"Guglfon" na testu

Prvi Samsung među Google potpisanim Android spravama ujedno je u prvi svoje vrste koji je stigao kod nas.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

12:59

Default images

Iako ne pravi telefone i verovatno ih nikada neće ni praviti, ieđu stotinama modela Android uređaja ipak se može pronaći nekoliko koje je potpisao sam Google.

Radi se o telefonima namenjenim programerima i pasioniranim ljubiteljima koji Android žele onakav kakvim ga je Google zamislio, bez mešanja proizvođača i operatera. Takvih do sada kod nas nije bilo (HTC Magic jeste iz iste familije, vrlo je sličan, ali nije isto što i Android Dev Phone 2, a takvu praksu prekida Nexus S, poslednja izvedba “Guglfona”, koju je za Google napravio Samsung.

Nexus S ujedno je i prvi telefon sa Androidom 2.3.

Super LCD

Čekanje se u našem slučaju delimično isplatilo, budući da su nakon nekog vremena počele da se pojavljuju verzije sa Super LCD ekranom, umesto Super AMOLED-a koji je inače predstavljen kada se Nexus S pojavio.

Po svoj prilici nema konkretnih pravila o tome koja tržišta dobijaju S-AMOLED a koja SLCD ekrane, pošto ponude za neke od zemalja i operatera koje Google navodi na svom sajtu za Nexus S sadrže modele sa jednim ili drugim ekranom.

U Srbiji se Nexus S prodaje sa SLCD ekranom, u Hrvatskoj pak sa Super AMOLED-om. Inače, radi se o ekranu dijagonale 4 inča i rezolucije od 480x800 piksela.

Ova razlika ujedno je i jedina u odnosu na “original”, što praktičnim jezikom rečeno znači da su boje na Nexus S-u kupljenom u Srbiji nešto manje žive nego što bi bile da je u pitanju Super AMOLED ekran. Sve ostalo je isto, mada je SLCD verzija “teža” za 11 grama, što je ukupno 140.
Pomenuta različitost u tehnologijama nije jedina karakteristika Nexusovog ekrana. Njegova površina blago je zakrivljena na oba kraja, što je Google predstavio kao “contur display”, te ceo uređaj karakteriše zakrivljenost prednje strane. Na zadnjoj strani pak je zadržana karakteristična izbočina na dnu, istovetna onoj na modelu Galaxy S.

Sve ovo zajedno trebalo bi da olakša rukovanje, kako kada je telefon u ruci tako i prilikom telefoniranja, što dobrim delom i jeste tačno. Ipak, reklo bi se da je glavna zasluga za lako rukovanje zadnji deo sprave, budući da je uporedni test sa uređajem ravnog ekrana otkrio da zakrivljenost Nexus S ne čini specijalno lakšim za korišćenje. Tačno je da je takav kakav je prilagođeniji licu tokom telefoniranja, ali gornja ivica na kojoj je slušalica ume da bude neudobna kada su duži razgovori u pitanju.
Nexus S izrađen je veoma dobro, prednja površina je napravljena iz jednog dela, što znači da su kapacitivni dugmići i ekran ispod iste površine. Sa zadnje strane je u osnovi sjajna crna plastika, sa “šarom” u vidu sive, na kružiće izbušene površine i logoima dveju kompanija koje su priredile ovu spravu. Sve ovo zajedno je kompaktna i robusna celina, a ukoliko nemate problem sa zakrivljenim momentima i sjajnom plastikom, dobre su šanse da vam se Nexus S dopadne.

Telefon je opremljen sa dve kamere, zadnjom od 5 megapiksela, koja na žalost još uvek ne snima HD video (veruje se da bi Google trebalo da omogući ovo kroz neki od budućih updateova), a tu je u i prednja VGA kamera.

Ostatak hardverske specifikacije svodi se na Hummingbird processor (1GHz Cortex A8) i vrlo dobar grafički čip, pola gigabajta memorije, 16GB integrisanog storagea (nema slota za memorijsku karticu), podršku za N bežični standard, te NFC čip.

Google Android

Iako su svi Android telefoni zasnovani na jednoj istoj softverskoj platformi, većina proizvođača i dobar deo operatera u manjoj ili većoj meri modifikuje korisnički ugođaj koji pruža fabrička verzija operativnog sistema.
Pristupi su različiti, pa HTC i Samsung na primer imaju sopstvene korisničke interfejse i aplikacije, dok se drugi odlučuju na dodavanje aplikacija ili zamenu pojedinih delova sistema (launcher na primer). Nexus S, za razliku od većine, nema ništa od ovoga, već se isporučuje sa osnovnom, izvornom, fabričkom ili kako god želite da nazovete Android onakav kakav je kada ga Google zapakuje.

To znači da se Nexus S isporučuje bez ikakvih softverskih dodataka, sve što dobijete je onako kako je kada je Android izašao iz Googleove fabrike. Ono što je veoma dobra strana činjenice da se Google brine za vas su redovni updateovi, te će Nexus S uvek imati najsvežiji Android, prilično brzo nakon što se nove verzije objave.

Ovo, nažalost, još uvek nije slučaj sa ostalim Android uređajima, a dešava se da proizvođači nikada ne prirede upgrade za neke modele.

Zaključak

Iz ugla uobičajenog potrošača mobilnih tehnologija Nexus S nije ništa naročito novo. Još jedan ozbiljno brz i dobro izrađen telefon, veoma sličan modelu Samsung Galaxy S koji se kod nas pojavio relativno davno.
Upravo to može biti glavna dilema prosečnog kupca, budući da se radi o istom procesoru i memoriji, istoj veličini i kameri, sličnoj masi, uz tu razliku da Galaxy S ima Super AMOLED ekran (sa Gorilla zaštitnim staklom) i slot za SD karticu, dok Nexus S ima SLCD ekran, nema slot za karticu, ali ima najsvežiji fabrički Android.

Ako ste pak pasionirani ljubitelj ili ljubiteljka platforme, bavite se programiranjem za Android ili uživate u istraživanju ili razvoju ROM-ova, Nexus S je obećana zemlja za vas. Uređaj je podrazumevano otključan te mu možete raditi praktično sta hocete, bez rizičnih procedura koje se mogu završiti fatalno po vašu spravu.

Da je stigao pre dva ili tri meseca Nexus S bio bi solidna senzacija, ovako je samo još jedan na listi teško priuštivih sprava prosečnom domaćem kupcu.

Ako već planirate da izdvojite ozbiljnu sumu za telefon, možda nije loša ideja sačekati dvojezgarne qHD zveri (aka HTC Sensation, Samsung Galaxy S II ili Motorola Atrix) koje valja očekivati narednih meseci i čije će karakteristike verovatno imati i naslednik aktuelnog Guglfona.

Autor: Ivan Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: