Gedžeti: Evolucija bez revolucije

U godini pred nama može se očekivati evolucija postojećih uređaja i operativnih sistema, a posebno Windows 8 koji će postati sve dominantniji operativni sistem, smatra izvršni direktor Tech Lifestyle magazina, Marko Tanasković.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Petak, 04.01.2013.

13:37

Default images

Kako je Tanasković kazao Tanjugu, prethodnu 2012. godinu obeležili su upravo Android i Windows 8. Što se tiče Androida, on je nastavio da živi u pametnim telefonima i tabletima, ali i jednoj novoj kategoriji "fobleta", odnosno hibrida ova dva uređaja, koga karakteriše ekran između pet i sedam inča, objasnio je Tanasković.

"Ova platforma je sve više prisutna i u nekim uređajima za koje ne bismo očekivali da imaju operativni sistem, kao što je fotoaparat recimo, ili razni dodaci koji na primer običan televizor mogu učiniti pametnijim", kazao je on.

Kada je u pitanju Windows 8, Tanasković smatra da je ta platforma, čija je bitna karakteristika mogućnost korišćenja na ekranima osetljivim na dodir, prilično "podigla prašinu", što je koristilo kompaniji Microsoft.
Beta/AP
Ovo je, prema njegovim rečima, uticalo na jednu novu pojavu, koja će se nastaviti i tokom 2013 godine, a to je sve veći broj notebook računara sa ekranima osetljivim na dodir.

Uređaj koji je svakako obeležio godinu za nama je Samsung Galaxy S3 - "najbolji telefon ove kompanije do sada", koji je i u Srbiji imao toliki bum da je to bilo fascinantno, kaže Tanjugov sagovornik.

I drugi proizvođači, kao naprimer HTC, imali su telefone po performansama slične ako ne i malo bolje, međutim Samsung je uspeo da se predstavi kao relevantan proizvođač potrošačke elektronike.

Tanasković je podsetio i na Apple, koji je u protekloj godini izbacio na tržište dugo očekivani iPhone 5, ali i iPad Mini i iPad 4, koji ipak nisu doneli neke revolucionarne novine kao neki raniji proizvodi.
Kada je reč o uređajima koji su popularni u svetu a kod nas nisu "zaživeli", Tanasković je naveo iPhone koga još nema zvanično na srpskom trzištu, ali i čitač elektronskih knjiga Kindle, kompanije Amazon, koji je već izašao u nekoliko serija i generacija.

U 2013. godini Tanasković ne očekuje neku revoluciju, već, kako kaže, više evoluciju proizvoda, koji će sve više i više dobijati funkcije koje im možda nisu svojstvene.

Kao što je fotoaparat dobio operativni sistem u 2012., tako možemo u 2013. godini očekivati da neki drugi proizvodi postanu "pametniji", dodao je on.

Osim toga, u ovoj godini možemo očekivati sve više i više uređaja sa ekranima osetljivim na dodir, čemu će posebno doprineti Windows 8, pa će, pored telefona i tableta, biti sve više notebookova, ali i "all in one" računara.

PROČITAJTE: Najpopularniji gedžeti u 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: