Revolucija u prevozu na pomolu - Hyperloop

Naučnici se nadaju da će u uskoro u vakumskim cevima prevoziti ljude brzinama većim od 1000 kilometara na sat.

Tehnopolis

Izvor: Jutarnji.hr

Ponedeljak, 10.05.2021.

11:30

Revolucija u prevozu na pomolu - Hyperloop
Foto: slava296 / Shutterstock.com

U pustinji severno od Las Vegasa, proteže se 500 metara duga cev DevlLoop test poligona na kojem su u novembru 2020. prvi put prevezeni ljudi, navodi jutarnji.hr. Usprkos maloj distanci uspeli su da postignu brzinu od 172 km/h.

Kompanija Virgin Hyperloop, među čijim su partnerima i Virgin Group Richarda Bransona, razvija tehnologiju za putničke kapsule koje bi jurile do 1200 kilometara na sat kroz gotovo vakuumske tunele koristeći magnetsku levitaciju.
Foto: shutterstock.com
Pre pola godine, čast da budu prvi putnici futurističkog voza Hyperloop-a pripala je Joshu Giegelu, šefu tehnološkog razvoja kompanije, te Sari Luchian, direktorki odeljenja za "iskustvo putovanja". Hrabri duo vozio se u kapsuli XP-2 koja služi za testiranja prije komercijalne upotrebe.

Kapsule će primati 28 ljudi i moći će se prilagoditi za duge i kratke udaljenosti te prevoz tereta. Giegel predviđa početak komercijalne upotrebe najranije 2027. "Takav način prevoza će uneti revoluciju u putovanje, kao što su to već učinili automobili, vozovi i avioni", rekao je Giegel. Na ideju o "vakumskom vozu" prvi je početkom 1900. došao znanstvenik Robert Goddard. Francuska je 60-ih i 70-ih pokušala razviti Aerovlak, ističe se u tekstu jutarnji.hr u tekstu. Interes je ponovo podstakao poduzetnik Elon Musk 2013.

Virgin Hyperloop planira da izgradi mrežu tunela kojima bi se povezali najveći svetski gradovi. Prvo se planira razvoj putničke linije u Indiji, čiji je transportni sistem preopterećen, a potom u Saudijskoj Arabiji, kojoj nedostaje infrastruktura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: