Samsungov Android

U stopu prateći HTC, Samsung je na domaće tržište plasirao svoju uzvedbu Android sprave. Nakon Magica i Heroa, Samsung se na prvi pogled čini kao povratak u realnost, budući da su telefoni sličih obrisa već neko vreme tu.

Ivan Jelić

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

12:26

Default images

Samsung Galaxy, odnosno i7500, za razliku od HTC tandema nudi Telenor uz svoje post pejd pakete, čime MTS ostaje jedini operater koji u ponudi još uvek nema Andorid telefon(e). Kako su proizvođačko-distributerske specifikacije već neko vreme online, ovoga puta fokus je na iskustvu koje ostaje za korišćenjem dotične sprave.

Spolja

I da na njemu nema logoa proizvođača, delovi sekunde bili bi dovoljni za shvatanje o čijoj se spravi radi. Galaxy je nešto zaobljeniji u odnosu na ono što se obično identifikuje kao Samsungov karakteristični dizajn, s tim što je osetno tanji od slajdera pošto nema mehaničke tastature. Ekran je dijagonale 3,2 inča, ispod kog je smeštena većina komandi. Aparat je prilično dobro sklopljen, što znači da nema krckanja prilikom korišćenja i pritiska na kućište, kao ni praznog hoda bilo kog tastera, bez obzira na poziciju. Izuzetak opšte dobre ocene u ovom kontekstu je "home" taster koji iz nekog razloga izaziva vibracije donjeg dela aparata prilikom pritiska. Sam taster je, čini se, pozicioniran delimično nespretno (između tastera za prekid poziva i "back") i neobeležen.

Samsung je odustao od trackballa koji postoji na oba HTC-a dostupna kod nas, već se za navigaciju mogu koristiti tasteri oko tastera "OK". Trackball je svakako elegantnije rešenje, ali ne i previše jak argument, pošto je realna potreba za njim, a samim tim i za Samsungovim tasterima, mala. Mnogo veća potreba je zaključavanje i otključavanje telefona što je Samsung pokušao da reši posebnim dugmetom.

Taster za zaključavanje i otključavanje aparata smešten je na desnoj ivici, nešto više od tastera sa kameru/foto-aparat. Ideja je slična primenjenoj na Nokiji 5800, uz tu razliku da se na Samsungu taster pritiska, za razliku od Nokije gde se radi o kliznom mehanizmu. Zamisao kao takva ima smisla (višemesečno korišćenje Nokije 5800 svedoči da je ovakav taster vrlo zgodan), ali je realizacija delimično zakazala. Zaključavanje je momentalno što je dobro, međutim otključavanje telefona ume da potraje između dve i tri sekunde. Da stvar bude još komplikovanija, ovo vreme ume da varira u zavisnosti od broja pokrenutih aplikacija, drugim rečima opterećenja telefona.

USB i 3,5mm audio konektori pozicionirani su na gornjoj ivici telefona.

Plastika od koje je sprava napravljena je prosečna, uz tastere koji odaju utisak nešto jeftinije izrade, što je rezultat kombinacije teksturisane plastike i metalizirano obojenih oznaka.

Unutra

U Galaxy je ugrađen kapacitivni AMOLED ekran, koji za razliku od Andorid konkurencije može prikazati 16 miliona boja, u istoj rezoluciji (320 x 480 piksela). U praksi, milioni boja znače više nijansi što omogućava pruža prijatniju i "življu" sliku. Prostora za primedbe u ovom kontekstu jednostavno nema.

Kamera je makar za blic ispred konkurencije, uz rezoluciju fotografija od 5Mpx.

Prostor za smeštanje podataka raspoređen je nešto drugačije nego što smo navikli kod HTC-a, što znači 8GB interne memorije i slot za mikro SD karticu kapaciteta do 32GB. Dobar kapacitet i potencijal se tu zaustavljaju, s obzirom da Galaxy ima 128MB RAM-a što je donja granica za Android.

Samsung je zadržao bazičnu postavku Andorida verzije 1.5, koja uz blago brendiranje od strane Telenora pruža sve što od "vanilla" Andorida treba očekivati. Nema dodatnih programa kao što je to slučaj sa HTC-ovom "regularnom" izvedbom (što znači ne-Sense varijantu), a izostala je u podrška sa Exchange koja postoji na HTC-ovim verzijama.

Sve zajedno

U paketu sa telefonom dobijaju se slušalice sa mikrofonom, punjač, USB kabl i futrola.

Kada se sve sabere i podeli, Galaxy je sasvim konkurentna sprava na tržištu. Po svemu viđenom, a u kontekstu Android konkurencije, čini se da ciljnu grupu deli sa HTC Magicom. Oba telefona pripadaju istom cenovnom rangu, Magic je nešto bolje izdrađen, ima više memorije i zaokruženije pakovanje Androida, dok Galaxy ima superiorniji ekran (Magicov TFT, u odnosu na Galaxyjev, prikazuje svega 65 hiljada boja) i kameru, 3,5mm audio konektor i veći prostor za memoriju (32GB SD + 8GB ugrađeno).

Subjektivni utisak je upravo takav, srećom, sve "Androide" na našem tržištu moguće je probati. Dok ostali proizvođači ne primete naše tržište Galaxy ostaje neophodan "checkpoint" u izboru Andorid telefona u Srbiji.

Pogledajte detaljnu ponudu Telenorovih paketa dostupnih uz Samsung Galaxy.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: