Novo ćirilično pismo: Pravljeno i za internet i za štampu

Novo ćirilično pismo sa četiri fonta predstavljeno je danas, a može da se koristi i na internetu i u štampi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 29.01.2020.

14:26

Novo ćirilično pismo: Pravljeno i za internet i za štampu
Foto: Promo

Izradu ovog pisma je omogućila Fondacija "Registar nacionalnog internet-domena Srbije" (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar. Autorka fontova je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Stojadinović, a fontove je moguće besplatno preuzeti ovde.

Novo pismo pogodno je za upotrebu i u štampi i na internetu, iako je rađeno prevashodno imajući u vidu upotrebu na internetu, kako naglašava rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija RNIDS-a Predrag Milićević.

Osim toga, izuzetno dobro se prikazuje i čita na malim ekranima, kakvi su ekrani pametnih telefona putem kojih najčešće pristupamo internet-sadržajima, naglasila je Olivera Stojadinović, autorka fontova.

Problem pri upotrebi ćirilice u Vordu je što se za pojedina slova koriste oblici ruske ćirilice, čak i kad fontovi imaju srpska ćirilička slova, jer ta slova najčešće podržavaju samo profesionalne aplikacije za tekst i grafiku, rekla je docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti Ana Prodanović.

Ćirilički internet-domen .SRB je naš drugi nacionalni domen i, posle ruskog .RF, to je drugi internet-domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012.

Još neke primere možete da vidite u galeriji ispod:
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: