Novi HTC Desire

Stvari se brzo i ozbiljno menjaju, prošle godine Desire bio je vrh HTC-ove Android ponude, danas je njegov naslednik klasu ispod.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2011.

12:11

Default images

HTC Desire pojavio se prošle godine kao rodonačelnik nove visoke klase HTC-ovih Android telefona, formalno naslednik Legenda, ali suštinski nova sprava napravljena na istim osnovama kao i Google Nexus One.

Iako je nedugo zatim HTC u SAD "objavio" 4,3-inčni Evo, a nakon njega i globalno Desire HD, Desire do ove godine nije dobio suštinskog naslednika.

Pomenuti 4,3-inčeri postavili su nove standarde i pomerili limite za klasu iznad, a ovogodišnje osveženje ponude znači i zvanično penzionisanje Desirea, koja menja novi model istovetnog imena sa dodatnim "S".

Unibody

Magična reč kada je u pitanju hardverski redizajn koji je doneo Desire S je "unibody", što će reći da je HTC Desire updateovao novim kućištem koje je zapravo jedan komad aluminijuma. Pristup unutrašnjosti realizovan je plastičnim poklopcem na dnu uređaja sa zadnje strane, a istovetna površina postavljena je i na vrhu na kojoj su postravljeni zadnja kamera i blic.

Kako je Gingerbread uklonio potrebu za poslednjom realno potrebnom funkcijom trackpada (postavljanje kursora u tekstu), HTC je Desire S projektovao bez pomenute stvari, što je otvorilo mogućnost za smanjenje pre svega dimenzija. Širina i debljina uređaja slične su prethodniku, ali je Desire S skoro za pola centimetra kraći.
Uklanjanje trackpada rezultovalo je pojednostavljivanjem prednje površine na kojoj dominira površina koja objedinjuje ekran i kapacitivne dugmiće. U poređenju sa Desireom ovo je novi koncept koji za osnove ima jednostavnost i jednobraznost površina.

Novi je i osećaj pri rukovanju novim Desireom koji je odličan, budući da je unibody almininijum skoro pa nepogrešivo dobar recept kada su ugođaj i robusnost u pitanju. Ovde do izražaja dolaze manje dimenzije što znači lakše držanje u poređenju sa prethodnikom.

HTC je ovde uradio sjajan posao, kako zbog toga što je Desire S sam po sebi odlično realizovan u ovom kontekstu, tako i zato što je trebalo ne razočarati, na kvalitet već naviknute, vlasnike Desirea.

SLCD

Reč, odnosno akronim koji u određenoj meri razbija magiju je SLCD što znači da je HTC nastavio sa ugrađivanjem istog ekrana kao kod prethodnika. Tačnije, u prvo vreme Desire je plasiran sa AMOLED ekranom koji je kasnije zamenjen Super LCD primercima.
To praktično znači da Desire S ostaje na istom kada je ekran u pitanju, što je ruku na srce maksimum koji HTC pruža u ovom trenutku budući da u sve svoje telefone ugrađuje SLCD ekrane.

Oni definitvno "završavaju posao", ali u vreme kada Samsung na više od godinu dana starom Galaxy S-u nudi bolji Super AMOLED ekran (da ne govorimo o zapanjujuće dobrom Super AMOLED Plus ekranu koji stiže uz Galaxy S II).

Ostatak opreme

Ono što je takođe ostalo isto je kamera zadnja kamera od 5Mpx, ali je nova VGA kamera na prednjoj strani telefona.
Unutrašnjost u smislu procesora i memorije je unapređena novom generacijom čipa (Qualcomm Snapdragon MSM8255, Adreno 205 grafika) koji radi na istoj frekvenciji (1GHz), uz 768 megabajta RAM-a i gigabajt interne memorije.

Gingerbread (Android 2.3) se podrazumeva, a na njemu se isporučuje HTC Sense 2.1, što znači da se Sense 3.0 mora tražiti u sledećoj klasi telefona.

Podjednako dobar

Kada su u pitanju lakoća i ugođaj pri rukovanju, HTC je napravio spektakularan posao, jer unibody aluminijum i pola centimetra manje od prethodnika, Desire S čine jednom od najboljih Android sprava koju je HTC smislio.
Na slici (s leva na desno): HTC Desire, HTC Desire S
Desire S će u većini situacija izaći na kraj sa svim zadacima, igranje je zahvaljujući novoj grafici nešto bolje nego što je to bilo slučaj sa prethodnikom. Trajanje baterije je prosečno i za trenutne standarde zadovoljavajuće, intenzivno korišćenje svih kapaciteta uređaja znači svakonoćno punjenje. Nešto selektivnije korišćenje može produžiti vek baterije i na dva dana.

Ono na čemu se ostalo na istom su ekran i kamera, koji su sada postali standard za, ako je tako možemo nazvati, višu ekonomsku klasu HTC-ovih Android telefona.

Prema tome, iako se radi o odličnom updateu, Desire S je u isto vreme sam po sebi podjednako dobar i konkurentan model, verovatno prvi izbor iz HTC-ove ponude za sve kojima je Sensation previše u bilo kom smislu.

Uređaj na test ustupio Telenor.

Autor: Ivan Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: