VB: Apple optužen za izbegavanje poreza

Prema pisanju britanskog dnevnog lista Daily Mail, Apple izbegava da plati punu sumu za porez u Velikoj Britaniji koju duguje za poslednju fiskalnu godinu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2012.

13:21

Default images

U članku piše da je Apple zaradio 6 milijardi funti (oko 9,5 milijardni dolara) ali da je platio samo 10 miliona (oko 16 miliona dolara) za porez - što je daleko ispod standarda u VB.

Prema dokumentima za 2010. iz Appleovih maloprodajnih objekata do kojih je list došao, ispostavlja se da je kompanija platila manje za porez te godine nego što je standardno za tu vrstu biznisa u VB.

Pomenuti dokumenti pokazuju da je Apple platio 3,79 miliona funti (6 miliona dolara) za prihod u maloprodaji od 500 miliona funti (800 miliona dolara).

„Stručnjaci kažu da je ukupna prodaja Appleovih proizvoda u VB mnogo veća od prikazane i procenjuju da ona iznosi oko 10 odsto od svetske zarade - 63 milijarde funti (blizu 100 milijardi dolara) na godišnjem nivou”.

Daily Mail takođe navodi da Apple „vrda” u plaćanju poreza u SAD. Navodno, Apple je platio porez od 25,3 odsto, iako je po zakonu dužan da plati 35 odsto. Kompanija je to obrazložila činjenicom da ima „neraspodeljene prihode iz inostranstva” koje planira da drži „na neodređeno vreme”.

Članak je objavljen u trenutku kad je vrednost Applea prešla cifru od 600 milijardi dolara, što je novi rekord za kompaniju.

Apple nije jedina IT kompanija koja je na meti kritika zbog izbegavanja britanskih poreza; u tom konktekstu pominju se još Google i Amazon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: