Savitljivi papirni telefon

Istraživači Human Media laboratorije kanadskog univerziteta Kvins iz Ontarija napravili su potpuno funkcionalan savitljivi smartfon od elektronskog papira.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2011.

13:38

Default images

Poput svojih debljih rođaka u krutom pakovanju, papirfon može da poziva i prima pozive, pušta muziku i služi za čitanje e-knjiga. Međutim, za razliku od njih, prilagođava se obliku džepa ili torbice, a neke radnje može da izvodi tako što ćete ga savijati na određene načine.

„Ovaj računar izgleda, ostavlja utisak i radi kao parčence interaktivnog papira“, kaže njegov tvorac, Roel Vertegal, direktor pomenute laboratorije. „Savijete ga da bi radio kao mobilni telefon, pravite mu zečje uši da biste okretali strane ili pišete po njemu olovkom.“

Uređaj ima savitljivi ekran dijagonale 9,5 cm (3,7 inča) napravljen od e-papira kompanije E-Ink, ispod kojeg je savitljivo štampano kolo s rezistivnim senzorima savijanja. Ti senzori omogućavaju da se telefon programira da prepoznaje različite vrste savijanja koja potom rezultuju postupcima kao što je pregledanje menija, pozivanje, biranje pesama ili izvođenje neke druge funkcije.

Kad se ne koristi ovaj papirni telefon ne troši struju. Vertegalov tim je napravio i sličan uređaj, nazvan Snaplet, koji se može nositi kao traka na podlaktici. Radi kao sat kad je savijen konveksno (oko ruke), postaje lični digitalni pomoćnik kad je ravan, a može se koristiti kao telefon kad je savijen konkavno.

Tehnologija je rezultat saradnje Univerziteta Kvins i Univerziteta Arizone, a zvanično predstavljanje ima danas, konferenciji posvećenoj interakciji računara i ljudi (Computer Human Interaction, CHI 2011) u Vankuveru.

Vertegal kaže da je ovo budućnost i da će za pet do deset godina sve izgledati i pružati sličan ugođaj poput njihovog uređaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: