Dulićev sajt od 25.000eu

Faksimil ugovora između Ministarstva životne sredine Olivera Dulića i firme Logik internet iz Niša, kao i izjava Bojana Đurića, državnog sekretara u pomenutom ministarstvupotvrdio, potvrdili su ono što je objavila nevladina organizacija Koalicija za nadzor javnih finansija – da je Dulićevo Ministarstvo za izradu sajta o akciji "Očistimo Srbiju" platila oko 25.000 evra.

Autor: M. Vidić, Izvor: Vreme

Podeli

Obelodanjivanje tog podatka u roku od nekoliko sati izazvalo je žestoku reakciju javnosti ("Očistimo Srbiju, počnimo od Dulića", jedna je od reakcija na izveštavanje o ovoj temi) i brojna pitanja, među kojima je glavno: da li zaista takav sajt košta 25.000 evra?

Faksimil ugovora overenog 22. aprila 2010. godine koji je dostavljen "Politici" pokazao je, konkretno, da se Ministarstvo obavezalo da će izradu sajta www.ocistimosrbiju.rs preduzeću Logik Internet iz Niša platiti 2.561.013 dinara, u to vreme oko 25.000 evra.

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je Dulića da objasni zašto je za uslugu čija je tržišna vrednost, prema njihovim navodima, 1.000 evra, odobrio plaćanje 25 puta većeg iznosa. Odgovor na to dao je "Politici" Bojan Đurić, državni sekretar u pomenutom ministarstvu, koji je, inače, uz Nikolu Savića, direktora firme Logik Internet, potpisao ugovor.

Državni sekretar je, naime, objasnio da je portal rađen u programu CMS, "što je malo ozbiljniji kompjuterski jezik od onog koji se primenjuje za obične sajtove" - što je netačno, ne samo zato što CMS nije program, već i zato što za sada nije upotrebljen u izradi sajta.

Takođe, Đurić je dodao da će na portalu "građani moći da nađu mape i podatke o lokacijama deponija, dok će opštine imati dostupne informacije o kapacitetima ostalih lokalnih samouprava", ali nije objasnio zašto toga na sajtu nema ni devet meseci od potpisivanja ugovora sa Logik Internetom.

Đurić je, govoreći o ugovoru, pomenuo da će sajt biti završen za nekoliko dana. Sajt koji trenutno postoji na adresi www.ocistimosrbiju.rs je poludovršen i "neispoliran", skroman i jednostavan, i bar po sadržaju koji se na njemu nalazi, ne stiče se utisak da je tražio svakodnevni rad kojim bi se mogla opravdati cena od 25.000 evra, a naročito ne da je na njemu nešto rađeno devet meseci.

Cena izrade sajta u Srbiji, inače, kreće se od 200 evra u jednostavnoj izvedbi "na crno", preko 1000 evra koliko bi na primer koštao jednostavniji sajt u nekom preduzeću, pa do oko 5000 evra za komplikovan, interaktivan i zahtevan sajt. Sigurno da neki vrede i koštaju 25.000 evra, ali Očistimo Srbiju ne deluje da je ni blizu toga.

Postoji tu još nekoliko detalja. Firma Logik internet prema podacima Agencije za privredne registre, osnovana je godinu dana pre potpisivanja ovog ugovora, i u 2009. godini ukupno pet zaposlenih ostvarili su prihod od 2.711.000 dinara – tek nešto malo više od iznosa ugovora sa Ministarstvom životne sredine koji su zaključili već sledeće godine.

S obzirom na to da je firma u trenutku kada je poslala ponudu Ministarstvu postojala tek godinu dana, bilo bi zanimljivo videti koji su sve prethodni poslovi navedeni kao reference.

Da li firma zaista postoji tek od 2009, nije jasno. Na istoj adresi gde posluje Logik Internet, nalazi se i preduzeće Logik poslovna rešenja koje je, prema podacima Agencije za privredne registre, osnovano istog dana kad i Logik Internet, dakle marta 2009.

Na sajtu www.logik.rs, firme Logik poslovna rešenja, međutim, stoji da je preduzeće zvanično osnovano 2003. godine, a da su Logik programi prisutni na našem tržištu još od devedesetih godina i da preduzeće uspešno sarađuje i sa klijentima iz SAD-a, Engleske, Irske, Nemačke i Kanade.

No, vratimo se faksimilu. U njemu stoji da je ponuda Logik Interneta upućena 30. marta, a izabrana kao najpovoljnija u postupku javne nabavke male vrednosti 6. aprila. Ministarstvo se obavezalo da deset dana po zaključenju ugovora kao avans isplati trećinu ugovorene sume, odnosno 768.340 dinara, a ostatak u roku od deset dana po ispostavljenoj fakturi i kvalitetno izvršenoj usluzi.

Đurić nije znao da odgovori da li je novac isplaćen do kraja. S obzirom na to da portal nije završen, ne bi trebalo da jeste.

Đurić je "Politici" rekao i da je procedura poštovana i da su ostale ponude koje su dobili bile mnogo nepovoljnije, čak da je jedna iznosila više od 40.000 evra.

On je pokušao da objasni i zašto je toliko važan ovaj portal: "Na njemu će građani moći da nađu mape i podatke o lokacijama deponija, dok će opštine imati dostupne informacije o kapacitetima ostalih lokalnih samouprava. To je važno zato što one imaju obavezu da se udruže i formiraju regionalne deponije i sisteme za upravljanje otpadom. Da bi znali s kim da se udruže od graničnih opština, moraju znati ko ima koliko smeća, koliko kamiona i kakvu opremu na njima, koliko zaposlenih i koja je njihova struktura, broj i vrste sudova i kontejnera za razne vrste smeća.

Takve podatke oni do sada nisu uspevali da prikupe zbog loše uzajamne komunikacije. Kada portal bude završen nijedna od njih neće moći da kaže kako nije imala dovoljno podataka da bi mogla da zatvori sistem upravljanja otpadom. A to je nužno i zbog naših građana i zbog obaveza prema Evropskoj uniji. Zato je ovaj portal važan i vredi tih para".

Pretpostavimo i da to zaista jeste realna, tržišna cena izrade sajta, dobijena kao ponuda javne nabavke male vrednosti. Opet ostaje pitanje kako je moguće da se na sajtu gotovo ništa nije dešavalo devet meseci, a onda će odjednom, prema najavi Đurića, biti završen u roku od nekoliko dana.

Pitamo se i da li je novac uplaćen u celosti firmi Logik Internet, a ponajviše se pitamo da li je Ministarstvu životne sredine ovako nešto zaista trebalo u vreme krize, besparice i besposlice.

Napomena:

Nakon objavljivanja ovog teksta redakciji Tehnopolisa javio se Veljko Radovanović iz firme Logik poslovna rešenja d.o.o. koja se u tekstu pominje.

On navodi da je firma Logik d.o.o. osnovana je 2003. godine, a jedan od vlasnika bio je i Nikola Savić, sada vlasnik firme Logik internet d.o.o. Logik d.o.o. je početkom 2009. godine, po međusobnom dogovoru likvidiran, a sva prava i obaveze preuzela je nova firma Logik poslovna rešenja d.o.o.

Firma koja je izradila sajt www.ocistimosrbiju.rs, Logik internet d.o.o., osnovana je takođe 2009. godine, dobila je, tada, pravo da delimično koristi resurse sajta logik.rs, koji je u vlasništvu kompanije Logik poslovna rešenja. Sa njega su kasnije uklonjeni svi sadržaji koji nisu povezani sa firmom Logik poslovna rešenja koja je vlasnik domena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.