Dell Streak

Ako biste se našli ispred sprave sa ekranom od pet inča, slušalicom i mikrofonom, gde biste je pre smestili: među tablet računare ili mobilne telefone?

Ivan Jelić

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2010.

10:43

Default images

Osnovna dilema u slučaju dotične sprave svodi se na to da će vam pored Streaka trebati manji mobilni telefon ili veći tablet računar.

Kako tvrde u Dellu, istraživali su i shvatili da je sprava sa ekranom od 5 inča optimum za konzumaciju internet sadržaja i multimedije u pokretu, uz mobilnost koju veći uređaji ne mogu da ponude.

Ponuda

Ukoliko za trenutak ostavimo filozifsku dilemu u vezi upotrebljivosti Streakovog form fakora i okrenemo se kvalitetu i izvedbi, stvar je prilično jasna.

Streak je napravljen od crne plastike, sjajan spreda, mat sa strane i pozadi. Sjajna plastika, inače poznata kao katalizator jeftinog utiska, čini odličnu celinu sa velikim ekranom, te bez obzira na stanje ekrana izaziva pozitivne impresije.

Sa desne strane, kada se koristi u horizontalnoj orjentaciji koja je default, nalaze se tri kapacitivna tastera, koji nisu pravili probleme tokom probnog perioda.

Levo su prednja kamera i slušalica, iza je kamera od 5 megapiksela sa dual led blicom i zvučnik.
Dijagonala ekrana od skoro 13 centimetara u slučaju Streaka znači širinu celog uređaja od nešto preko 15, visinu nešto manje od 8, i debljinu, odnosno bolje rečeno "tankoću" od oko jednog centimetra. Uz zaobljene ivice i zakrivljenu gornju površinu po kraćim stranama, taj centimetar izleda manje, odnosno Streak izgleda tanji nego što realno jeste.

Pomenuti ekran je TFT rezolucije 800x480 piksela, sa multitouch sposobnostima. Iako se za toliku dijagonalu moglo očekivati više piksela, budući da HTC Desire na 3,7 i Samsung Galaxy S na 4 inča imaju istu rezoluciju (da ne pominjemo iPhone 4), ovoliko koliko ih je posao obavljaju sasvim pristojno.

Ekran bi trebalo da je izuzetno otporan na ogrebotine i fizička oštećenja, za šta je zaslužan sloj "Gorilla stakla".

Kamera, kao što je već pomenuto, snima fotografije rezolucije 5 megapiksela. Kvalitet fotografija je diskutabilan, što znači da će nezahtevnim korisnicima verovatno biti sasvim u redu, dok bi ovi drugi i dalje trebalo da računaju na foto aparat.

Procesor na jedan gigaherc (Qualcomm QSD 8250 Snapdragon) i pola gigabajta memorije znače da je Streak "Gingerbread ready", mada bi i Froyo za početak bio više nego dovoljan.

Donut

Dok obećani upgrade na Android 2.2 Froyo ne stigne, Streak ostaje u prošlosti. Iako se radi o sada već prastaroj verziji 1.6, Dell je pokušao da inovira i iskoristi veliki ekran bolje nego što bi to bilo moguće sa vanilla instalacijom Androida.

Najznačajnije promene u odnosu na podrazumevanu organizaciju Androidovog interfacea je integracija svih kontrola u onaj deo koji inače znamo kao notifikacioni meni. On je izdeljen na više delova, te samo jedan obavlja njegovu tradicionalnu funkciju. Dugme u levom uglu je, ustvari, meni sa aplikacijama koji je izmenjen tako da omogućava izdvajanje često korišćenih aplikacija, dok se deo pored njega odnosi na radne površine.

Tu se opet srećemo sa Dellovom nadogradnjim, što znači klizni broj radnih površina koje je moguće dodavati i uklanjati tokom rada. Dodir ekrana u delu sa indikatorima mreže i stanja baterije nudi meni za podešavanje istih, što na "običnom" Androidu nije moguće.
Dell se nije zaustavio u pomenutim kontekstima, već je unapredio i nekolicinu sistemskih aplikacija poput kontakata i audio playera, reklo bi se u pozitivnom smeru. Integracija sa popularnim društvenim mrežama prisutna je takođe, a ne bi trebalo zaboraviti ni tastaturu koja je u horizontalnoj orjentaciji produžena za numerički deo.

Kucanje na Streaku je uprkos dimenzijama i dalje posao za palčeve, u obe orjentacije. U horizlntalnoj je nešto teže, budući da je potrebno prekakati numeričku tastaturu.

Tako zaokružen Android 1.6 uspeva da ostane aktuelan, uz inovacije koje upotrebljivost pomeraju napred.

Sve ili ništa

Ako se još za koji momenat manemo filozofske dileme sa početka, Streak je bez problema moguće proglasiti jednom od najzanimljivih Android spava na domaćem tržištu trenutno. Razlog za to su dobra izrada i dizajn, obilje hardverskih resursa, uz inovacije na softverskom nivou, koje bi i Google mogao da pogleda malo bolje, ako još nije. Ipak, kvalitet u ovom slučaju nije jedini presudan.

Dell pokušava da plasira proizvod za koji još uvek nije sigurno da postoji tržište. Šta više, još uvek se, kako u stručnoj tako i u potrošakoj javnosti, čuju glasovi za nam tablet kao takav zapravo uopšte nije potreban. Budući da je Streak između, stvar je dodatno komplikovana. U telefonskom svetu, modeli najbliži Streaku imaju ekrane dijagonale 4,3 inča. Sa druge strane, Archos je jedan od retkih, ako ne i jedini, koji nudi tablet sa ekranom od 5 inča (mada se u poslednje vreme fokusiraju na modele od 7 i 10 inča), dok većina (Samsung, LG, Toshiba, Apple) sprave koje plasiraju ili planiraju da plasiraju na tablet tržište imaju ekrane od 7 inča pa na više.

Upotrebljivost kao takva, važna je, ako ne i presudna u slučaju Dellove sprave. Streak je zato stavljen u sredinu između HTC Desirea i iPada, ne bismo li stekli što bolji utisak o upotrebljivosti uređaja, odnosno uvid u to čije će poslove Streak preuzeti.
Rezultat u kućnim uslovima je očekivan budući da je nazapostavljeniji u ovoj grupi bio HTC Desire. Streak se pokazao kao apsolutno adekvatna zamena za Desire, uz generalno bolji ugođaj zahvaljujući velikom ekranu. Sa druge strane, za većinu, ako ne i sve akcije (surf, email, video i sl.) za koje je trebalo birati između iPada i Streaka, iPad se pokazao kao apsolutno bolji izbor.

Dodavanje mobilnosti u ovu konstalaciju stvari čini nešto komplikovanijim. Streak nije moguće nositi u džepu tako lako kao Desire, te je rezultat, u svim situacijama koje podrazumevaju najviši nivo mobilnosti, bio u korist Desirea. Šta više, Desire je osetno lakše koristiti jednom rukom. Sa druge strane, Streak je opet otpadao u svim momentima kada je bilo vremena i situacije u kojoj ga je moguće izvaditi iz torbe, jer su takve prilike bile dobre i za iPad.

Jasno je da su iPad i Desire korišćeni kao personifikacija konkurencije i da se umesto njih može zamisliti bilo koja druga sprava iz iste familije. Samsung Galaxy S sa ekranom od 4 inča mobilniji je od Streaka skoro koliko i Desire, dok će Galaxy Tab sa svojih 7 inča opet biti bolji izbor kao što je i iPad.

Prema tome, čini se da će Streak svoje mesto pronaći među korisnicima kojima njegove dimenzije neće biti prepreka za veliku mobilnost. U tom slučaju one jesu razlog više. Ukoliko je, pak, tablet računar glavni motiv za kupovinu, Streak će svojom mobilnošću teško parirati ostalim prednostima koje nude ekrani od 7 inča pa na više.

Dell Streak u ovom momentu nije moguće kupiti preko mobilnih operatera, a cena od distributera do distributera varira između 61 i 65 hiljada dinara. Uređaj je na test ustupila kompanija ASBIS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: