Samsung Galaxy Tab 10.1v - na testu

Na "v" u imenu naročito je važno obratiti pažnju, služi za raspoznavanje Galaxy Tabova 10.1 pre i posle drugog iPada.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2011.

11:09

Default images

Samsung je na ovogodišnjem Mobile World Congressu (MWC) predstavio novu iteraciju Galaxy Tab uređaja, a ovog puta radilo se o pravom tabletu (prvi Galaxy Tab bio je istini za volju više uvećani telefon nego tablet) sa ekranom od 10,1-og inča, dvojezgranim Nvidia Tegra 2 procesorom i naravno Androidom 3.0.

Dve nedelje kasnije Apple je predstavio iPad 2, koji je specifikacijama i cenom naterao Sasmung da ponovo razmisli o svojoj spravi. Razmišljanje je rezultovalo novom verzijom koja je nasledila ime i oznaku, dok je prvi model, predstavljen pre drugog iPada dobio "v" nakon 10.1.

Novi model tanji je od "starog" za 2,3 milimetra, što je ujedno i 0,3 mm manje od iPada 2. 10.1 ima masu od 565 grama, 10.1v 599, što je u oba sličaja manje od iPadovih 600 u najlakšoj izvedbi.

Novi pak ima kameru od 3 Mpx, što je čitavih 5 manje od 10.1v. Razlika u dizajnu očigledna je, a kako sve to izgleda u realnosti moraćemo da sačekamo da 10.1 stigne kod nas. Za sada, na domaće tržište stigao je 10.1v.

Izrada i ekran

Samsung nastavlja tradiciju aplsolutne dominacije platike kao materijala izbora kada je izrada uređaja u pitanju. Galaxy Tab 10.1v sastavljen je od tri plastične površine, različito obojene i teksturisane.

Zadnja površina ujedno je i najzanimljivija, kako iz aspekta ideje tako i izrade. Radi se o matiranoj, tamnoj, sitno teksturisanoj plastici na čijoj sredini se nalazi okrugla pločica sa Samsungovim logoom, iznad koje su kamera i blic.
Sama površina izgleda sigurno i kvalitetno, a pozitivan utisak ostaje i nakon držanja uređaja budući da već sama tekstura omogućava odlično prijanjanje i lakše rukovanje. Stvar je dodatno unapređena, makar kada je korišćenje u horizontalnoj orjentaciji u pitanju, udubljenjima koja polurkužno kreću od ivica ka sredini, taman na mestu gde je težište držanja uređaja.

Zadnja površina sa prednjom spojena je bočnom sivom ravnom plastikom, ali ovaj deo izgleda nešto plastičnije u poređenju sa pozadinskim delom. Na bočnim stranama su svi tasteri i konektori, a shodno praksi koju Honeycomb uvodi, nema sistemskih tastera spreda (home, menu, back, search).
Ekran je standardne dijagonale i rezolucije (10,1 inč, 1280x800 piksela), ali je zahvaljujući veoma tankom pojasu koji ga okružuje uređaj izuzetno optimalnih dimenzija (246mm x 170mm x 10,9mm), što je u poređenju sa Honeycomb tabletima koje smo imali prilike da probamo sa nijansu manje od Xooma i za nešto veću nijansu (čitavih 2cm kraći, 1cm uži i 2mm tanji) manje od Transformera. Ovakve dimenzije uz prijatnu pozadinu 10.1v čine izuzetno lakim i prijatnim za korišćenje.

Da se vratimo na ekran. Samsung je odlučio da ugradi TFT ekran, koji kada se sve sabere i podeli daje oštru sliku pristojnog intenziteta i živosti boja. Govori se da će Samsung u 10.1 ugrađivati nove i superiorne PLS ekrane.

Ostalo

Pomenuti dvojezgarni Nvidia Tegra2 procesor radi na 1GHz, uz 1GB RAM-a. Model koji smo imali na testu ima 16GB interne memorije koju nije moguće proširivati dodatnim memorijskim karticama.
Pozadinska kamera snima fotografije od lepih 8Mpx, dok prednja ima kapacitet od 2Mpx. HD video snimanje i reprodukcija u ovakvoj postavci se podrazumevaju.

Android

Galaxy Tab 10.1v pogoni Android 3.0 Honeycomb, što povlači sve prednosti i mane trenutnog stanja u Android tablet svetu. Kao i u slučaju ASUS Eee Pad Transformera tokom testiranja pojavio se problem sa instalacijom programa van SAD-a.

Kako stvari stoje, problem, ma koliko neverovatno bilo, još nije rešen. Kada bi mogle da se instaliraju imalo bi smisla govoriti o nedostatku aplikacija, a uz najbolju volju da probamo one koje jesu optimizovane za tablete nismo uspeli (TweetComb na primer).

Updatea na 3.1 koji bi trebalo pre svega da stabilizuje i ubrza stvari za sada nema ni u najavi, 10.1 podeljen na Google I/O-u ga je dobio.

Zaključak

Pitanje svih pitanja nameće se samo, budući da je nemoguće govoriti o 10.1v, a ne pomenuti ili uporediti ga sa 10.1. Oba imaju svoje prednosti upoređeni na papiru, ali već sada činjenica da je "Google I/O" 10.1 dobio Android update tera na slutnju da će 10.1v brzo biti zaboravljen, ako već nije.
Vodafone UK otvorio je sezonu zamene 10.1v sa 10.1, te je novi i tanji model jedini Galaxy Tab koji ovaj operater nudi. Američki Verizon takođe se sprema za prodaju novog modela.

U Srbiji je 10.1v pak realnost, a indicija da li će i kada 10.1 stići nema. Ukoliko pretpostavimo da će ga u nekom trenutku biti, glavni aduti 10.1v su činjenica da je dostupan sada i odmah i da ima osetno bolju kameru od 10.1.

Uređaj na test ustupila je kompanija Vip Mobile.

Autor: Ivan Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: