odsutan) čini da makro fotografije ispadnu mutne, dok su fotografije u kojima se slikaju udaljeni objekti zadovoljavajućeg kvaliteta za postavljanje na društvenim mrežama. Modul kamere u ovom tabletu može snimati maksimalno u 720p rezoluciji sa stabilnim brojem frejmova koji je ~25FPS. Kvalitet videa pri dobrom osvetljenju je solidan, ali ne odskače od kvaliteta fotografija.
ME320C, nasuprot povoljnijem modelu, može napraviti prilično dobre fotografije u uslovima sa dobrim osvetljenjem. Ni makro, ni fotografije udaljenih objekata mu ne zadaju problem. Snimanje videa je moguće u 1080p rezoluciji i prosečnog je kvaliteta, što i nije loše. Broj frejmova je uvek oko 30FPS, što je vrlo dobro.
Prednja kamera kod oba modela je od 1.2Mpix, sa mogućnošću pravljenja fotografija u 1280x800 piksela i snimanja videa u 720p. Iako je vidljiva razlika u kvalitetu modula, one nisu previše različite. Obe se mogu koristiti za fotografisanje autoportreta u nižoj rezoluciji (za avatare ili manje sličice za postavljanje na društvene mreže) i za to su dobre. Kvalitet videa pri video četu je solidan i u uslovima sa lošijim osvetljenjem, što je najbitnije, jer je to glavna namena prednjoj kameri.

Autonomija baterije

ME102A dolazi sa baterijom kapaciteta 3950mAh, što je možda malo za tablet sa ovom dijagonalom displeja. Međutim, sa prosečnim korišćenjem baterija izdrži oko 6 sati neprekidnog korišćenja, što nije loše uz kratko igranje igara, gledanje filmova, pregled internet stranica, čitanja vesti, učestvovanje na forumima, itd.

ME320C poseduje prilično veću bateriju kapaciteta 6760mAh i, proporcionalno, duže trajanje. Uz normalno korišćenje tableta koje smo naveli iznad, baterija istraje oko 8 sati, što je vrlo dobar rezultat.

Performanse

Kao što smo već pomenuli, ME102A baziran je na novom Rockchip RK101 čipsetu i poseduje četvorojezgarni procesor radnog takta od 1.6GHz, odličan četvorojezgarni Mali-400MP4 grafički čip i 1GB RAM-a. U pitanju je zaista moćan čip koji pruža odlične performanse u svakoj situaciji, pa i u najzahtevnijim igrama.
ME320C poseduje Intelov Z2560 čipset sa Atom dvojezgarnim procesorom na 1.6GHz. Ovaj procesor ima HyperThreading mogućnosti, pa pomoću te tehnologije svako jezgro deli na 2 virtuelna, pa efektivno radi kao da je četvorojezgarni. Uz PowerVR SGX544MP2 i 2GB RAM memorije, ovaj tablet postiže impresivne rezultate u testovima i pruža odlično iskustvo pri korišćenju.

FullHD rezolucija kod ME320C je na neki način bila hendikep, pa je zbog razlike u rezolucijama ekrana, ME102A je u većini testova postigao bolje rezultate. Ipak, oba tablet uređaja su se pokazala izuzetnu sposobnost obrade 2D i 3D podataka, što je za svaku pohvalu.

Zaključak

Asus je još jednom pokazao da se cena i performanse mogu uklopiti i da se mogu napraviti odlični tablet uređaji po prihvatljivoj ceni. ME102A, iako je lošiji u nekim segmentima kada se poredi sa skupljim modelom, je odličan uređaj sam po sebi. Realna kritika ostaje kada je u pitanju kvalitet zadnje kamere. Ali odlična izrada, vrlo dobar displej i izuzetne performanse pri korišćenju čine ovaj tablet vrlo dobrim izborom. ME320C je smešten u takav cenovni rang gde je izbor kvalitetnih tablet uređaja zaista veliki, ali on se ističe vrhunskim FullHD IPS displejem i odličnim Intelovim procesorom koji čini da su performanse, čak i u najvećoj rezoluciji, vrlo dobre.

Uređaje na test ustupio WinWin lanac prodavnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: