Nokia drži 40% tržišta mobilniih

Nokia, najveći svetski proizvođač mobilnih telefona, ostvarila je u čevrtom kvartalu 2007. povećanje dobiti za 44 odsto. Neto dobit finske kompanije u četvrtom tromesečju prošle godine iznosio je 1,84 milijarde evra ili 47 evrocenti po akciji, što nadmašuje očekivanja Blumbergovih analitičara koji su predviđali dobit od 1,51 milijarde dolara.

Podeli

Prihodi kompanije porasli su za 37 odsto na 15,7 milijardi evra.

Tržišni udeo Nokije bio je u četvrtom kvartalu veći nego zajednički udeo Motorole, Samsunga i Soni Eriksona, njenih najvećih konkurenata.

Samsung i LG ciljaju visoku klasu mobilnih

Samsung Electronics i LG Electronics ozbiljno ciljaju visoku klasu mobilnih telefona. Te dve kompanije su došle do zaključka da korisnici često više cene funkcionalnost i dizajn od cene.

Zvaničnici kompanije Samsung navode da kompanija planira da proda oko 50 miliona mobilnih telefona skupljih od 200 dolara u ovoj godini. Očekuje se da će Samsung prodati oko 200 miliona mobilnih telefona u 2008. Poređenja radi, u 2007. godini je južnokorejski gigant prodao 161.1 milion mobilnih telefona i trenutno drži drugo mesto na svetskom nivou.

LG ima slične planove - oko 40 miliona telefona skupljih od 200 dolara. Pri svemu tome, LG planira da ukupno isporuči oko 100 miliona mobilnih telefona, tako da će telefoni više klase u njegovim isporukama imati značajniji udeo. LG trenutno drži peto mesto top liste proizvođača mobilnih telefona. Kompanija očekuje da će se u ovoj godini u zemljama u razvoju potražnja za mobilnim telefonima više klase povećati za oko 50 procenata.

Gedžeti

Podcast: iPad Pro 10.5 [Foto]

U potrazi za odgovorom na pitanje svih pitanja razgovaramo o novom iPadu sa novim ekranom. Da li je novi iPad Pro dostojna zamena za laptop, da li se i zašto ponoviti novom verzijom vladara tržišta tableta preko 200 dolara.

Gedžeti sreda 16.08. 12:26 Komentara: 9

Otišao iz BGD i izumeo tanjir koji će promeniti budućnost ishrane

Nikola Vučićević je brzo shvatio da je za njegov profesionalni život bolje da ode iz Srbije, pa je sa suprugom Jelenom otputovao u Čikago gde danas živi i radi. Po struci je grafički dizajner, ali trenutno usavršava jedan od svojih najnovijih proizvoda, pametan tanjir Heart Plate. Zapravo, reč je o tri tanjira koji treba da odgovore današnjim izazovima u ishrani ljudi – jedan je biorazgradiv, drugi keramički, a treći pametan. Nikola je za “B92” govorio o svom izumu i objasnio kako tačno funkcioniše Heart Plate.

Gedžeti četvrtak 29.06. 09:07 Komentara: 39

Voćni senzor za bolju svežinu voća

Senzor u obliku voća ubuduće bi mogao da bude od velike pomoći kargo kompanijama. Uređaj čiji izgled, oblik i veličina podsećaju na pravo voće, pakuje se zajedno sa voćem tokom transporta i pažljivo meri njegovu temperaturu.

Gedžeti petak 24.03. 14:15 Komentara: 0
strana 1 od 61 idi na stranu