12 saveta za bolje korišćenje Googlea

Mislili ste da znate sve male tajne Google web pretraživača? Huffington Post je sastavio listu trikova u kojoj će se sasvim sigurno pronaći i pokoji za koji niste do sada znali. Bilo da je reč o konverziji valuta ili tek potrebi za traženjem definicije neke reči, Google je tu da pomogne.

Podeli

Neretko pri čitanju i/ili pisanju nam zatreba definicija reči, a iako Google obično zna da prepozna reč i pruži definiciju odmah po njenom ukucavanju, ukoliko korisnik otkuca 'define:' pre traženog pojma, šanse su da će odmah biti prikazano “stablo informacija” vezanih uz njega.

Ponekad vam je osim uobičajene pretrage za pojmovima potrebno pretraživanje po tačno napisanom redosledu reči, a to je vrlo jednostavno izvesti. Dovoljno je tek tražene reči staviti pod navodnike.

Moguće je i isključiti određene reči iz pretrage. Tražite neki recept bez određene namirnice? Dovoljno je staviti '-' pre svake reči koju želite da isključite iz pretrage.

Tražite određeni proizvod po tačno određenom cenovnom iznosu? Dovoljno je otkucati ime proizvoda i najviši i najniži iznos razdvojiti sa dve tačke '..'.

Pretraživanje je moguće napraviti i po stranicama. Valja otkucati 'site:', nakon čega treba umetnuti web adresu (bez potrebe za pisanjem www), staviti razmak i reči koje se traže na toj adresi.

Google je dobar i za popunjavanje “praznina”. Dovoljno nepoznate pojmove zameniti zvezdicom '*' tokom pretraživanja pa čak i kada je reč o celim rečenicama.

Ako tražite tačno određenu vrstu dokumenta, pretraživač iz Mountain Viewa će vas i u tome zadovoljiti. Tražite PowerPoint prezentaciju? Otkucajte pojmove za pretraživanje i nakon toga dodajte 'filetype:PPT' (ili druge ekstenzije po želji).

Kuvate, a za kompjuterom ste? Postavite tajmer! Sve što je potrebno jeste da napišete “set timer for” i unesite broj minuta u pretraživač, a Google će vas obavestiti kada vreme istekne.

Ako vam ne ide matematika, svakako pokušajte da iskoristitite mogućnosti Google pretraživača. Da li vam treba računanje procenata ili pak rešenje kompletnih formula, Google uskače u pomoć.

Naručujete stvari iz inostranstva i pitate se koliko bi to moglo da košta u dinarima? '12.99 dollars to RSD' radi bez problema, a u slučaju da otkucate samo 'dollars to RSD', dobićete jedinični prikaz.

U slučaju potrebe za kakvom animiranom .gif datotekom, dovoljno je otići na Google Images deo pretraživača i kliknuti na Search tools, Type i u označiti Animated.

Kako bi videli još koji trik, ali i animacije koje prikazuju kako izgledaju rezultati svih gore spomenutih pretraga, svakako posetite izvorni materijal na Huffington Post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.