Novo ćirilično pismo: Pravljeno i za internet i za štampu

Novo ćirilično pismo sa četiri fonta predstavljeno je danas, a može da se koristi i na internetu i u štampi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Izradu ovog pisma je omogućila Fondacija "Registar nacionalnog internet-domena Srbije" (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar. Autorka fontova je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Stojadinović, a fontove je moguće besplatno preuzeti ovde.

Novo pismo pogodno je za upotrebu i u štampi i na internetu, iako je rađeno prevashodno imajući u vidu upotrebu na internetu, kako naglašava rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija RNIDS-a Predrag Milićević.

Osim toga, izuzetno dobro se prikazuje i čita na malim ekranima, kakvi su ekrani pametnih telefona putem kojih najčešće pristupamo internet-sadržajima, naglasila je Olivera Stojadinović, autorka fontova.

Problem pri upotrebi ćirilice u Vordu je što se za pojedina slova koriste oblici ruske ćirilice, čak i kad fontovi imaju srpska ćirilička slova, jer ta slova najčešće podržavaju samo profesionalne aplikacije za tekst i grafiku, rekla je docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti Ana Prodanović.

Ćirilički internet-domen .SRB je naš drugi nacionalni domen i, posle ruskog .RF, to je drugi internet-domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012.

Još neke primere možete da vidite u galeriji ispod:

Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo
Foto: Promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.