Koronavirus na Fejsbuku: Kako da znate šta je istina?

Fejsbuk radi na tome da spreči širenje dezinformacija i potencijalno štetnih sadržaja o koronavirusu, nakon što su na društvenim mrežama počele da kruže lažne vesti o epidemiji, saopšteno je iz te američke kompanije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 02.02.2020.

09:00

Koronavirus na Fejsbuku: Kako da znate šta je istina?
Foto: Depositphotos, 2nix

Kang Sing Jin, šef Fejsbukovog odseka za zdavlje, kaže da će ta društvena mreža početi da uklanja postove s lažnim tvrdnjama ili teorijama zavere o novom virusu.

Prema njegovim rečima, fokus će biti na postovima u kojima se ljudi odvraćaju od lečenja ili u kojima se iznose opasne tvrdnje o lekovima.

Dodao je da će Fejsbuk ograničiti i širenje postova za koje je preko alata te mreže otkriveno da su lažni i da će korisnicima koji su ih postavili biti poslate notifikacije.

Kang je rekao da će korisnici koji traže informacije o virusu na Fejsbuku, ili oni koji kliknu na odgovarajući haštag na Instagramu, primiti pop-ap sa merodavnim informacijama o virusu.

Kako je naveo, na vrhu strane na kojoj korisnici primaju nove vesti nalaziće se informacije o epidemiji na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

"Blokiraćemo i smanjiti i upotrebu haštagova radi širenja dezinformacija na Instagramu, a sprovodimo proaktivu pretragu kako bismo pronašli i uklonili što više takvih sadržaja. Za to će nam trebati izvesno vreme", napisao je Kang na Fejsbuku.

Od kada je izbila epidemija koronavirusa, na internetu su počele da kruže brojne lažne informacije i tvrdnje. Među njima su i teorije zavere da je virus stvoren u laboratoriji i da su vakcine već proizvedene, kao i preterivanje u vezi s brojem obolelih i štetne tvrdnje o navodno lažnim načinima lečenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: