Samsung miCoach

Partnerstvo Adidasa i Samsunga rezultiralo je stvaranjem mobilnog telefona miCoach (F110) koji je različit od konkurenata po ugrađenom uređaju predviđenom “da bude lični trener tokom svakog trčanja, bez obzira da li ste potpuni početnik ili profesionalac”.

Pripremio: Aleksandar Stojanović

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2008.

08:20

Default images

Na veoma zanimljivoj jednodnevnoj prezentaciji u Valensiji predstavnici Samsung Elektroniksa i nemačkog giganta u proizvodnji sportske opreme, Adidasa, predstavili su ovaj spoj tehnologije i usavršenih metoda treninga u trčanju.

“Ovo je prvi muzičko sportski mobilni telefon, i što je najvažnije to je prvi uređaj koji vam daje informacije, unapređuje vaš trening baš u trenutku dok trčitite. To ne može ni jedan drugi uređaj na svetu, kaže Erik Lidke, podpredsednik Adidas marketinga.

Upotreba malog novajlije na tržištu mobilnih telefona nije komplikovana. Desetine novinara iz čitavog sveta moglo je da ga testira trčeći prstenom oko Palate umetnosti Kraljice Sofije u španskoj luci.

Pre trčanja u kompjuterski program na www.micoach.com unesete osnovne podatke . Neophodno je upisati datum rođenja, težinu…da li ste početnik, rekreativac ili profesionalac. Takođe, potrebno je da navesti koji je cilj koji želite da postignete. Da li je to gubljenje 10 kilograma težine ili želja da se istrči distanca od 10 kilometara ili možda čak maraton...za profesionalce čak postoji mogućnost da pokušaju da poboljšaju svoj rezultat!

Kada uradite taj deo, izlazi se na stazu. Za levu patiku, između pertli, zakači se plastični čip veličine malo veće kovanice. Njegova uloga je da meri razdaljinu i broj koraka u vremenskom intervalu. Potom se oko grudi stavi pojas koji meri broj otkucaja srca u minuti i šalje podatke u miCoach. To je verovatno ključni deo uređaja jer korisnika čuva u okviru predviđenih „granica“.Za telefon su povezane slušalice koje lako i jednostavno pristaju svakom korisniku. Posle zagrevanja, na dugmencetu na slušalicama, startuje se program. Telefon, odnosno specijalizovan uređaj u njemu, pamti podatke. USB kablom se kod kuže povezuje sa kompjuterom na pomenutoj adresi. Kada miCoach dobije osnovne informacije o fizičkim sposobnostima kao i mali EKG test kompjuter izbacuje program zasnovan na mogućnostima i željama korisnika koji se potom šalje nazad u telefon. Proces je jednostavniji nego što u prvi mah izgleda. Program vam pravi raspored i plan vežbanja u danima koje ste označili kao „trening dane“ uvek računajući da se ne premorite i ne iscrpite u toj meri da vam nikada više ne padne na pamet da trčite.

Raspored se lako menja ukoliko planiranog dana zbog drugih obaveza niste mogli vežbate i u samo nekoliko sekundi pravi se novi raspored.

„Mi znamo šta kupci žele od telefona, a ovim poduhvatom dajemo im novu mogućnost koja će nas približiti novoj ciljnoj grupi, odnosno njihovom životnom stilu, kaže Ih Li, podpredsednik marketinga Samsung telekomunikacija.

Tokom trčanja iz telefona stižu najpotrebnije informacije. O vremenu proteklom od starta trčanja, potrošenim kalorijama, trening zoni u kojoj se nalazite kao i koliko još vremena morate da ostanete u zoni u kojoj ste.

Tokom trčanja, kontrolišući rad srca i zamor, iz telefona stižu informacije da li da ubrzate ili usporite. Podaci se objavljuju prilikom svake promene zone, u određenim vremenskim intervalima a ukoliko ih niste dobro čuli ili želite najnovije informacije dovoljno je da dva puta lagano dlanom udarite po tastaturi i dobićete poslednje podatke.

Program ima 99% tačnosti bez obzira na kojoj podlozi trčite. Naravno, tokom treninga možete da se javljate na telefonske pozive. Telefon nudi mogućnost izbora muzike (po izboru proizvođača ili ličnom) koja ima važan udeo u treningu.

U Valensiji je bio i čuveni fudbalski trener Žoze Murinjo. Kao promoter Samsunga i Adidasa (prihod sa ovakvih događaja uvek daje u dobrotvorne svrhe) prekinuo je petomesečnu komunikaciju sa medijima da bi prisustvovao predstavljanju miCoach-a.

„Moram da priznam da sam lenj i bavim se tek osnovnom fizičkom aktivnošću. Ja kao promoter Samsunga i Adidasa ne mogu da govorim loše o ovim firmama ali ja sam čovek koji ne laže. Ili ću prećutati nešto ili reći istinu. Ovog puta vam zaista govorim istinu. MiCoach je sjajan proizvod a ja želim da poboljšam svoju kondiciju, pogotovo jer ne radim već nekoliko meseci. Testirao sam ga i nije me mrzelo da istrčim predviđenu razdaljinu u tempu i po savetima koje sam primao iz miCoach-a tokom trčanja. Ako ćete iskreno, ja sam uneo program i od sutra počinjem da ga koristim. MiCoach (igra reči, „maj kouč“) će biti moj trener, završio je Murinjo izazvavši smeh prisutnih.
Trčati sa miCoachom je zaista zabavno i što je najvažnije daje osećaj sigurnosti. Usklađujući sposobnosti sa ciljevima koji su postavljeni tog dana. Trčite samouvereni da ćete uraditi savršeni trening jer niti ćete se preterano iscrpeti niti uraditi manje nego što je potrebno.

To je uređaj namenjen individualnim mogućnostima korisnika a svesni da je baš tako nemate potrebu da se trkate sa bilo kim znajući da ispunjavanjem programa idete korak napred ka željenom cilju.

Telefon je lagan. Zvuk muzike jasan a glas (muški ili ženski, po izboru) koji daje podatke prijatan i umirujući.

Po nezvaničnim informacijama miCoach će u Evropi koštati oko 450 evra a u Srbiji u dvogodišnjem paketu jednog od mobilnih operatera 270 evra sa svom potrebnom dodatnom opremom.

Telefon poseduje još zanimljivih “dodataka” kao naprimer sliku na displeju karakterističnu za zemlju u kojoj se nalazite. Za Španiju je to Sagrada Familia, za Francusku Ajfelov toranj…Urađena je i mogućnost za Srbiju. U trenutku pisanja teksta nije bilo poznato koja je to fotografija.

MiCoach model biće dostupan u Nemačkoj i ostalim evropskim zemljama od sredine marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: