Kineske kompanije se udružuju protiv dominacije Google Play Store

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo rade zajedno na platformi koja će omogućiti programerima van Kine da istovremeno ubace svoje proizvode na više prodavnica za aplikacije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 07.02.2020.

10:29

Kineske kompanije se udružuju protiv dominacije Google Play Store
Foto: Depositphotos, ymgerman

Proizvođači su se udružili u okviru Global Developer Service Alliance (GDSA) u, čini se, pokušaju da ospore međunarodnu dominaciju Google Play prodavnice.

Budući da je Google Play Store u Kini zabranjen, korisnici Androida navikli su se na preuzimanje aplikacija iz različitih izvora, od kojih mnoge održavaju proizvođači kao što su Huawei i Oppo.

Van Kine, Google Play Store i dalje dominira. Ovaj “monopol” znači da se prodavnice aplikacija trećih strana bore sa podrškom za programere na međunarodnom nivou i to bi mogla da promeni GDSA platforma.

Pokrivaće devet regiona i zemalja

Međunarodna dominacija koju ima Google Play Store mnogo je akutniji problem za Huawei, koji je prošle godine izgubio licencu za nuđenje Google aplikacija i usluga.

Međutim, Huawei radi na sopstvenom operativnom sistemu Harmony, i ulažu preko milijardu dolara za finansiranje razvoja, rasta korisnika i marketinga Huawei Mobile Services, alternative za Google Play usluge.

Web stranica GDSA kaže da su njihove usluge planirane za devet zemalja i regiona, uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju. Platforma bi programerima olakšala ubacivanje njihovih aplikacija u svaku prodavnicu istovremeno.

Rojters prenosi da je za novu platformu planirano predstavljanje u martu, ali to je možda odloženo zbog izbijanja koronavirusa, piše The Verge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: