Hoće li klasični iPod umreti?

Da ga nije bilo, Apple ne bi bio tako moćan i jak kao što je danas. Hoće li ga se odreći? Ili će ipak preživeti?

Izvor: T-Portal
Podeli

Popularni Appleov plejer sledećeg meseca će napuniti deset godina. Već neko vreme se govori da će ga kompanija iz Kupertina ugasiti. Nemojte žaliti za njim - nastaviće da živi u uređajima sa ekranom na dodir, piše PCMag.

Apple prodaje četiri modela iPoda: mali dvogigabajtni Shuffle, Nano sa ekranom osetljivim na dodir, Classic sa 160 GB memorije i Touch, koji kreće s osam gigabajta.

To je još uvek najpopularniji uređaj za reprodukciju audio i videozapisa na tržištu, ali više nije krava muzara kakva je nekad bio. Pre pet godina kompaniji je donosio čak polovinu prihoda, dok se sada vrti oko osam posto.

Njegovu su ulogu preuzeli iPad i iPhone, a njihova popularnost utiče na pad prodaje iPoda.

Već se priča kako bi do kraja godine proizvodnja modela Shuffle i Classic trebalo da bude ukinuta. Glasina ima smisla. Classic je jedini iPod koji još koristi hard disk (ostali koriste flash memoriju).

Shuffle je, pak, uvek bio problematičan zato što nije imao ekran. Ubije li ga Apple zaista, Nano će postati najjeftiniji iPod, s početnom cenom od 150 dolara (50 dolara skuplje od Shufflea).

No, nije to prvi put da se Classicu proriče smrt. Očekivalo se da će proizvodnja prestati još prošle, pa se to nije dogodilo.

Ali, Apple ga nije ni nadogradio. Umesto toga, zadržao je isti model po istoj ceni.

Classic je iPod najvećeg kapaciteta, pa ima rezona ostaviti ga u ponudi kao jeftinije rešenje za korisnike s velikim muzičkim apetitima. Idući uređaj u toj klasi košta gotovo 150 dolara više.

Gedžeti

Novi HTC Desire

Stvari se brzo i ozbiljno menjaju, prošle godine Desire bio je vrh HTC-ove Android ponude, danas je njegov naslednik klasu ispod.

Gedžeti ponedeljak 25.07. 12:11 Komentara: 15
strana 1 od 2 idi na stranu