Dodir po dodir - pogodak

Pored dosta modela kod kojih su pravljeni kompromisi, sa najvećim iščekivanjem smo očekivali upravo top modele koji su u vreme promocije objedinjavali sve raspoložive funkcije. Pored modela FSC Loox T830, jedan od takvih modela bio je HTC P3600, koji je doneo sve - jak procesor, 3G, WiFi i, uz upgrade firmwarea, GPS. Sa velikim nestpljenjem čekali smo njegovog naslednika, a to svakako nije TyTN2 - integrisana tastatura donosi težinu, pa TyTN model nije zgodan za nošenje u džepu sakoa. Naslednik P3600 nudi upravo ono što smo želeli: poboljšanje funkcija sa smanjivanjem težine.

Autor: Marko Savković
Izvor: PC Press

Podeli

Kao treći u seriji Touch modela, na test je stigao model HTC Touch Cruise koji, osim olakšanog upravljanja prstom, poseduje GPS prijemnik i softver za navigaciju. Tanak je (110*58*16 mm) i lak (130 grama) pa postaje dobar kandidat neki od džepova - možda se zato uz njega ne dobija futrola za nošenje na pojasu. Obrada je glossy, a ekran od 2.8" osetljiv na dodir prostire se preko cele prednje strane na kojoj se nalaze i kružni navigacioni taster koji, osim standardnih funkcija i čet tastera, poseduje i mogućnost kružnog pomeranja - umesto točkića na modelu P3600. Izostao je trackball koji je zamenjen klasičnim tasterom. Na prednjoj strani se nalaze i tasteri za uspostavljanje i prekid veze, pokretanje programa za navigaciju i džepnog IE-a. Tastera koji odgovaraju opcijama na ekranu nema - predviđeno je da se do njih dolazi direktnim izborom prstom ili stylosom sa ekrana. Prvi utisak korišćenja ovakvog ekrana je odličan, omogućen je lakši pristup uglovima ekrana, ali je glossy površina idelana za skupljanje otisaka prstiju.

Sa leve strane je taster za pokretanje fotaparata koji donosi autofokus. Tu je i slot za microSD memorijsku karticu do koje je moguće doći bez vađenja baterije. Gornji deo desne bočne strane bez dodatnih funkcijskih tastera na prvi pogled deluje prazno ali Touch pristup podrazumeva odricanje od klasičnih tastera koliko god je to moguće. Sa desne strane su tasteri za pozivanje glasovnih komandi kao i klizač za pojačavanje zvuka. Pozadina i delovi stranica izrađeni su od veoma prijatne crne mat plastike nalik na model Touch. Za univerzalni konektor izabran je blago modifikovani miniUSB - svi kablovi i uređaji koje imamo rade na ovom modelu, ali se proizvođač zaštitio da se periferije za njega ne koriste na uređajima drugih proizvođača. Na poleđini se, osim mesta za eksternu GPS antenu, nalazi i otvor za 3 Mp, a na prednjoj strani je VGA kamera za video razgovore. Zahvaljujući pravilnijem i manje zaobljenom obliku ovog modela, stylus je nešto duži i bolje leži u ruci.

Novi procesor i više memorije

HTC je zadržao Qualcomm MSM7200 procesor koji radi na 400 MHz, a imali smo prilike da ga isprobamo još na modelima Touch Dual i TyTN2. Za svaku pohvalu je i količina raspoložive memorije: Cruise raspolaže sa 128 MB RAM-a i 256 MB ROM-a. Kombinacija ovog procesora i raspoložive memorije obezbeđuje normalan rad svih isprobanih programa a za smeštanje muzike, filmova kao i mapa za navigaciju preporučujemo što veću microSDHC karticu (ovaj model podržava i kartice od 8 GB).

Podržani su Bluetooth 2.0 i WiFi 802.11g za bežični prenos podataka i povezivanje sa periferijskim uređajima. Kao i kod modela TyTN2, GPS prijemnik je deo čipseta pa su performanse identične, a lociranje pozicije je prilično brže u odnosu na model P3600. Još jedna od razlika u odnosu na model TyTN2 je i FM radio. Podržan je HSDPA sa 384 kbps za upload i 3.6 Mbps za download kao i quad band GSM. Sa baterijom od 1350 mAh, u normalnoj upotrebi (što je podrazumevalo i povremeno povezivanje putem HSDPA) autonomija rada je bila dva dana.

Uz WM 6 isporučene su i dodatne aplikacije: HTC Home na today ekranu prikazuje korisne informacije i nudi mogućnost pokretanja omiljenih programa, organizovanih u četiri taba. HTC je implementirao i aplikaciju za upravljanje pokrenutim programima (tasks), koja je optimizovana za korišćenje prstom. Ikone u gornjem statusnom baru WM6 često su previše sitne za izbor prstom, pa je HTC omogućio da se ova zona zumira. TouchFLO je u punom pogonu: prevlačenjem prsta od HTC logotipa ka vrhu ekrana pojavljuje se animirani meni sa devet najčešće korišćenih kontakata koji se vide kao slike (slike se unose kroz Outlook kontakte ili direktno). Kada preko ovog ekrana prstom prevučemo sdesna ulevo, dolazimo do izbora šest često korišćenih opcija: e-mail, SMS/MMS, IE, Tasks, Comm Manager i kalendar. Treća strana ove virtuelne kocke, do koje se prelazi prevlačenjem prsta sa desne na levu stranu sadrži tri opcije - za reprodukciju muzike, slika i videa.

Pored standardne ponude softvera uz ovaj model dolazi Adobe Reader LE, Opera browser kao i odličan RSS reader. Camera Album je aplikacija za pregled slika koja koristi sve prednosti TouchFLO tehnologije, slike je moguće "listati" kao na iPhoneu a odgovarajućim kružnim pokretima prsta moguće ih je rotirati i zumirati. Aplikacija je intuitivna i veoma brzo smo se na nju navikli, a pretpostavlja se da će svi budući modeli imati ovu ili unapređenu verziju Camera Albuma.

HTC Touch Cruise dolazi sa Tom Tom 6 programom za navigaciju koji je od strane korisnika širom sveta visoko ocenjen. Nažalost, mape Srbije su i dalje u beta fazi, pa treba razmisliti o alternativama. Od distributera smo uz uređaj dobili odličan iGO o kome je bilo reči u prethodnim brojevima "PC"-a a na našem tržištu je prisutan i Garmin sa svojim odličnim softverom za Windows Mobile platformu.

HTC Touch Cruise je all-in-one uređaj koji podržava sve aktuelne standarde bežičnog povezivanja i komunikacije sa mobilnim operaterima. Korišćenjem TouchFLO tehnologije upravljanja prstom umanjuje značaj (ponekad ipak potrebnog) stylus-a i povećava efikasnost u svakodnevnom radu. Uz male dimenzije i odlične performanse, ovaj uređaj stoji rame uz rame sa modelom HTC TyTN2 - a koji ćemo izabrati zavisi samo od potrebe za tastaturom. Dok sa nestrpljenjem očekujemo naslednika (nadajmo se sa VGA ekranom) zaključujemo da P3600 može da se sprema za penziju...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu